13. des
Mange forhåndsstemmer: Fra og med torsdag denne uken og fram til fredag 8. september er det mulig å forhåndsstemme ved årets stortingsvalg. For fire år siden benyttet tre av ti seg av denne muligheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 
Fra i dag kan du forhåndsstemme
Allerede fra i dag kan du være med på å bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene. For fire år siden stemte tre av ti før selve valgdagen.

Publisert: 10.aug.2017 06.31
Oppdatert: 10.aug.2017 06.43

Ved stortingsvalget i 2013 var det 855.255 personer som forhåndsstemte. Det var en kraftig økning fra 473.000 forhåndsstemmer i 2005.

– Forhåndsstemming er blitt stadig mer populært. Vet vi hvorfor?

– En viktig grunn er at kommunene legger bedre til rette for forhåndsstemming. Det er for eksempel mulig mange steder å forhåndsstemme på kjøpesentre, trafikk-knutepunkter, i gågater og lignende. Dermed er det blitt lettere og mer tilgjengelig for innbyggerne, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Han forteller at kommunene har ansvaret for å annonsere forhåndsstemming, bestemme åpningstider og fortelle innbyggerne hvordan de kan forhåndsstemme.

– I år kan man altså forhåndsstemme fra og med torsdag 10. august til og med fredag 8. september, sier Sanner.

Alle kan forhåndsstemme

– Kan man forhåndsstemme hvor man vil?

– Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune, uavhengig av hvor du bor. Det er en fordel, men ikke nødvendig, å ta med valgkortet. Men husk legitimasjon. Og etter fredag 8. september kan du kun stemme der du var folkeregistrert bosatt per 30. juni i år.

– Hvem passer det best for å forhåndsstemme?

– For eksempel hvis du har praktiske utfordringer med å stemme på valgdagen. Tidligere var det nok mange som var på reise under valget, som forhåndsstemte. Men hvis du for eksempel jobber i en annen kommune enn der du bor og er usikker på om tiden strekker til på valgdagen, da bør du vurdere å benytte muligheten til å forhåndsstemme.

Ingen angrerett

– Kan man angre på en avgitt forhåndsstemme dersom man endrer mening i løpet av valgkampen?

– Nei. Hvis du har forhåndsstemt, så har du stemt. En forhåndsstemme er like viktig og like alvorlig som å stemme på valgdagen.

– Kommer statsråd Sanner selv til å forhåndsstemme i år?

– Jeg vet om mange politikere som forhåndsstemmer. Det er jo greit hvis man skal være i Oslo og ikke i hjemkommunen på valgdagen. For min egen del vet jeg at jeg har god tid valgdagen, for da driver vi ikke valgkamp. Men hadde jeg vært det minste i tvil om jeg ville rekke det, så ville jeg ha forhåndsstemt. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke