buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
100 år og med bedre livskvalitet
100 år gamle Arthur Johansen fikk bedre balanse og livskvalitet etter å ha fulgt et tilpasset opptreningsprogram laget av Stange kommune.

Publisert: 30.sep.2015 11:29
Oppdatert: 30.sep.2015 11:34

For litt over en måned siden ble Arthur Johansen innlagt på sykehuset på grunn av vann i lungene. Sykehusoppholdet varte kun i fem dager, men disse dagene tok kraftig på helsa til 100-åringen. Da han ble utskrevet etter fem dager, etterspurte sykehuset omsorg til en sliten mann. Da tok Stange kommune tak.

stor framgang

Stange kommune startet med hverdagsrehabilitering i april. Det innebærer å endre fokuset fra en pleiekultur til en mestringskultur. For 100 år gamle Arthur ble hjemmetrening redningen.

– Før jeg ble innlagt på sykehuset, gikk jeg til Stange sentrum for å kjøpe avis hver dag. Da jeg ble skrevet ut fra sykehuset, klarte jeg nesten ikke å gå. Balansen hadde blitt dårlig og var den største utfordringen, forteller Johansen.

Stange kommune tok kontakt med Arthur og tilpasset et eget opptreningsprogram for ham. I fire uker har tre hjemmetrenere besøkt Johansen fra mandag til fredag.

– Hovedfokuset i hverdagsrehabiliteringen er at menneskene vi hjelper skal klare seg selv. Arthur var i dårlig forfatning da han ble utskrevet fra sykehuset, men vi har sett stor framgang på kun fire uker. Han har fått god hjelp fra fysioterapeut, ergoterapeut, ernæringsfysiolog og sykepleier, forteller spesialsykepleier Marianne Skau Solberg.

Stange kommune har hatt ressurser til å hjelpe maks seks personer om gangen. I løpet av 2015, har totalt 16 brukere fått hjelp til hjemmetrening.

vil klare seg selv

Nå som 100-åringens fire uker er forbi, må han klare seg selv.

– Jeg gjør øvelsene på gulvet hjemme hver dag. Helst vil jeg jo klare meg helt selv. Nå går jeg turer igjen, reiser meg opp fra stolen uten å miste balansen og er mye sterkere. Jeg har fått bedre livskvalitet av treningen. Nå er målet mitt å klare å gå ned til sentrum for å kjøpe avis igjen, sier Johansen, som kun får hjelp til å dryppe øynene om morgenen.

Arthur er et prakteksempel på at hjemmetreningen fungerer. Likevel handler fortsettelsen om penger og ressurser.

– Det er omfattende og ressurskrevende å drive med hjemmetrening. Kommunen har foreløpig ikke bevilget penger til hverdagsrehabilitering. I 2015 har det blitt tatt fra eksisterende budsjetter, noe som resulterer i at det går utover en eller annens tilbud, forteller Solberg.

- Kan ikke love noe

Ordfører i Stange kommune, Nils Amund Røhne synes hjemmetrening er et flott tilbud, men kan ikke love mer penger til hverdagsrehabiliteringen. 

Røhne forteller at Stange kommune må prioritere strengt og at budsjettforhandlingene i desember vil avgjøre om det blir bevilget mer penger til tilbudet. 

— Det er hele tiden ønsker fra mange hold, men alt handler om prioriteringer. Foreløpig synes jeg det har blitt prioritert bra og at ressurstildelingen har vært rettferdig. I tillegg må vi høre hva de sier i helse- og omsorgssektoren, sier Røhne. 

Ordføreren er positiv til hjemmetrening og forteller at han kun har fått gode tilbakemeldinger på opplegget. 

— Hjemmetrening er et flott tilbud til dem som trenger hjelp til å klare seg selv i hverdagen. Jeg er utrolig stolt over at Stange kommune tilbyr hverdagsrehabilitering og treningshjelp, sier Røhne.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat