24. apr
TIL MJØSBRUA: Per Rasmussen er medlem i Oppland Fylkes Eldreråd, leder av Brukerutvalget i Sykehuset Innlandet og møter fast som observatør i styremøtene i helseforetaket. Han mener nytt sykehus ved Mjøsbrua er løsningen.
 
Vil ha avgjørelse nå for pasientenes beste
De taler pasientenes sak, og nå taler de sterkt for å bygge et nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua.

Publisert: 18.mai.2017 19:26
Oppdatert: 19.mai.2017 09:58

Brukerutvalget består av representanter fra ulike pasientorganisasjoner i Innlandet, og er satt sammen for å gi Sykehuset Innlandet råd for å skape en bedre hverdag for pasientene. Torsdag fikk utvalget skryt under styremøtet i Sykehuset Innlandet for at de den siste tiden har kommet mer på banen. Og når det gjelder framtida, er utvalgets mening at det beste for pasientene er å bygge et nytt hovedsykehus, der behandling av fysiske sykdommer samles med psykiatri og rus.

Kort fortalt er de opptatt av å få et sykehus hvor hele kroppen kan behandles.

– Vi mener det er slik at menneskekroppen må ses under ett. Kropp og sjel hører sammen, sier leder Per Rasmussen.

– DET BESTE KOMPROMISSET

Dermed sier Brukerutvalget i sin høringsuttalelse det samme som en annen viktig stemme for pasientene: pasientombudet i Hedmark og Oppland. Men der pasientombudet ikke ville peke på en lokalisering, mener Rasmussen fra et pasientperspektiv at det er opplagt hvor sykehuset skal ligge: i nærheten av Mjøsbrua.

– Hvorfor mener dere at den beste lokaliseringen er der?

– Mjøsbrua er det beste kompromisset vi kan få, svarer Rasmussen.

For Brukerutvalget er redde for det som begynner på lokalisering og ender på debatt. Særlig hvis man velger en modell med to eller tre store akuttsykehus, tror Rasmussen det vil det utløse mer bråk og en ny opphetet diskusjon mellom mjøsbyene og Elverum. Og for de mange som i dag opplever å være en kasteball mellom ulike sykehus og enheter, mener Rasmussen det er på tide at vi får en avgjørelse om hvordan Sykehuset Innlandet skal se ut i framtida.

– Det beste for pasientene er om vi slipper en ny lokaliseringsrunde, fastslår utvalgslederen.

NY HELIKOPTERBASE

Brukerutvalget påpeker også viktigheten av å opprettholde og styrke lokale helsetilbud, og ser for seg at de nåværende sykehusene i framtida også kan fylles med sykehjemsplasser og med kommunale akuttplasser.

– Vi tror jo at mye behandling kan legges lokalt, i samarbeid med kommunene, sier Rasmussen.

En solid ambulansetjeneste og en ny helikopterbase ved et nytt hovedsykehus er også viktig, påpeker utvalget.

Styret i Sykehuset Innlandet skal etter planen fatte et vedtak om ny sykehusstruktur i høst, og avgjørelsen blir så sendt videre til Helse Sør-Øst for endelig behandling. Byggestart for et eventuelt nytt sykehus, er tidligst satt til 2022.

 
Fakta

En høringsperiode er et tidsrom hvor organisasjoner, politiske organer og andre kan komme med innspill og anbefalinger til en prosess.

Totalt fikk Sykehuset Innlandet inn 98 høringsuttalelser i høringsperioden om ny sykehusstruktur, som nå er over.

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.