5. des
 
Ap gjorde sitt dårligste valg i Hedmark siden 1924
Knut Storberget mener det er en dårlig idé å bytte ut Jonas Gahr Støre. Les lederen av Hedmark Arbeiderpartis analyse over det dårligste Ap-valget i Hedmark siden 1924.

Publisert: 12.sep.2017 12.15
Oppdatert: 12.sep.2017 13.20

Arbeiderpartiet gjorde et meget dårlig stortingsvalg og i Hedmark gikk det enda verre.

Med en oppslutning på 35,6 prosent, må man faktisk tilbake til 1924 (!) for å finne sist stortingsvalg med lavere tall.

HER kan du lese hva HA mener om saken på lederplass.

For landet for øvrig var valget i 2001 verre, men for Hedmark fikk altså Ap større oppslutning i det valget.

Sitt beste valg gjorde forøvrig Ap i 1969 da hele 61,3 prosent av Hedmark stemte på partiet. Så kort tilbake som i 2009 fikk Ap 47,1.

HA møtte leder i Hedmark Arbeiderparti, Knut Storberget på Scandic i Hamar hvor han over en frokost og i selskap med nyinnvalgt stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen, tørket tårer etter det sviende nederlaget.

Freder Jonas

Storberget er klar på at Arbeiderpartiet har gjort et «skikkelig dårlig» og «skuffende» valg både i Hedmark og i landet for øvrig.

Han er imidlertid like klar på at løsningen på problemet ikke sitter på toppen i form avleder Jonas Gahr Støre som mange nå peker på som syndebukk, blant annet HA som på lederplass ber Støre vurdere sin stilling.

– Nei, gud forby. Jeg tror det er en veldig dårlig idé og en veldig dårlig løsning for å gjenreise Arbeiderpartiet.

– Hvorfor det?

– Jeg synes Jonas har gjort en fantastisk god valgkamp. Jeg må si at jeg aldri har vært borti en leder i Ap som har åpnet opp partiet og fått mange forskjellige stemmer i tale. Han har et kunnskapsnivå om politikk og samfunn som savner sidestykke og ha er enormt dyktig i debatter.

– Men er det ikke naturlig at det kommer spørsmål om hans framtid når Ap gjør et så dårlig valg?

– Jo og da er det også naturlig at det kommer svar og mitt svar er at jeg slår ring rundt Jonas.

Storberget minner om at flere andre politikere som endte opp som store politiske ledere, opplevde en down tidligere i karrieren.

– Bare se på Jens Stoltenberg som var leder i 2001-valget og se på Erna Solberg. Nå skal Jonas og Ap bruke tiden i opposisjon til å bygge seg opp.

Selv om Storberget freder Støre og ikke legger skylden på ham, er han klar på at noe sviktet i Arbeiderpartiets strategi.

Derfor gikk det galt

Hans foreløpige analyse er at det er to «årsaker» til Aps fall.

– Jeg tror årsaken til en del av fallet og det faktum at vi gjør de spesielt dårlig i Hedmark er stor lekkasje til Senterpartiet. Vi har ikke klart å fange opp de strømningene som har ligget i befolkningen i konflikten mellom sentrum og periferi. I tillegg er det åpenbart at vi har bommet på sak og ikke nådd ut til velgeren, sier han.

Selve valgkampinnsatsen blant frivillige og tillitsvalgte mener han ikke kan forklare nedturen.

– Det har vært en fantastisk innsats på grasrotnivå. Her i Hedmark har det rett og slett vært fenomenalt, sier Storberget.

Han vil ikke bruke ordet «krise» om situasjonen, men heller at det er «krevende» og at partiet nå må gjøre en skikkelig evaluering for å finne ut hva som gikk galt og hvordan de skal slå tilbake.

– Planen for å komme tilbake i maktposisjon starter i dag, sier Storberget.

Flere møter på gang

Han forteller at Hedmark Arbeiderparti vil ha et styremøte tirsdag om én uke hvor valgkamp og strategi skal diskuteres. Dagen etterpå drar Storberget til landsstyremøte hvor han vil legge fram synspunktene fra Hedmark. Og der vil han også legge fram at Jonas Gahr Støre må fortsette.

Trettebergstuen stiller seg bak Støre

Akkurat det deles av Arbeiderpartiets toppkandidat på stortingslista, Anette Trettebergstuen.

– Jeg stiller meg fullt og helt bak Jonas. Det er ikke lederen som bærer ansvaret alene. Han er en veldig bra leder som jeg støtter fullt ut. Jens Stoltenberg tapte også et valg og kom sterkt tilbake. Det er ingen grunn til å betvile at Jonas også kommer sterkt tilbake.

– Men er det ikke naturlig at det kommer spørsmål om hans lederegenskaper etter et så dårlig valg?

– Det kommer til å komme spørsmål, men det blir altfor enkelt å peke på en person. Jonas er ikke problemet.

Trettebergstuen sitter også i sentralstyret til Arbeiderpartiet, og skal i møte der i morgen, onsdag. Der vil også valgkampen og det som har skjedd bli diskutert.

– Det er vanskelig for meg å si hva som gikk galt. Hadde jeg visst det så ville jeg jo sagt ifra før det skjedde.

– Er det sakene dere har fokusert på som har vært feil?

– Sakene er hjertesakene til Arbeiderpartiet. Om vi klarte å komme godt nok ut med sakene er et spørsmål vi må se på, sier hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke