5. des
MØTTE BUSTERUD-GJENGEN: Miljøpartiet de grønnes forhandlingsdelegasjon ved Maria Skalleberg, Terje Selnes og Katrine Aalstad kom til møtet med Busterud og co på Astoria onsdag ettermiddag. FOTO: ELI J. HAUGEN
 
– Jernbane ikke et tema
Einar Busteruds koalisjon møttes igjen i dag for å forhandle. De fem partiene er svært uenige i jernbanespørsmålet, men jernbane har så langt ikke vært et tema i forhandlingene.

Publisert: 16.sep.2015 16.00
Oppdatert: 17.sep.2015 06.28

Klokken 15.30 i ettermiddag møttes igjen «Busterud-gjengen» til forhandlingsmøte på Astoria hotell.

Der var Knut Fangberget og Jane Meyer fra Høyre, Sjur Sjævesland, Stig Vaagan og Live Giset fra Venstre, Einar Busterud og Inga Borud fra By- og bygdelista, Senterpartiets Ivar Skramstad og Miljøpartiet de grønnes forhandlingsdelegasjon ved Terje Selnes, Katrine Aalstad og Maria Skalleberg.

Politisk samarbeid

Det ventes ingen avklaringer i dag. Ordførerkandidat Einar Busterud opplyser at de fem partiene forhandler både om et valgteknisk samarbeid, men også en politisk samarbeidsavtale.

Nå forhandles det også om personkabalen, det vil si hvem som skal sitte i formannskap og de ulike politiske komiteene. Basert på antall mandater i kommunestyret, vil denne grupperingen får seks plasser i formannskapet. Det er et krav at minst 40 prosent av plassene besettes av det ene kjønnet.

Uenige om jernbane

Mens By- og bygdelista, Venstre og Høyre i valgkampen hardt har flagget at de vil ha jernbanen ut av strandsonen, har Senterpartiet vært svært tydelig på at de vil verne dyrket mark på Børstad og Tommelstad gårder, og går inn for at dobbeltsporet legges langs dagens trasé gjennom Hamar.

Verne matjord

Miljøpartiet har i valgkampen vært på linje med Arbeiderpartiet og de andre partiene som vil vente på utredningene. I et møte mellom Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone og listetoppene like før valget, gjorde Katrine Aalstad (Miljøpartiet de grønne) klart at de ikke akter å ofre alle andre hensyn for å sikre utsikten til Mjøsa.

– Ja, strandsonen er veldig viktig, men investeringen er veldig stor, og det er mye mer som skal tas hensyn til enn sikten til Mjøsa. Vi er opptatt av å verne matjord, og så sentrale områder må brukes til bolig og næring, ikke park, sa Aalstad på møtet.

Ikke et tema

Men jernbane har ikke vært noe tema i forhandlingene, opplyste Busterud til HA onsdag ettermiddag.

– Nei, ikke så langt, sier Busterud.

Partiene skal etter at forhandlerne har kommet fram til utkast til avtale og fordeling av posisjoner, forankre disse i sine respektive partiorganisasjoner. Miljøpartiet De Grønne skal ha et medlemsmøte torsdag kveld.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke