22. jun
KRITISK: Erik Ringnes, Venstre. FOTO: THOMAS STRANDBY
 
Mener Hamar kun har fokus på seg selv
Erik Ringnes (V) frykter en ny bykamp kan ødelegge for sykehusplanene, og ber Hamar ta til fornuft. Hamar-ordfører Einar Busterud mener de bare har lagt fakta på bordet.

Publisert: 22.feb.2018 12:27
Oppdatert: 22.feb.2018 12:27

Sykehusdiskusjonen fortsetter etter at Hamar kommune la fram sin egen sykehusutredning.

Fylkespolitiker og stangesokning Erik Ringnes (V) mener det er uheldig at Hamar nå har presentert sin egen rapport. Ringnes sier til HA at han håpet de lokale dragkampene var over.

– Hamars storebroraktige opptreden i sykehussaken er uheldig. Hamar synes «å være seg selv nok», og velger også i denne viktige regionale kampsaken å stå alene med fokus på egne interesser og at sykehuset må plasseres der, mener Ringnes.

Les også: Hamar presenterte egen sykehusutredning.

må finne rollen

– Men er det ikke forståelig at Hamar kommune tenker på arbeidsplasser i sin egen kommune?

Les også: Rådmann og ordfører forklarer hvorfor de vil ha sykehuset til Hamar.

– Det er helt legitimt å jobbe for å få flest mulig arbeidsplasser til sin kommune, det ligger i ordførerrollen og i ryggmargen på alle gode rådmenn. Men det må være mulig, når det kommer store statlige prosjekter som må ses i et regionalt perspektiv, å skjønne at man da må kunne samarbeide med sine naboer og skjønne sin rolle, svarer Ringnes.

VIKTIG Å FRAMSTÅ SAMLET

Han påpeker at fylkestinget i Hedmark vedtok å gå for Mjøsbrua med 27 mot 6 stemmer, og at Oppland fylkesting gikk for det samme med 29 mot 8 stemmer.

– Det er viktig å framstå med størst mulig enighet i møte med statlige myndigheter for å nå fram i kampen om statlige investeringsmidler, sier Ringnes, og legger til:

– Jeg kan for eksempel vise til at Stange som med to tredjedeler av Hamars innbyggertall har valgt å ikke relansere planene om et erstatningssykehus på Sanderud, fordi både pasientorganisasjonene og den medisinskfaglige ekspertisen entydig har slått fast at det beste for pasientene vil være å etablere ett hovedsykehus ved Mjøsbrua, sier Venstre-politikeren.

Han frykter en ny bykamp vil ødelegge for sykehusplanene.

– Det er politisk umulig å velge en av de tre mjøsbyene eller Elverum. Da vil prosjektet falle, og Innlandet må igjen stille seg bakerst i køen i Helse Sør-Øst. Da har vi sviktet våre innbyggere grovt i et kynisk forsøk på å tekkes egne velgere, mener Ringnes.

HÅPER HAMAR TAR TIL FORNUFT

Ringnes, som også sitter i Sykehuset Innlandets politiske referansegruppe, mener et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua vil være viktig for å knytte den nye regionen Innlandet sammen.

– Hvorfor er det mer riktig med et sykehus ved Mjøsbrua?

– Sett utenfra er Mjøsregionen en felles region som gjennom store samferdselsinvesteringer i veg og bane vil framstå som en dynamisk og attraktiv region. Et nytt sykehus ved Mjøsbrua vil være en viktig del av dette, sier han.

Han oppfordrer Hamar kommune til å ta til fornuft.

– Jeg håper at Hamar snarest vil finne sin rolle som en raus og klok storebror, som ser at vi kan få til mye mer sammen enn hver for oss i denne felles bo- og arbeidsregionen, sier Ringnes.

– BØR GÅ INN I SAKENS FAKTA

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) svarer slik på kritikken fra Ringnes: 

– I stedet for å karakterisere, så bør han heller gå inn i sakens fakta. En sykehusplassering er et spørsmål om argumenter for og i mot, ikke en religiøs bevegelse. Vi har bedt om en utredning, den har noen konklusjoner, og han bør heller argumentere i mot de, mener Busterud.

– Særlig som representant for miljøpartiet Ventstre, så bør han argumentere for hvorfor det er miljømessig riktig med et sykehus ved Mjøsbrua, sier Hamar-ordføreren.

– Er Hamar dårlige til å samarbeide med sine naboer?

– Det kan det sikkert være delte meninger om, men hvis det å bringe fakta på bordet er et dårlig samarbeid, da ligger vi tynt an, svarer Busterud, som viser til uttalelsene til byforsker Erling Dokk Holm i HA torsdag.

– Det er bare å se på det Dokk Holm sier, hvis vi vil ha et Innlandet som er svakt, så legger vi et sykehus utenfor en by, sier Hamar-ordføreren.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.