5. des
 
- Ap trenger en havarikommisjon
Valgresultatet er klart og ekspertene er ikke i tvil om hvem den store taperen er. Arbeiderpartiet trenger en havarikommisjon, skriver Aftenpostens redaktør.

NTB
Publisert: 12.sep.2017 06.19
Oppdatert: 12.sep.2017 07.24

– Flørting med KrF, mediestyr rundt partilederens økonomiske disposisjoner og en endeløs rekke dårlige målinger har nok sin del av ansvaret for det elendige resultatet. Dette er likevel underordnet det faktum at Ap ikke traff velgerne hjemme med sitt hovedbudskap, skriver Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten.

Politisk kommentator i VG Frithjof Jacobsen tviler sterkt på at Ap-leder Jonas Gahr Støre overlever «det elendige resultatet».

– Selv om det er et samlet Ap som har bommet på valgstrategi og politiske disposisjoner, er det han som sitter med det endelige ansvaret. Jeg klarer ikke å se at Ap kan gå til et nytt valg med ham som statsministerkandidat. Jeg tror hans dager er talte, skriver Jacobsen.

Han understreker også at et slikt nederlag i andre land ville ført til at partilederen varslet sin avgang allerede på valgnatten.

– Arvet makten, ikke mobiliseringsevnen

Kommentator i Dagbladet Ola Magnussen Rydje mener at dersom Støre hadde stukket av med seieren i årets valg, hadde det vært på tross av og ikke på grunn av partiets strategi.

– Støre arvet makten, men arvet ikke mobiliseringsevnen. Selv om undersøkelser før valget viste at flere har ønsket seg en Arbeiderparti-ledet regjering enn Høyre-ledet regjering, har ikke partiet under Støres ledelse lenger den stoltenbergske spurtkraften, skriver Rydje.

Tidligere har man sett Ap kare til seg de nødvendige prosentpoengene mot valgkampens slutt, men dette skjedde ikke i år.

– Seier med bismak

Men veien videre blir heller ikke enkel for valgets vinner statsminister Erna Solberg og Høyre. De har ikke lyktes med å nå målet om å fortsette i ytterligere fire år med et like sterkt styringsgrunnlag.

– Gleden over å få fortsette som statsminister må ha en bismak. Flertallet hun nå går videre med, er sårbart, skriver politisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen.

Videre skriver hun at Venstre og KrF ikke overlever fire år til med den typen samarbeid de nå har avsluttet, og at de retoriske konfliktene med Frps Sylvi Listhaug har bidratt til å svekke dem.

– Kanskje hadde det blitt mindre tungt å forsvare regjeringssamarbeidet hvis en annen statsråd hadde hatt akkurat den jobben.

– Omplassering av Listhaug

Også nyhetsredaktør i Nettavisen Erik Stephansen trekker fram Listhaug-problematikken, og hvorvidt integreringsministeren må omplasseres for å blidgjøre de to støttepartiene uten å skape misnøye blant «grasrota som simpelthen elsker Sylvi Listhaug».

– Det kan bli avgjørende å finne en ny posisjon – enten i regjeringen eller i partiet – som gir like høy status, men der hun ikke blir like kontroversiell, mener han.

Tøffe forhandlinger

Allerede før alle stemmene er telt opp vil Erna Solberg og Høyre gå i gang med å planlegge veien videre. Men statsminister har tøffe forhandlinger i vente. 

– I morgen skal jeg feire med å takke alle de folkene som har vært med på å bringe valgseieren inn. Så skal vi begynne å planlegge arbeidet videre, sa Solberg da hun kom hjem etter partilederdebatten natt til tirsdag.

Men når Høyre skal møte Frp, KrF og Venstre for å drøfte veien videre er ennå ikke klart.

– Dere får beskjed når vi mener det er interessant å gi dere beskjed, sa statsministeren.

– Vil ikke være støtteparti

Under valgkampen var både KrF og Venstre klare på at de ikke er beredt til en ny periode som støttepartier. Etter at valgresultatet forelå, sto KrF-leder Knut Arild Hareide fast ved dette.

– Vi blir ikke et støtteparti til en blåblå regjering, sa han.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa under partilederrunden på Stortinget at hun håper de fire partiene klarer å finne fram til gode løsninger.

– Nå har vi kommet til et punkt at vi har fått et mandat, og da må vi finne ut hvordan vi skal forvalte det mandatet, sa hun og la til at Venstres nye stortingsgruppe skal drøfte hvordan de skal gå videre i forhold til regjeringspartiene.

Høyre er avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget, men ingen av de to sentrumspartiene ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering.

Starter oppreisningsarbeidet

Mens Solberg går i gang med å legge planer for en ny regjeringsperiode, tar Arbeiderpartiet fatt på oppreisningsarbeidet etter det nest dårligste valgresultatet på over 90 år.

– Nå skal vi ha sentralstyremøte i morgen (tirsdag), og da må vi gå gjennom erfaringene fra valget. Hvordan vi forberedte det, de politiske sakene, hvordan valgkampen ble gjennomført. Det er mitt ansvar som leder å gjøre det på en åpen og ærlig måte, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han understreker at dette ikke er tiden for å stikke seg unna.

– Jeg er valgt til å være leder i gode dager og i vanskelige dager. Nå er det vanskelige dager, sa Ap-lederen.

Støre er innstilt på å fortsette som Ap-leder og svarer ja på spørsmålet om han er partiets statsministerkandidat også om fire år.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke