5. des
AVGJØR: De små partiene avgjør hvem av de to store som får statsministeren etter valget. Uansett utfall blir en av disse to regjeringssjef: Jonas Gahr Støre, Ap, og Erna Solberg, Høyre.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 
Spår politisk valg-triller
Småpartienes linedans på sperregrensen avgjør statsministerduellen mellom Solberg og Støre. Men spenningen er neppe over på valgnatten, ifølge partiveteranene.

NTB
Publisert: 15.aug.2017 12.00
Oppdatert: 15.aug.2017 12.01

– Det endelige resultatet vil kanskje ikke være klart før dagen etter. Det blir nervepirrende, sier tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik tror spenningene på Stortinget kan vare et godt stykke utover høsten.

– Jeg tror det som kommer til å skje de første ukene etter valget denne gangen, er enda mer spennende og viktig enn det som skjer før og under valget, sier han.

Uklare alternativer

Bondevik mener alternativene er uklare på begge sider, noe som ifølge KrF-veteranen kan gi uventede vendinger i norsk politikk.

– Det er to klare statsministerkandidater, men hvem som kommer til å stille opp bak dem etter valget, er relativt uklart. Dette blir veldig spennende, sa han under et debattarrangement i Arendal mandag.

Dagen etter kom TV 2 med en meningsmåling som viser hvor store utslagene blir når småpartiene bytter plass ved sperregrensen. I målingen er Ap avhengig av støtte fra Rødt for å få flertall. Med 4,7 prosents oppslutning bryter ytre venstrepartiet den viktige 4-prosentgrensen som gir rett til utjevningsmandater.

Vil stille krav

I TV 2-målingen er MDG, SV og KrF under sperregrensen, mens Venstre og Rødt er over. Ifølge ekspertene har det lenge vært klart at de fem småpartienes kamp mot sperregrensen vil avgjøre om statsministeren heter Støre eller Solberg etter valget.

Erna Solberg vil samarbeide med KrF, Venstre og Frp, men KrF og Venstre vil ikke sitte i regjering med Frp. Borgerlig kaos, er dommen fra de rødgrønne. På den andre siden vil Aps Jonas Gahr Støre ikke sitte i regjering med MDG, Rødt eller Venstre – noe som får borgerlig side til å snakke om «rødgrønn røre med Støre».

– Rødt skal bidra til å sikre flertall for en Ap-ledet regjering, men deretter gir vi ingen garantier før Støre kommer oss i møte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Inngangsbillett

Om mange finner TV 2-målingen oppsiktsvekkende, er ikke Rødt-lederen blant dem. Han mener målingen er del av en «langvarig oppadgående trend».

– Hvis Ap vil forhandle om et statsbudsjett med oss, må Støre først gi oss en klar garanti om at barnehageloven skal endres slik at kommunene kan prioritere ideelle barnehager framfor profittbarnehager. Det er inngangsbilletten, sier Moxnes.

Nettstedet Poll of polls har så langt i august samlet seks ulike målinger som i snitt sender Rødt, Venstre og MDG under sperregrensen, mens KrF og SV ender over med henholdsvis 5 og 4,8 prosents oppslutning. TV 2-målingen inngår i disse beregningene.

(©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke