23. okt
 
... men hva skjer med skatter og avgifter?
Eiendomsskatt og prisnivå på tjenester er ulikt i de fire kommunene. Nivået må harmoneres ved en sammenslåing, men Telemarksforskning vil ikke spå hvordan.

0
Publisert: 14.apr.2016 12:48
Oppdatert: 14.apr.2016 12:48

Alle de fire kommunene har innført eiendomsskatt i hele kommunen, men nivået og takstgrunnlaget må bli likt i en storkommune.

«Hvordan eiendomsskatten vil bli utformet i en ny kommune, er vanskelig å spå noe om. Det er mulig den økonomiske situasjonen tvinger kommunene til å ta ut inntektspotensialet ved eiendomsskatt uavhengig av om det blir kommunesammenslåing eller ikke», heter det i rapporten fra Telemarksforskning.

Hamar har høyest inntekt fra eiendomsskatt i dag (se tabell).

En annen problemstilling er at kommunene har ulike priser på kommunale tjenester, som må jevnes ut. Stange har dyrest SFO. Årsgebyr for både vann og for avløp er høyest i Ringsaker, mens Løten har det høyest årsgebyret på avfall. I noen tilfeller kan sammenslåing medføre høyere priser og avgifter i en av de «gamle» kommunene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke