5. des
 
På innsiden av en partileders valgkamp
Vi fikk være flue på veggen i valgkampinnspurten til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert: 07.sep.2017 19.42
Oppdatert: 11.sep.2017 13.36

Klokken er 06.38, og dersom morgenskumringen skulle gi deg problemer med å se hvor du skal gå, er det bare å følge latteren. I alle fall om du skal til Stange stasjon.

For der – midt i sitt eget rike – står Senterpartiets leder Trygve Slagvold Vedum sammen med noen av sine lokale fotsoldater.

I dag er det morgenpendlerne det skal fris til. Resten av dagen og kvelden skal det gå i hundre med HA som tilskuer. Uten filter eller begrensninger fikk vi være med en dag på jobb med Sp-lederen en snau uke før det hele avgjøres.

JUBEL FOR NTB

– Yes! Den har kommet på NTB.

Vedum har full oversikt på mobiltelefonen og fryder seg over at saken om pendlerfradrag han solgte inn til nyhetsbyrået allerede er publisert. NTB er viktig nå i valginnspurten. Slik saker spres utover i alle kanaler og også i mindre lokalaviser, og når vi sitter i bilen hans som han selv kjører på veg til Oslo, og pendlersaken også kommer på P1, blir han om mulig enda mer fornøyd.

Han er dog mindre fornøyd med lederen som er publisert i HA samme dag og benytter kjøreturen til hovedstaden blant annet til å ringe sine rådgivere – han har fire – for å svare i form av et leserinnlegg og legge opp planen for dagen. Ingen sak og ingen avis er for liten for Sp-lederen.

FULLE DAGER

Vedum har hatt en usedvanlig aktiv valgkamp. Som den eneste partilederen har Vedum besøkt alle landets fylker, og i motsetning til de fleste andre, bruker han liten tid på sosiale medier. Han er gladest i gamlemåten.

Trolig er han den politikeren som har håndhilst og sett flest «vanlige» folk i øynene. Selv hevder han å ha servert anslagsvis 10.000 kaffekopper denne valgkampen.

Nå, like før valgkampen ender, gires tempoet ytterligere opp. Det er ekstremsport de holder på med nå og nok det nærmeste man kommer toppidrett iført dress.

Nå, den siste uken, er Vedums mål å nå ut til flest mulig med sitt budskap. Da går det ikke med kaffebesøk.

I løpet av dagen vi er med, er han i intervju med Nationen og Dagens Næringsliv. Han deltar i duell med Jan Tore Sanner om kommunereformen på VG-TV, er med på en halvannen time lang sending på P4 før det hele avrundes med partidebatt i regi av Østlendingen i Elverum.

Og midt oppi alt dette kommer det en hel flom av telefoner og henvendelser. Det løpes i trapper og spises med den ene hånda og tekstes med den andre. De skal ikke ha på seg at de er arbeidsskye, disse politikerne.

– Det viktigste er søvn. Du må ha nok søvn og det har jeg blitt veldig flink på, sier han.

For Vedum er typen som kan sove når som helst og hvor han vil.

VEDUMS INDRE KRETS

På Vedums stortingskontor sitter tre menn og én kvinne dypt konsentrert og forbereder seg på dagen som kommer. Dokumenter leses. Ting pusses på.

På veggen bak henger et maleri av Sp-legenden Per Borten som holder en årvåkent blikk over rommet. Pulten til Vedum som står i hjørnet er rotete.

«Ikke bruk ordet borgerlig. Det kan misforstås», sier Vedum, mens det gjøres notater.

Han ønsker å ha et mest mulig personlig eierskap til alt som han gjør. Han skriver alltid talene sine selv og som regel er det han personlig som ringer til journalistene. Dette prinsippet gjaldt også da han var statsråd.

Den som er aller tettest på Trygve nå i valgkampen er kvinnen i rommet, hans personlige rådgiver Anne Marie Aanerud.

Hun har jobbet med ham i sju år, og de fungerer i en slags symbiose. Som to personer som er avhengig av hverandre.

– Det er hun som tenker og jeg som prater, sier Vedum, og ler sin karakteristiske latter.

Han virker ikke sliten i det hele tatt til tross for hardkjøret, og humøret er på topp. Enten er Vedum en fremragende skuespiller eller så er han bare sånn.

Aanerud sier det er bare en ting som kan få Vedum sur, og det er at han ikke får i seg mat.

– Når jeg merker at det kan skje, får jeg i ham en matbit, sier hun.

– Blir han nervøs?

– På de store TV-debattene. I partilederdebattene er det en del nerver, men det gjelder hele rommet. Alle politikerne har det slik.

ULV SOM SPISER STØRE

Å være politiker på toppnivå innebærer også en del sirkus. Man kan måtte gjøre en del absurde ting, og akkurat denne biten av jobben kan man merke at Vedum ikke liker.

Dette kan eksemplifiseres med hva som skjer når Vedum tropper opp hos VG hvor han skal i duell med høyrerivalen Jan Tore Sanner.

For før Sanner kommer vil VG gjerne ha ham med på et stunt.

Noen i mediehuset har nemlig laget en tegnefilm som viser at Vedum blir til en ulv som rett og slett spiser opp Jonas Gahr Støre mens de to sitter i en bil. Etter at han har fått sett filmen vil programleder Mads Andersen ha Vedums kommentar på filmen og da kan man se på skjermen at han ikke trives.

Men han spiller med og blir med på sirkuset. Han kommer tross alt på TV og når ut til en stor mengde potensielle velgere.

– Jeg skulle ønske det var rom for mer seriøse debatter og ikke så mye fokus på show, spill og meningsmålinger. Spesielt NRK burde legge til rette for debatter hvor man kunne gått mer i dybden og diskutert politikk på en ordentlig måte. Det tror jeg de fleste egentlig skulle ønske seg, sier han.

STORT PRESS

Som partileder har Vedum et stort ansvar både for hvordan Senterpartiet gjør det på valg og hvordan partiet som helhet drives. Presset er stort. En sånn jobb passer ikke for alle. Du bør vite hva du er laget av og du bør ha evnen til å legge bekymringer til side og ikke bli preget av negativ omtale og hets. Du må kanskje ikke like det, men du må heller ikke mislike å stå der det stormer som verst.

– Ta jernbanesaken i Hamar som har utviklet seg til en sak med hardt debattklima. Jeg er glad det ikke er en ung og uerfaren politiker som må fronte det synet vi har på saken.

Han viser en skjermdump hvor en voksen kar på Facebook skriver at det bør være skuddpremie på Vedum. Dette fordi de mener vestlig alternativ er å foretrekke foran øst.

– Jeg preges ikke av dette, men det er dumt for debatten. Det må gå an å ha to forskjellige syn i slike saker uten at det går så langt at folk ikke tør å være med på å diskutere.

I motsetning til andre politikertopper som Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, kan Trygve Slagsvold Vedum leve et tilnærmet normalt liv. Når HA er med er det ingen dresskledde menn med ørepropper fra PST som følger etter. Riktignok er det flere på gata som hilser på ham og noen huker også tak i ham for å ta en selfie, men bortsett fra det, er det meste normalt. Det er lite glamour og han gjør det meste selv.

Det er slik han liker at det skal være og det er slik han ønsker at det skal fortsette å være selv om han skulle ende opp som statsråd etter valget.

For det er ingen tvil om at det er det han går for og med et Senterparti som går mot et av sine sterkeste valg noensinne, burde det jo være en smal sak, hvis det ikke hadde vært for Arbeiderpartiets sviktende oppslutning i det norske folk.

– Hvor kjipt blir det om Senterpartiet kommer godt over 10 prosent, men likevel ender opp som et opposisjonsparti?

Blikket han sender er svar godt nok. Det er maktposisjon han vil ha.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke