22. mai
sto i container: Jon Sletten fant igjen besteforeldrenes staselige Mercedes-Benz i en container hos en Mercedes-entusiast i Viby i Danmark. Den har åpenbart et rimelig stort restaureringsbehov, og Sletten regner med at arbeidet vil ta rundt tre år.FOTO: PRIVAT
 
Fant igjen bestefarens bil i Danmark
I 1959 solgte Olav Karlsen, som i sin tid etablerte verkstedet på Ådalsbruk, Mercedesen sin. Det skulle han angre på resten av livet. Nå har barnebarnet Jon Sletten funnet igjen bilen – i Danmark.

Publisert: 25.jan.2016 17:23
Oppdatert: 26.jan.2016 08:07

Et alt i alt heldig motorhavari, to i overkant optimistiske danske brødre, litt tilfeldig småprat i en begravelse og et gammelt brev var det som skulle til. Nå har Jon Sletten funnet igjen den staselige Mercedesen besteforeldrene kjørte rundt i hjemme i Løten på 40-tallet.

KJØPTE BIL FRA 1935

Vi tar historien fra start. I 1946 kjøpte Inga Marie og Olav Karlsen en Mercedes-Benz 200 lang Cabrio B fra 1935 av myndighetene. Bilen var importert til Norge av tyskere.

– Bestefar var veldig stolt av denne bilen, forteller barnebarnet Jon Sletten i dag. – Han snakket mye om den.

Bilen var et rimelig staselig skue i Løten på 40-tallet. Med bilverksted og bensinstasjon de selv hadde bygget opp på Ådalsbruk, der motormuseet i dag ligger, var det klart Olav Karlsen og hans kone Inga Marie måtte ha en skikkelig doning å farte rundt i. Bilen ble lakkert om fra okergult til svart. Olav Karlsen tok godt vare på den. I 1959 solgte han likevel Mercedesen til en sambygding. Et salg han skulle angre på resten av livet.

BANKSJEFEN TOK OVER

Den nye bileieren hadde kabrioleten i fire år, før han solgte den videre til Anstein Vold, den gang banksjef i Løten.

– Skal si det var stas å kjøre i den 17. mai! sier Anstein Vold da HA treffer ham og Jon Sletten nå en mannsalder senere.Til tross for at Olav Karlsen hadde tatt godt vare på bilen, begynte reparasjonsbehovet å melde seg. Etter bare to år, i 1965, så Anstein Vold seg nødt til å selge Mercedesen videre. 1.500 kroner, tilsvarende 15.000 kroner i dag, fikk han. Kjøperen var en dansk bygningsarbeider.

HAVARERTE I DANMARK

Den danske bygningsarbeideren hadde gjort et dårlig kjøp. Like nord for Århus havarerte bilen. Den nå 30 år gamle kjerra ble satt igjen ved en bensinstasjon.

Redningen ble to danske brødre med en voldsom Mercedes-interesse. Ved hjelp av nummerskiltet klarte de to å spore opp Anstein Vold i Løten. 30. oktober 1965 sendte de bankmannen et brev, og de to brødrene fikk overført bilen.

ANGRET RESTEN AV LIVET

Ute av syne, ute av sinn, er det noe som heter, men den regelen gjelder ikke for gamle Mercedeser.

Olav Karlsen angret fortsatt på at han hadde kvittet seg med kabrioleten. Han var sikker på at bilen var hogget opp.

Den gang ei, skulle det vise seg.

BREVET FRA 1965

Både Olav Karlsen og hans kone Inga Marie gikk bort midt på 70-tallet, men vissheten om at de en gang hadde hatt en bil de gjerne skulle hatt tilbake, levde i etterkommerne. Sommeren 2014 møttes Anstein Vold og Jon Slettens fetter Knut i en begravelse. De kom i snakk om bilen. Anstein kunne fortelle at bilen sannsynligvis ikke var blitt til spiker, men at han i 1965 fikk et brev fra to danske brødre som hadde til hensikt å pusse den opp.

Ryktene spredde seg i familien. Jon Sletten startet detektivarbeidet. Med brevet fra 1965 og god hjelp fra Biltilsynet klarte han å spore opp den gjenlevende av de to danskene. Og jo da: Han hadde bilen stående i en container. Der hadde den stått og ventet på restaurering i nesten 50 år.

– Det var veldig artig å få vite at bilen fortsatt eksisterte. Det første jeg tenkte da jeg fikk vite det, var at jeg måtte prøve å få sett den, sier Jon Sletten.

BILEN SKAL HJEM

Takket være tilknytningen til bilen, klarte Jon Sletten å få overtalt dansken til å selge den tilbake. Og den 30. oktober 2015, nøyaktig 50 år etter at de danske brødrene sendte brevet om å få ta over Mercedesen, reiste Jon Sletten med følge av gårde til Viby i Danmark for å hente hjem doningen.

Det vil si: «Hente hjem» er en sannhet med modifikasjoner. Jon Sletten er bosatt i Nederland, så det er dit bilen nå er transportert. Men målet er at den nå skal settes i stand, og at den en gang i tiden skal tilbake til Løten. Tilbake til Ådalsbruk, i all sin staselig prakt.

– Jeg har vært i kontakt med firmaer som har sagt seg villige til å restaurere bilen. Det er ikke noen billig hobby. Jeg regner med at restaureringen vil ta rundt tre år, sier Jon Sletten.

Listen over hva som må gjøres, er lang. Det er rust, huller og råteskader. Kalesjen må fornyes, like så interiøret. Det elektriske fungerer heller ikke. Men bilen er så unik at det er verdt det. – At jeg nå har fått kjøpe den tilbake, er jeg veldig glad for. Den trenger full restaurering, og det skal den få. Bilen er unik, og historien er utrolig, sier Jon Sletten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KOMPLETT: Bilen er ifølge Jon Sletten forholdsvis komplett, men det er rimelig mye som må gjøres med den.FOTO: PRIVAT
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.