5. des
I SØKELYSET: De fleste får nye kaffe og kaker med gjester i fred, men når finansministeren er på besøk, må man regne med blitz. Fredag besøkte Siv Jensen (midten) Linda Øritsland (t.v.) og Daniel Øyvind Sæther (t.h.) i Ottestad. Samboerparet er bekymret hvis eiendomsskatten i Stange øker ytterligere, og fikk medhold av Jensen. Hun vil fjerne skatten over fire år.Foto: Thomas Strandby
 
Frp-Siv godt mottatt med sitt budskap i Stange
For familien Sæther-Øritsland fra Stange, kan en ny økning i eiendomsskatten få store konsekvenser. Fredag kom finansministeren på besøk, og fortalte at hun vil ta bort skatten.

Publisert: 25.aug.2017 22.09
Oppdatert: 25.aug.2017 22.16

– Det er en av sakene vi kommer til å kjempe hardest for, fastslår finansminister Siv Jensen (Frp) ved spisestuebordet i Ottestad.

Det er musikk i ørene til far Daniel Øyvind Sæther. Han har i flere år vært kritisk til eiendomsskatten, som ble innført i Stange i 2004.

– Jeg synes heller politikerne bør gjøre en innsats for å gjøre kommunen mer lønnsom. Men de trenger jo ikke det, hvis innbyggerne kan betale, sier Sæther til HA.

25. 000 i året

Fredag ettermiddag fikk Frp-leder Jensen et innblikk i familiens situasjon over hjemmebakt gulrotkake. Sæther og samboer Linda Øritsland har to barn, og flyttet i fjor sommer fra Romedal til Ottestad. Det gjorde de fordi paret synes det er viktig at barna får følge vennene, ved å gå på skole på Hoberg i området der de har gått i barnehage.

Men de måtte beholde huset i Romedal, fordi det også er Sæthers arbeidsplass. Han driver eget bilverksted, og det ligger i tilknytning til familiens gamle hus. Boenheten blir leid ut, og totalt betaler familien rundt 25. 000 kroner i året i eiendomsskatt på de to eiendommene. Det er på grensen av hva pengepungen tåler, beskriver de til HA.

– Stiger eiendomsskatten noe mer nå, så må vi gjøre noe. Da går det ikke lenger, sier Sæther.

FIKK DOBBEL EIENDOMSSKATT

Forrige gang Stange kommune skrudde opp eiendomsskatten, var i 2014. Den gang foretok kommunen en retaksering av alle eiendommer, og familiens kombinerte hus og bilverksted i Romedal steg fra en takst på 1,8 til 4,4 millioner.

Selv om kommunen satte ned promillen til 3,9 av takstgrunnlaget, betød den økte taksten at eiendomsskatten nesten ble fordoblet over natten.

Maks promille av takstgrunnlaget en kommune kan kreve er 7, og nå frykter familien for framtiden hvis Stange kommune justerer opp.

– Hvis de setter opp promillen, så er det ikke sikkert det er levelig å bo her lenger, sier Sæther.

Familien kan da bli nødt til å selge enten det nye huset, eller Sæters arbeidsplass. Og de er ikke alene, får HA opplyst:

– Ei jeg jobber med står i fare for å måtte selge huset her i Ottestad, på grunn av eiendomsskatt, sier Øritsland.

– KAN VÆRE LITT BRUTALT

Det mener finansministeren er uholdbart, og hun beskriver skatten som både usosial og urettferdig:

– Den er ikke basert på inntekt.

Men for dem som håper at Frp i fortsatt maktposisjon etter høstens valg, vil bety at eiendomsskatten forsvinner på et blunk, må belage seg på å bli skuffet. Jensen antyder at en nedtrapping over fire år kan være en løsning, slik at kommunene får tid til å tilpasse driften.

– Det kan være litt brutalt å fjerne den over natten, sier Jensen, og legger til hvorfor hun mener tiden er inne for å fjerne den omstridte skatten: tall fra SSB viser at driftsresultatene i kommunene er de beste på lang tid.

– Kommunene går med solide overskudd, og resultatene er de beste på ti år. Det er et godt tidspunkt å begynne en nedtrapping, sier finansministeren.

– SOSIALT URETTFERDIG

Og for familien i Ottestad, som er bekymret for at skatten vil øke, er det dog akseptabelt med en nedtrapping på fire år.

– Så lenge det går den riktige vegen, så er det greit, sier Sæther.

Ifølge tall HA får opplyst fra Trond Vangen, Frp-politiker og medlem av kontrollutvalget i Stange, fikk kommunen inn om lag 69 millioner kroner i eiendomsskatt i fjor. Samtidig gikk kommunen med et overskudd på omtrent samme nivå.

Vangen og stortingspolitiker Tor André Johnsen (Frp) mener løsningen er at kommunene må snu alle steiner.

– Jeg håper og tror at politikere også fra Ap og Sp innser at man må ta grep for å drifte kommunene på en annen måte, sier Johnsen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke