20. aug
SKUDDVEKSLING: Politiet og den drepte gjerningsmannen havnet i skuddveksling i denne blokka i Ottestad lørdag.
FOTO: ASGEIR HØIMOEN
 
Advarte mot bevæpning
Politiet havnet i skuddveksling i Ottestad lørdag. Flere advarte i fjor høst mot den midlertidige politibevæpningen Justisdepartementet innførte, deriblant KRÅD og Advokatforeningen.

Publisert: 27.sep.2015 18:27
Oppdatert: 27.sep.2015 19:52

- Dette var en tragisk hendelse, sier leder Erik Keiserud i Advokatforeningen til HA.

En politipatrulje ble nær sagt møtt i døra og beskutt inne i oppgangen i en boligblokk, da de var på veg til et oppdrag i Godtlandvegen i Ottestad i går. Mannen (38) som skjøt ble drept da politiet besvarte skytingen, mens en erfaren politimann i 40-årene ligger alvorlig, men ikke livstruende, skadd på sykehus.

- Ikke sett dokumentasjon

Da prøveordningen med generell bevæpning av politiet ble innført i fjor høst, advarte flere sterke røster mot opprustningen. Blant annet var Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) svært kritisk, og direktør Erik Nadheim uttalte overfor Dagsvisen 25. november i fjor:

- Jeg har ikke sett noe dokumentasjon som viser at et bevæpnet politi gir et tryggere politi, verken for politiet eller for publikum, sa Nadheim.

Advokatforeningen negativ i høringssvar

Også Advokatforeningen var kritisk, og gjentok bekymringen for et væpnet politi i sin høringsuttalelse vedrørende permanent bevæpning i februar i år.

Advokatforeningen pekte blant annet på at «erfaringene fra de andre nordiske landene viser at fare for tap av liv og personskader øker ved generell bevæpning», og videre at det er «grunn til å vurdere om en generell bevæpning vil virke mot sin hensikt, spesielt om det er fare for at bevæpnet politi vil bli enda mer utsatte og sårbare».

Advokatforeningen uttrykte den gang også en bekymring for at den midlertidige bevæpningen av politiet, som alt er gjeldende, etter hvert vil bli gjort permanent.

- En tragisk hendelse

Leder Erik Keiserud i Advokatforeningen er tydelig overfor HA søndag på at de står fast ved høringsuttalelsen fra februar, men ønsker ikke å bruke gårsdagens dramatiske skuddveksling i Ottestad som et eksempel.

- Dette var først og fremst en tragisk hendelse, som jeg ikke kjenner godt nok til å kommentere i forbindelse med bevæpningsdebatten. Her må vi avvente konklusjonen fra Spesialenheten, sier Keiserud, og henviser til høringsuttalelsen.

På generelt grunnlag påpeker han at Advokatforeningen fortsatt er imot en permanent bevæpning av politiet, og legger til:

- Advokatforeningen har pekt på faremomentene, men i neste omgang er dette et politisk spørsmål som vi mener det er viktig at Stortinget tar stilling til, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KRITISK: Advokatforeningen og leder Erik Keiserud, som likevel ikke ønsker å bruke gårsdagens drama som eksempel i bevæpningsdebatten.
FOTO: ADVOKATFORENINGEN
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke