13. des
MÅ RYDDE OPP: Helseminister Bent Høie må rydde opp, krever Karin Andersen i SV.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 
Ti kommuner har reservasjonsleger
Fastleger mistet i 2015 retten til å reservere seg mot å henvise gravide til abort. Men fortsatt har ti kommuner reservasjonsleger.

NTB
Publisert: 25.aug.2017 12.53
Oppdatert: 25.aug.2017 12.54

Helsetilsynet og fylkesmennene har kartlagt kommunene i Norge for å avdekke om det fremdeles finnes fastleger som ikke retter seg etter påbudet som trådte i kraft 1. januar 2015: Ingen fastleger kan nekte å henvise gravide til abort, skriver Vårt Land.

Den ferske kartleggingen viser at de aller fleste kommuner etterlever innstrammingene. Men rapporten avdekker også at ti kommuner fremdeles har leger som reserverer mot den lovpålagte tjenesten. Disse kommunene blir nå fulgt ekstra tett opp.

Vil følge opp

– Selv om det er mulig å henvende seg direkte til sykehus, vil noen likevel gå til legen, og de skal ikke møte en lege som nekter å henvise til selvbestemt abort. Det er rett og slett ikke godt nok, og nå må Bent Høie rydde opp i dette, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Vårt Land.

– Kommuner som fremdeles har fastleger som reserverer seg, vil bli fulgt opp tilsynsmessig av fylkesmannen, skriver Helsetilsynet og fylkesmennene.

Ingen praktiske konsekvenser

I september 2013 fikk fastleger reservasjonsrett som følge av samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet og KrF. I mai 2014 ble reservasjonsretten fjernet igjen, etter en avtale mellom Solberg-regjeringen og KrF.

– Dette viser hvor viktig det var å få på plass ordningen som gjorde at legene mistet rollen de hadde i å henvise til abort. Nå trenger ikke lenger kvinner henvisning til abort, så derfor har ikke dette lenger noen praktiske konsekvenser. Men ti kommuner må rydde opp i gamle avtaler, og det vil fylkesmennene følge opp. sier Høie til NTB.

(©NTB)


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke