23. okt
Fornøyde: Kirsten Bratbakken (t.v), Odny Birkelid og Mary Murstad setter stor pris på arbeidet Ringsaker kommune gjør med sykehjemsmaten. Foto: Ørjan Brendløkken.
 
Her serveres de samme kylling som på Maaemo
Eldre i Ringsaker kommune får mat tilberedt med lokale råvarer. De samme råvarene ender opp som retter på bordet hos Michelinrestauranten Maaemo i Oslo. Du vet, den som i 2016 fikk tre stjerner i Michelinguiden.

Publisert: 28.sep.2017 15:23
Oppdatert: 28.sep.2017 16:40

– Maten her er virkelig god, og menyen er variert, forteller Mary Murstad (95) som er en av de noenoghundre beboerne og dagsenterbrukerne som er tilknyttet Tømmerli bo- og servicesenter i Brumunddal.

Murstad mener hun er heldig, som i en så flott alder ikke har noen problemer med å spise forskjellige typer mat. Hun sitter i kantina på bo- og servicesenteret sammen med veninnene Kirsten Bratbakken (88), og Odny Birkelid (92).

De tre pleier sammen med en fjerde veninne å spise sammen hver dag. I tillegg til måltidet, er det godt å ha noen å prate med. I dag er det Ringsakerkylling fra Hovelsrud Gård som står på menyen.

– Jeg gleder meg til å smake på maten, det gjør jeg alltid, sier Murstad med et smil.

Satser på lokalt samarbeid

- Vi håper dette kan føre til at det blir fortalt noen gode historier rundt matbordet, sier leder for matproduksjon i Ringsaker, Vidar Sveadalen. Det er nok mange tidligere gardbrukere og folk oppvokst på gard, blant eldrebestanden i Norges største landbrukskommune.

– Samtidig er dette prosjektet begrunnet delvis med en tanke om å gjøre maten kortreist, sier Sveadalen. Kyllingfileten som ble servert på torsdag er litt utenom det vanlige.

Den er laget av den samme kyllingen som sendes inn til Oslo, der den blir til retter på bordet hos den ikke helt ukjente Michelin-restauranten Maaemo.

– Vi er jo stolte av å ha så gode råvarer her i Ringsaker, mener Sveadalen. Kommunen planlegger et samarbeid med de store matvareaktørene i området, sånn at det på sikt blir store innslag av lokal mat på bordet.

– Vi har allerede servert nypoteter fra Hedmarken, og laget sylte av Ringsakersvin. I år blir julemiddagen kortreist, forteller Sveadalen.

ikke bare stjernerestauranter

Valget om å ta i bruk lokale råvarer i sykehjemsmaten er en del av prosjektet «Matkommunen Ringsaker».

– Vi er opptat av at den gode maten fra Ringsaker ikke bare kommer på bordet på stjernerestauranter i Oslo, men også serveres på sykehjem, skoler og i barnehager i kommunen. God mat er god omsorg, forteller Sveadalen. Tilbake på middagsbordet hos Murstad, Birkelid og Bratbakken er kyllingen allerede delvis fortært.

– Dette smakte, sier Murstad.

– Men det gjør alltid maten vi får her, legger hun til og smiler fornøyd.

 
Fakta

Matproduksjonsenheten:

 - Ferdigstilt i 2004
- Hovedkjøkken på Tømmerli
- 10 årsverk
- Produserer, pakker og leverer ut mat til omtrent 700 brukere i hele Ringsaker kommune

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke