buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Her er søstrene Kristine og Joanne Sørheim avbildet sammen med Håkon Randgaard Mikalsen i Agadir etter at alle har blitt kastet ut av Vest-Sahara.
FOTO: Privat
 
Tvillingene Sørheim (19) fra Ringsaker nektet adgang i hele Sør-Marokko
Tvillingene Kristine og Joanne Sørheim (19) forsøkte også å komme seg inn i Vest-Sahara. De ble møtt av elleve politimenn og vegsperring, og nektet adgang i hele Sør-Marokko.

Publisert: 25.jan.2017 15:43
Oppdatert: 25.jan.2017 23:52

I går tirsdag skrev vi historien om Håkon Randgaard Mikalsen fra Hamar og kompisen Eirik Lie Reikerås som ble nektet adgang og kastet ut av Vest-Sahara.

Formålet med reisen til i Vest-Sahara, var å møte lokale studenter og menneskerettighetsforkjempere å lære om forholdene de lever og arbeider under i det okkuperte området. 

Håkon ble blant annet tvunget til å slette filmer han hadde tatt på sin mobiltelefon.

De to ble plassert i en bil og kjørt til den marokkanske byen Agadir.

De kom fram der i god behold.

- Vi satt ni timer i bil med en taus sjåfør som kjørte oss og droppet oss av på en taxiholdeplass, forteller Håkon til HA onsdag.

Tvillingene sørheim

I Agadir møtte de tvillingene Kristine og Joanne Sørheim som også oppholder seg i Marokko hvor de har overvært og vært observatører i en rettssak. Søstrene kommer fra Ringsaker, og gikk nylig tre år på Hamar katedralskole. Joanne jobber som regionsekretær i Natur og ungdom og er i tillegg sentralstyremedlem i Rød Ungdom, mens Kristine studerer filosofi på Universitetet i Oslo.

Også søstrene Sørheim forsøkte å ta seg inn i Vest-Sahara, et området som kjemper for selvstendighet, men som har vært okkupert av Marokko i 40 år.

Joanne forteller at en delegasjon på seks personer fra Rød ungdom ble stanset over 150 km fra grensen til okkuperte Vest-Sahara. Der måtte de snu, og forsøkte en annen vei, over fjellet. 

- Vi ble møtt av vegsperring som ble satt opp kun for oss. En mann på scooter hadde fulgt etter oss og ga informasjon til politifolkene. Da de stoppet oss tok de inn passene våre, og vi måtte følge dem. De kjørte oss til en annen politisperring, også satt opp kun for oss. Vi ble møtt av elleve politimenn, sier Joanne.

– Alt vi ville var å komme inn i områdene, men vi endte opp med å ikke bare bli kastet ut, men nektet adgang i hele sør-Marokko. Vi kom ingen vei med argumentasjonen, og fikk en masse unnskyldninger: «The people there are dangerous for you», «The road is cut off» og «You are not allowed here, we know what you are searching».

Ble googlet av politiet

Joanne forteller at politifolkene ringte rundt og googlet dem.

– Da fant de bilder av oss fra rettssaken i Rabat hvor vi har vært internasjonale observatører. Politifolkene tok high five med hverandre og var tydelig fornøyde med å ha klart å stanse oss.

Hun og søsteren har som sagt vært i Rabat hvor de har overvært en rettssak hvor fredsaktivister er anklaget for politidrap. Joanne forteller om en absurd rettssak hvor ting er helt ute av kontroll, og hvor de tiltalte er plassert i et glassbur. De angivelige drapene skjedde for sju år siden, og ifølge Joanne er det et åpenbart justismord som er i ferd med å skje.

Blir fotfulgt av spanere

Hun forteller at telefonen hennes har blitt sperret etter at myndighetene fant ut hva hun gjør i landet og at de alltid har spanere som følger etter dem hvor de enn drar.

– Jeg føler meg likevel trygg, men det er mest av alt fordi jeg er hvit og fordi jeg er kvinne. De jeg er bekymret for er lokalbefolkningen i Vest-Sahara. De som ønsker landet sitt tilbake. Det var dem vi ønsket å treffe når vi ville inn i området. Vi er ikke akkurat farlige, men det skulle man tro når vi ser hvor mye ressurser myndighetene bruker for å holde oss unna.

– Hva synes foreldrene dine om du og søsteren din er i Marokko?

– Mamma er som alltid supporting, men denne gangen er hun nok mer bekymret enn vanlig. Hun blir nok glad når vi kommer hjem lørdag, sier Joanne.

Planen nå er å dra tilbake til Rabat for å overvære avslutningen av rettssaken.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat