26. apr
SLO ALARM: Politi og hjelpeapparat hjalp Stange ungdomsskole på rett spor etter at elever begynte med hatytringer på nettet. Foreldre, Stangehjelpa, skolen, ansatte og ungdomsteamet har vært i sving. FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Chat mellom skoleelever var i grenseland til anmeldelse
Alarmklokkene hos politi og hjelpeapparat ringte da elever ved Stange ungdomsskole spredte hatefulle, rasistiske ytringer i en chattegruppe. Rektor Narve Solvoll sier skolen har nulltoleranse mot nettrasisme.

Publisert: 22.okt.2017 09:28
Oppdatert: 22.okt.2017 09:45

Lensmann Jim Roger Lillemo i Stange bekrefter at det ikke er opprettet straffesaker i forbindelse med episodene ved skolen.

– Vi jobbet på det forebyggende sporet, og med god hjelp av alle involverte: Stangehjelpa, foreldre, skole og ikke minst ungdomsteamet ved forebyggende enhet på Hamar politistasjon, føler jeg at de involverte har fått en skjennepreken. Nå har alle involverte vært til samtale, og dermed er det ryddet opp i hatytringer som ikke er akseptabelt i det offentlige rom, sier Lillemo.

Innvandrere reagerte

Ordfører Nils A. Røhne sier til HA at han er orientert om saken.

I september opprettet en gruppe etnisk, norske ungdommer en nettgruppe hvor det ble sendt budskap av rasistisk karakter. Nettrasismen ble fanget opp av innvandrere i distriktet, som mente de kunne rydde opp selv. Dermed ble noen av avsenderne av hatmeldingene oppsøkt, men ifølge politiet kom det ikke til fysiske konfrontasjoner, bare verbalt.

Lillemo sier at noen av de involverte var over 18 år, men det blir altså ikke strafferettslige reaksjoner mot noen.

– Det var veldig viktig at alle hjelpeinstanser mobiliserte med en gang, for folkesnakket om skolen var uheldig, sier Lillemo videre.

Uvitenhet om konsekvenser

Rektor Solvoll sier det ble bestemt å jobbe preventivt.

– Vi ønsket å være i forkant og arrangerte et foreldremøte. Stangehjelpa og politiet kom inn i bildet. Personalet ble innvidd, og nå har vi ekstra fokus på netthets.

– Hva gjorde at dere tok tak i saken?

– Det var konfrontasjonen som fant sted etter skoletid som følge av kommunikasjonen av fiendtlig karakter, som hadde vært på en messenger- og chattegruppe. Meldingene skal ikke ha vært knyttet mot enkeltpersoner, men av generell karakter.

Solvoll begynte som rektor ved Stange u-skole 1. oktober. Episoden skjedde altså før han tiltrådte.

– Radikaliseringstendenser ønsker vi selvsagt å komme til livs. Dette var et eksempel på at etatene arbeider svært godt sammen. Vi har gjort det som skole og støtteapparat må gjøre. Det er vårt ansvar i forhold til opplæringsloven og sørge for at alle har et trygt og godt skolemiljø. Den holdningsskapende biten er viktig og dette jobber vi med kontinuerlig på mange nivåer. Nettvett har også fokus, det kan være lett for folk å sitte hjemme, være sleivete og skrive ukloke ytringer. Det er det mange eksempler i Norge og verden for øvrig, sier Narve Solvoll.

– UAKSEPTABELT

Kommunalsjef Liv Ingrid Vasaasen gir denne kommentaren:

– Vi har hatt en situasjon ved Stange ungdomsskole der elever har ytret seg på nettet på en måte Stange kommune mener er helt uakseptabel. Det har skolen i samarbeid med politiet og andre tjenesteområder, elever og foreldre løst på en veldig god måte.

Lensmann Lillemo sier både de norske og utenlandske ungdommene med foreldre har vært inne til samtale hos politiet. Det er holdt infomøte til alle ansatte om nulltoleranse for hatefulle ytringer.

– Dessverre ser vi at ungdommer ikke ser konsekvensene av å skrive hatytringer. Vi håper å ha stoppet gryende negative holdninger. Jeg vil nok si at sakene ligger i grenseland til anmeldelse, men det er ikke opprettet straffesaker. Nå håper vi å ha ryddet opp på en god måte, avslutter Lillemo.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.