23. okt
bekymret: Ringsakerlensmann Terje Krogstad er bekymret over en økende tendens til «gi blaffen»-holdning overfor cannabis både blant ungdommer og foreldre.
 
15-åringer narkotatt
Politiet gjorde 17 narkotikabeslag i Ringsaker i helga. De yngste synderne er så unge som 15 år. Lensmann Terje Krogstad sier til HA at ingen skal føle seg trygge for at de ikke skal bli tatt.

Publisert: 25.jan.2011 07:48
Oppdatert: -

RINGSAKER: Politiet i Ringsaker har fra fredag til søndag jobbet aktivt mot flere miljøer for å avdekke bruk og besittelse av narkotika i hele Ringsaker.

Blandingsrus
15 personer fra 15 år og oppover til midten av tjueårene er tatt for bruk og beslag i 17 ulike saker. Beslagene er gjort i private hjem, og i biler, og det er snakk om beslag av hasj og amfetamin.
I tillegg har prøvetaking vist at flere av dem som er tatt i løpet av helga, hadde blandingsrus, det vil si at de har brukt både hasj, amfetamin eller metamfetamin.

Gir blaffen
Terje Krogstad mener å merke en holdningsendring til narkotika i Ringsaker.
- Vi tror ikke flere bruker narkotika her enn andre steder, men det kan likevel se ut til at det er i ferd med å spre seg en gi litt mer blaffen-holdning, sier Krogstad.
Han viser til en undersøkelse som viser at sju prosent av ungdom under 25 år har prøvd cannabis.
- Det betyr at 93 prosent ikke har gjort det, og det må vi ikke glemme. Men det er likevel viktig at vi tar tak i dem som prøver.
Krogstad sier at den store andelen av blandingsrus hos dem som er blitt tatt i helga, viser at cannabis ikke er ufarlig, og ikke bør bagatelliseres.
- Vi ser på stadig flere at de også bruker amfetamin og metamfetamin, og det er stoffer som gjør folk oppspilte og aggressive.

Ruskontrakter
Ringsakerungdom helt ned i 15-årsalderen har altså blitt pågrepet med narkotika i helga.
- Hva skjer med dem?
- Hvis de ikke er tatt tidligere, forsøker vi å sette inn tiltak for å hindre dem i å fortsette med narkotika, forteller Krogstad.
Han tror at såkalte ruskontrakter er et bedre virkemidler enn å ilegge dem en bot, som foreldrene likevel betaler.
- Ungdommene får en påtaleunnlatelse, men forplikter seg til ikke å bruke narkotika igjen, og til å la seg teste hver fjortende dag eller måned.
Dette har vist seg effektivt. De aller fleste som inngår slike kontrakter, blir ikke tatt for bruk og besittelse igjen. Politiet i Ringsaker har for tiden fjorten løpende ruskontrakter.
Krogstad gjør oppmerksom på at selv en mild narkotikadom kan få konsekvenser for skolegang, arbeidsliv, og at man også vil bli nektet innreise i en rekke land om man er dømt for bruk eller besittelse av narkotika.

Skape uro
Et annet virkemiddel politiet kommer til å bruke, er å forstyrre miljøene så mye de makter.
- Vi kommer til å oppsøke miljøene så ofte vi kan, og aktivt forhindre at nye miljøer oppstår, lover Terje Krogstad.
- Ingen i Ringsaker skal føle seg sikre på at de ikke vil bli tatt om de er i besittelse av eller bruker narkotika. Og det er viktig at de øvrige 93 prosent av ungdommene står støtt i sitt standpunkt.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke