23. okt
TYVERAID: De røde strekene indikerer hvor den mistenkte posttyven skal ha vært på ferde. Grafikk: Jorun U. Refsahl
 
57 personer frastjålet post – hamarmann tiltalt for ID-tyveri
Først ble posten stjålet. Så tok noen ut 46.000 på kredittkortet. Politiet mener at en Hamar-mann har stjålet posten til 57 personer i Hamar-området og misbrukt personopplysninger for å lure til seg penger.

Publisert: 21.mar.2016 06:54
Oppdatert: 21.mar.2016 07:14

Saken har vært etterforsket ved Hamar politistasjon siden i november i fjor. Da ble mannen pågrepet for ran og diverse vinningskriminalitet. Under ransaking på adressen hans ble det funnet store mengder post.

Nå har politiet avsluttet etterforskingen. De mener mannen har fått ut mer enn 100.000 kroner og forsøkt seg på ytterligere flere hundre tusen kroner ved å misbruke folks personopplysninger.

TOK UT 46.000

Forholdene går over et toårs spenn fra 2013 til 1015. De aller fleste adressene er i Hamar, noen få er fra Ottestad-området. I en flere sider lang tiltale som er tatt ut mot mannen er saken, slik politiet ser den, beskrevet i detalj.

Et eksempel er fra Sverres gate i Hamar sentrum. I desember 2013 mener politiet at han stjal post fra en person som da var bosatt der. Politiet mener at mannen deretter, etter å ha fått tak i personopplysninger, fikk vedkommendes bank til å forhøye en kredittgrense på et kort. På få dager ble det tatt ut drøyt 46.000 kroner før det hele ble stoppet.

Listen over personer som skal ha blitt frastjålet post teller altså 57 personer.

ERKJENNER IKKE skyld

Mannen har sittet i varetekt siden 17. november i fjor.

– Han avviser straffskyld på de fleste av punktene i denne tiltalen, sier hans forsvarer Tore M. Famestad til HA.

Imidlertid har han godtatt å sitte i varetekt helt siden han ble pågrepet av politiet.

Rettssaken skal gå tre dager i Hedmarken tingrett i begynnelsen av april.

– STOR MENGDE POST

– Dette er en omfattende sak. Vi mener å kunne bevise at han har stjålet store mengder post. Dette ble funnet igjen hjemme hos ham, sier politiadvokat Andre Van Der Eynden til HA.

– Politiet mener også å kunne bevise at han har misbrukt personopplysninger og folks identitet for å få ut penger.

I og med at mannen nekter skyld for de fleste postene i tiltalen, blir det en omfattende bevisførsel med hele 30 vitner når saken starter i Hedmarken tingrett over påske.

Også tiltalt for to ran

Politiet mener også at mannen som er tiltalt for id-tyveri har begått to ran i Hamar.

Lørdag 20. juni i fjor skal han etter tiltalen ha ranet til seg to mobiltelefoner og noe annet elektronisk utstyr fra en mann i Ole Bulls gate i Hamar.

Den andre ranssaken er gammel, og skriver seg fra februar 2012. Da mener politiet at han ranet til seg 500 kroner fra en mann for å få penger til taxi i Skappels gate i Hamar sentrum.

Tiltalen for dette eldste ranet var tatt ut av statsadvokaten allerede i januar i fjor, men påtalemyndigheten hadde ikke rukket å få saken for retten før han i november ble tatt for posttyveriene og flere andre saker.

Han er også tiltalt for å ha båret kniv på offentlig sted, og for noen mindre narkotikaforbrytelser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke