buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Ulven ankom før ministeren
På grunn av ulven tør ikke barna i Slettås i Trysil å gå til skolebussen. Mandag fikk de besøk av både gråbein og statsråd.

Publisert: 06.mar.2017 21:57
Oppdatert: 07.mar.2017 08:14

Miljø- og klimaminister Vidar Helgesen har siden før jul hatt en stående invitasjon til å besøke bygdene i Trysil for å få erfaringer fra dem som lever med ulven rett utenfor inngangsdøra.

Les også: 25 fulle busser på ulvedemonstrasjon

Mandag kom han endelig, men han kom ikke alene. I grålysningen før ministeren gikk rundt på tunet, hadde familien Øverås også besøk av ulven på trappa.

– Det er skummelt. Vi vet at ulven er i nærheten, at den er i skogen, forteller Otilie Øverås (10).

blir kjørt hver dag

Derfor tør ikke hun og søsknene Eline (13) og Leonard (9) å gå alene til bussholdeplassen i sentrum av Slettås, hvor de blir plukket opp av skolebussen. De må bli kjørt, og ikke hadde de fått lov til å gå, heller.

– Ulven har gått hver eneste centimeter av vegen de skal gå. De har også begrensninger på hvor langt unna huset de kan bevege seg, fastslår mamma Bente Øverås.

– Gjør det noe med livskvaliteten å ha ulven i nærheten?

– Ja, det gjør det. Det er ikke fristende å gå i skogen lenger, svarer mor Øverås.

fikk se ferske ulvespor

Klima- og miljøministeren fikk muligheten til å gå skolevegen på halvannen kilometer sammen med ungene, og de kunne vise fram ferske ulvespor langs hele ruta.

– Jeg reagerte på at hunden vår var sint og amper i dag morges, og ante uro, forteller Bente Øverås.

Og det var ikke uten grunn. I løpet av natten hadde, ifølge Statens Naturoppsyn, fire ulver fra Slettås-flokken snust rundt i bygda, og i sekstida på morgenen, nesten vært oppe på trappa hos familien Øverås.

– Det er ekkelt. Vi tør ikke engang å gå i akebakken alene lenger. En kveld vi var der og akte til klokken ni, så var det ulvemøkk med elghår i der tidlig morgenen etter, forteller Otilie.

Og situasjonen ble enda mer realistisk etter at barna selv så ulv fra stuevinduet for en liten stund siden.

– Den sto på andre siden av jordet, kanskje 100 meter unna, forteller Eline.

– Det ble mye skumlere etter det, mener Otilie.

kunne ikke love noe

Forrige uke la regjeringen fram et forslag som kan åpne for økt lisensjakt på ulv i ulvesonene, og mamma Bentes budskap til ministeren under gåturen var enkelt:

– Det er et fåtall her oppe som vil ta ut all ulv, men vi må få ta ut de som er nærgående. Det handler om sikkerhet og at vi ikke får brukt naturen, sier Bente Øverås.

Statsråden innrømmet at det gjorde inntrykk å høre historiene og se ferske avtrykk i snøen.

– Det er klart det gir inntrykk, og noe av det som er viktig for oss, er å finne ut om ulven har blitt mer nærgående og om det er endringer i ulvens atferd, sier Helgesen til Hamar Arbeiderblad.

– er ikke menneskesky

Men ministeren kunne ikke på gående fot love noe til den frustrerte befolkningen i Slettås. Det skuffet eldstekvinne Øverås.

– Jeg tror han skjønte problemstillingen min, og jeg tror han forsto hvordan vi har det. Men om han er villig til å gå i krig på Stortinget for dette, det vet jeg ikke, sier trebarnsmoren.

– Ulven er ikke menneskesky lenger. Dere så det selv, det var spor to meter utenfor gårdsplassen. Det er et fåtall her oppe som vil ta ut all ulv, men den må bli regulert, mener Bente Øverås.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat