26. apr
STORTINGSREPRESENTANT: Kristian Tonning Riise (H). FOTO: TROND LILLEBO
 
Unge Høyre ble varslet om alvorlig seksuell episode i 2014
Et varsel om at Kristian Tonning Riise på et Unge Høyre-arrangement i 2014, hadde seksuell omgang med svært beruset 16-åring, ble ikke fulgt opp.

Publisert: 13.jan.2018 11:01
Oppdatert: 13.jan.2018 11:02

Det er Aftenposten som skriver dette fredag kveld.

Det var på et årsmøte i et av fylkeslagene i Unge Høyre, at hendelsen skal ha forekommet i 2014.  

Riise, som på tidspunktet var 25 år og medlem av senstralstyret i partiets ungdomsorganisasjon, var invitert som hovedgjest og foredragsholder.

Hovedtyngden av de andre deltagerne var i alderen 15 til 18 år. Eldste gjest utenom Riise, var i følge det Aftenposten erfarer, 19 år.

– ØNSKET IKKE SEKSUELL OMGANG

Jenta som Riise hadde seksuell omgang med, og som var 16 år i 2014, uttaler dette til Aftenposten:

– Jeg ønsket ikke seksuell omgang med ham. Jeg var veldig, veldig beruset. Jeg var ikke i stand til hverken å si ja eller nei til ham. Jeg var veldig beruset og jeg husker veldig lite av hva som skjedde, forteller jenta til avisen.

Sentrale medlemmer av fylkeslaget skal ha funnet Riise i seng med den berusede jenta. Han skal i utgangspunktet ha blitt bedt om å passe på henne, da daværende fylkesleder og et styremedlem måtte følge en annen festdeltager til legevakten.

– Vi overlot da ansvaret for 16-åringen til Riise en kort periode. Det hadde vi ingen betenkeligheter med, siden han var en prominent gjest fra Unge Høyre sentralt, sier styremedlemmet - som senere overtok som fylkesleder, til Aftenposten.

– Jeg spurte Riise om han kunne passe på jenta som var beruset, fordi han var den eneste voksne til stede. Det sa han ja til. Da vi kom tilbake etter en times tid, fant vi Riise på et soverom der han hadde sex med 16-åringen, som da var veldig beruset, sier kilden til avisen.

BEKLAGER hendelsen

En tidligere fylkesleder i det aktuelle fylket, sier til Aftenposten at han skal ha varslet daværende generalsekretær i Unge Høyre, Christopher Wand, umiddelbart om hendelsen på fylkesårsmøtet.

Wand skriver dette i en e-post til Aftenposten, etter først å ha uttrykt at han ikke ønsker å kommentere saken:

«Jeg er uenig i fremstillingen av at det ikke har skjedd noe med den bekymringsmeldingen. Saken kunne i etterpåklokskapens navn helt sikkert vært håndtert bedre og jeg vil gå i detalj med min versjon av hvordan dette ble håndtert til dagens ledelse i Unge Høyre og Høyre», skriver Wand.

Kristian Tonning Riise, som tre måneder etter hendelsen ble valgt som leder i Unge Høyre, har selv skrevet dette i en e-post til Aftenposten:

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager. Utover det henviser jeg til Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset», skriver Kristian Tonning Riise til avisen.

forsøkte å finne motkandidat

Aftenposten skriver også at de kjenner til at denne episoden, og flere andre, førte til at flere fylkeslag i Unge Høyre i 2014 jobbet med å finne en motkandidat som leder.

– Vi prøvde forgjeves å finne noen andre kandidater til ledervervet. Men det var ingen som ville, eller som ønsket å utfordre ham om ledervervet. Han ble kun valgt fordi det ikke var noen motkandidater. Slik var det også i 2016, sier en tidligere fylkesleder til avisen.

– Poenget er at alle i sentralstyret, alle i landsstyret, alle har visst om Riises uakseptable oppførsel i årevis, men ikke tatt affære, sier den tidligere fylkeslederen til Aftenposten.

Nåværende generalsekretær i Unge Høyre, Maria Sanner, sier dette til Aftenposten da hun blir gjort kjent med hendelsen:

– Det er helt forferdelig og fullstendig uakseptabelt. 

BLIR TATT VARE PÅ

HA har torsdag, fredag og lørdag gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Kristian Tonning Riise, både på telefon og via sms. Stortingsrepresentanten har ikke besvart HAs henvendelser, men HA fikk følgende svar fra Høyres pressesjef Peder Weidemann Egseth fredag, på spørsmål om Kristian Tonning Riise nå blir ivaretatt:

– Han har gode venner og folk rundt seg nå, skriver Egseth i en sms til HA.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.