23. okt
TIL FELLES KAMP: Tor André Johnsen (Frp) (fra venstre) Gunnar A. Gundersen (H), Grunneierne Børre Johnstad, Martin Skramstad og Næringslivsforeningens Gunnar Søberg går til felles kamp for næringsutvikling på Ånestad.begge foto: hanne maren torpen hokstad
 
Her vil de ha butikk
Planene for dagligvareforretning og næringsutvikling på Ånestad ble stoppet av innsigelser. Nå står grunneiere og sentrale politikere samlet for å få Fylkesmannen til å snu.

Publisert: 14.sep.2016 20:19
Oppdatert: 14.sep.2016 20:19

Børre Johnstad og Martin Skramstad er grunneiere på hver sin side av riksveg 3/25. Mens Johnstad vil legge til rette for 2.000 kvadratmeter med butikk, tilbyr Skramstad et stort området på sørsiden av vegen som næringsareal. Kommunen har sagt ja til begge deler, men Fylkesmannen i Hedmark og Statens vegvesen har satt foten ned for planene.

Helt siden 2007 har Fylkesmannen holdt på de samme begrunnelsene: at de ikke ønsker utbygging med tanke på framkommelighet og trafikksikkerhet, og at etablering av detaljvarehandel vil svekke Løten sentrum.

er gått ut på dato

Stortingsrepresentantene Gunnar A. Gundersen (H) og Tor André Johnsen (Frp) er kritiske til Fylkesmannens behandling av saken. De mener i tillegg grunnlaget for innsigelsene faller bort når det skal bygges nytt kryss.

– Når storsamfunnet bruker milliarder på nytt kryss, er det helt utrolig om ikke de lokale skal få utnytte seg av det. Med nytt vegkryss finnes det ingen trafikale problemer. Og at det ikke finnes kundegrunnlag, er en påstand som faller på sin egen urimelighet. Ingen av disse innsigelsene er relevante for framtida, hevder Johnsen.

De to stortingsrepresentantene peker på at terskelen for innsigelser fra Fylkesmannen er blitt høyere etter at de blå kom til makten.

– Vi skal lytte mer til lokaldemokratiet. Og Løten kommune har sagt at de ønsker næringsutbygging her, sier Gundersen.

mekling om en måned

– Kommunestyret har gjennom kommunedelplanen sagt at de ønsker utbygging både nord og sør for vegen. De ønsker detaljhandel på nordsida, på arealet til Børre. Det er det som er det nye i saken - at kommunen har sagt hva de vil. Ut over det hadde vi akkurat samme runde i 2007. Nå er spørsmålet om lokaldemokratiet skal bestemme, eller om dette skal bestemmes på regionalt nivå, sier grunneier Martin Skramstad.

Om en måned skal partene møtes til mekling hos fylkesmannen. Johnsen og Gundersen peker på at det da må legges stor vekt på hva Løten kommune ønsker. Stortingsrepresentantene skryter av kommunens jobb så langt, og de sier at de er klare for å ta i et tak for utbygging på Ånestad selv også.

– Her er det ingen tungtveiende grunner til å si nei. Både Gunnar og jeg er positive til at denne saken skal la seg løse, men vi erkjenner at det kan bli en tøff kamp, sier Johnsen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke