5. des
 
- Vil bli krevende
En ny regjering med Høyre og Frp vil stå svakere i dag og vil leve på Krfs nåde.

Publisert: 13.sep.2017 11.04
Oppdatert: 13.sep.2017 11.05

Selv om jubelen sto i taket blant Høyre- og Frp-folk under valget, er det ikke sikkert jubelen vil bli like dominerende på Stortinget den neste tiden. For dagens regjering vil stå langt svakere fra høsten av ettersom de har færre mandater og ettersom de nå er avhengig av støtte fra både KrF og Venstre og ikke bare én av dem som i dag, for å sikre seg flertall.

– Det er en jobb som må gjøres i Stortinget for å finne en god plattform, slik at vi får utøvet den politikken vi ønsker, sier Kristian Tonning Riise.

Som Unge Høyre-leder er Riise både i Høyres arbeidsutvalg og i sentralstyret og vil således få innblikk i hvordan partiet legger strategien inn mot stortingsåpning og regjeringsdannelse.

– Hvordan ser du for deg at Høyre vil få gjennomslag for sine saker?

– Jeg hadde foretrukket at både Venstre og KrF ble med i regjering. Går ikke det, så kan vi enten lage en samarbeidsavtale som i dag eller finne støtte fra Stortinget fra sak til sak. Det kan være både ulemper og fordeler ved å kjøre slalåm mellom partiene på Stortinget.

– Dere sitter jo egentlig på nåde hos Venstre og KrF. Frykter du mistillitsforslag fra dem eller kabinettsspørsmål fra Frp som kan velte regjeringen?

– Det vil helt sikkert dukke opp saker som blir vanskelige. Da blir min jobb å jobbe politisk i Stortinget. At en regjering sitter på nåde slik du beskriver det, er jo heller ikke noe nytt. Bortsett fra den rødgrønne regjeringen har det jo stort sett vært mindretallsregjeringer i Norge, sier Riise.

Nyvalgt

En av dem som fort kan gjøre livet «surt» for Riise og regjeringen, er Nils Kristen Sandtrøen (28) - nyvalgt stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Han er selvsagt skuffet over resultatet og at Ap kun får to distriktsmandater, men gleder seg til å ta fatt på sin stortingskarriere.

Han lover å utfordre den borgerlige siden.

– Det finnes flere lokale saker som Venstre og Krf er for så nå får vi se hvor mye disse betyr, sier Sandtrøen.

Han varsler blant annet forslag om bevilgning til bioøkonomisk senter på Hamar, utvidelse av Ilseng fengsel i stedet for utenlandske fengsler i Nederland og å foreslå at landbruksdirektoratet skal legges til Hamar.

– Jeg lover å være aktiv på Stortinget og jobbe for å få mest mulig gjennomslag for vår politikk i Hedmark, sier han.

Sandtrøen er fra Tynset hvor han i øyeblikket har en 40 prosent stilling som varaordfører.

I tillegg jobber han med å bli ferdig med sin mastergrad fra Handelshøgskolen som vil gjøre ham til siviløkonom.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke