22. aug
Tunge tider: Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep holder til i disse lokalene i Lindbergbakken. Nå går både ansatte og brukere ved det etterspurte senteret en uviss framtid i møte.FOTO: Christian E. Bergheim
 
Uten støtte vurderer Smiso å slå seg konk
Uten statlig pengestøtte må Smiso finne nye måter å finansiere driften på. Styreleder Thorleif Sørhol Nielsen håper på en løsning, men sier konkurs er et av alternativene som vurderes.

Publisert: 14.nov.2016 21:57
Oppdatert: 15.nov.2016 11:09

HA har de siste dagene skrevet flere saker om det kriserammede Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (Smiso). De siste årene har senteret vært preget av blant annet misbruk av offentlige midler, avskjedigelser, konflikter og politianmeldelse.

Les også: Misbrukte incestofres penger

Smiso har nå havnet i en svært vanskelig økonomisk situasjon, blant annet etter at tidligere daglig leder Eva Lundby Kristiansen forhandlet seg fram til en sluttavtale som påførte stiftelsen 1,2 millioner kroner i utgifter.

Les HAs leder: En beklagelse til incestofrene

Som følge av alt det interne og økonomiske rotet har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) allerede varslet at de vil ha tilbakebetalt 612.000 kroner i statlig støtte. Dette kan bety kroken på døra for støttesenteret.

Konkurs uten statsstøtte?

Mandag uttaler nåværende styreleder Thorleif Sørhol Nielsen at man ser på mulighetene for å slå stiftelsen konkurs.

– Konkurs er fremdeles et scenario, men det mest avgjørende i så henseende er om Bufdir trekker tilbake det forhåndsvarslede beløpet. Stiftelsen har snaut 500.000 kroner i fri egenkapital, så da står det i realiteten om 112.000 kroner. Vi jobber med flere løsninger på dette området.

En eventuell konkurs vil kunne medføre en stans i de kostbare lønnsutbetalingene til avgått daglig leder Eva Lundby Kristiansen.

– Utbetalingene vil stoppe ved en konkurs, men hun har muligens en garanti gjennom lønnsutbetalingsfondet, uten at jeg kjenner detaljene, sier Nielsen.

På pengejakt i Hedmark

Videre sliter Smiso med likviditetsutfordringer for 2017, men her har Ringsaker og Hamar gitt en ekstrabevilgning etter at SMISO har søkt spesifikt om dette.

– Slik jeg forstår det er også Løten positive. Stange ønsker en bredere vurdering og vil snakke med de andre kommunene før de tar en endelig avgjørelse. Vi har også sendt søknad til de andre brukerkommunene Kongsvinger, Eidskog og Sør-Odal, samt til fylkeskommunen. Vi tror og håper dette løser seg for brukernes og de ansattes beste i denne beklagelige situasjonen, sier Nielsen.

Ordfører Einar Busterud (BBL) uttaler følgende etter å ha lest mandagens oppslag i HA:

– Det er én skadelidende her, og det er brukerne av tilbudet. Dette er en tjeneste det er bruk for. Det viktigste er om Bufdir, som står for finansieringen, kan være komfortable med situasjonen og videreføre støtten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke