21. aug
Yngve Haugstveit og Thomas Langeland Jørgensen feirer sin triumf.
FOTO: Stian F. Steinsvik
 
Rivalene endte opp som leder og nestleder i Hamar Ap
Valgkomiteen ønsket et skifte og at Yngve Haugstveit skulle fortsette. Fra talerstolen trakk imidlertid Haugstveit seg og pekte på Langeland Jørgensen som fortsatt leder. Det hele endte opp i at Jørgensen ble valgt som leder - med Haugstveit som ny 2. nestleder.

Publisert: 03.feb.2016 18:01
Oppdatert: 04.feb.2016 10:20

Det er en voldsom dramatisk utvikling på årsmøtet i Hamar Arbeiderparti.

Valgkomiteens leder Simen Brænden Mortensen gikk på talerstolen og innstilte til et skifte og innstilte Yngve Haugstveit som ny leder. Mortensen kom med kraftig kritikk mot Thomas Langeland Jørgensen og sa at han hadde fått mange innspill på at han ikke skulle fortsette og ingen innspill om at han skulle fortsette.

Les også: Nederst i artikkelen kan du lese de løpende oppdateringene vi kom med fra årsmøtet.

Like etterpå gikk samme Haugstveit opp på talerstolen og trakk sitt kandidatur. Han fortalte at han hadde hatt et møte med Thomas Langeland Jørgensen onsdag ettermiddag hvor han hadde lagt fram et manifest.

- Jeg opplevde at vi hadde samme syn og dermed er det unødvendig å havne i en situasjon hvor den ene halvparten ønsker den andre parten og den andre ønsker den andre. En slik splittelse er ikke ønskelig og jeg oppfordrer derfor folk om å stemme på Thomas i alle posisjoner hvor jeg er innstilt, sa han til årsmøtet.'

Myrvang forsvant ut

Deretter fulgte en omfattende debatt (se oppdateringene nederst), men da avstemming skjedde var det ingen motkandidat og Thomas Langeland Jørgensen ble klappet inn uten at noen rakk hånda i været og stemte mot ham.

Like etter vant samme Haugstveit kampvotering mot Leiv Myrvang som ny 2. nestleder.

Det var en rørt Jørgensen som tok seg tid til HA etter det dramatiske valget var unnagjort. Han hadde gått fra å bli vraket som leder av valgkomiteen til å vinne enstemmig, med rivalen Haugstveit inn som ny 2. nestleder.

- Jeg er utrolig stolt og ydmyk over det som har skjedd. Denne tilliten skal jeg forvalte på best mulig måte, sier Jørgensen.

Han mener partiet kommer styrket ut av det som skjedde, til tross for at det er åpenbart flere som har mistillit til han som leder.

- Nå skal vi jobbe tett sammen og legge planer om hvordan vi skal vinne valget, sier han.

Inviterte på boller

Veteranen Haugstveit smilte også lurt etter at årsmøtet var ferdig. Han forteller følgende om de siste dagers utvikling.

- Da jeg i slutten av januar sa ja til å være kandidat, trodde jeg faktisk ikke at Thomas var aktuell. Når jeg så hva som var i ferd med å skje, inviterte jeg Thomas hjem til meg i ettermiddag. Jeg så at det kunne bli en alvorlig splittelse på årsmøtet. For å motvirke dette, forfattet jeg et manifest som jeg og Thomas gikk gjennom. Thomas kunne slutte seg til manifestet og da bestemte jeg meg for å trekke mitt kandidatur. Jeg må også legge til at Thomas fikk smake på boller av min mors oppskrift. De slo tydelig an, sier han og smiler.

- Hva tenker du om at dere som lå an til kampvotering, nå skal sitte sammen i styret?

- Det skal gå veldig bra. Jeg har stor respekt for Thomas og ønsket at han skulle fortsette.

- Har du vært med på et mer dramatisk årsmøte enn i kveld?

- Nei, jeg har nok ikke det. Men jeg bidro i alle fall til at det ble bra oppmøte, sier han og ler enda mer.

Dramatisk i kulissene

Tidligere under årsmøtet var det et dramatisk spill som foregikk i kulissene: HA fikk raskt vite at nåværende leder Thomas Langeland Jørgensen, motkandidat Yngve Haugstveit, og valgkomiteen startet diskusjon om en minnelig løsning.. Det skulle gå ut på at Haugstveit trekker seg som motkandidat til Langeland Jørgensen.

Leder av valgkomiteen, Simen Brænden Mortensen, bekreftet at de hadde hatt en samtale med kandidatene i en av pausene under årsmøtet. Da Brænden Mortensen gikk på talerstolen opprettholdt han imidlertid sin opprinnelige innstilling om at Thomas Langeland Jørgensen måtte vrakes og erstattes av Yngve Haugstveit som ny leder.

Fra talerstolen kom Mortensen med sterk kritikk til Jørgensen. Han sa at valgkomiteen hadde fått innspill fra flere som ønsket ham erstattet, og at ingen hadde kommet med innspill om at han skulle fortsette.

De siste oppdateringene fra årsmøtet helt nederst i artikkelen

Haugstveit bekrefter krav

Yngve Haugstveit bekreftet også til HA at han etter all sannsynlighet kom til å trekke sitt kandidatur. Han sa  at han hadde laget en liste som han ønsker å bli oppfylt:

- Jeg har lagd et lite manifest der jeg skriver om en del ting jeg synes er viktig. I ettermiddag hadde jeg og Thomas et møte hjemme hos meg – der Thomas har vært mye og er en husvenn. Dette er punkter Thomas vil slutte seg til. Da synes jeg det er naturlig at jeg trer til side, og forstår det slik at valgkomiteen vil finne en styreplass til meg, sier Haugstveit.

Et av punktene Haugstveit har listet opp er at Morten Aspeli skal komme med en unnskyldning etter at han gikk ut i HA og fortalte om en ukultur i partiet:

- Hvorfor krever du at Morten Aspeli skal beklage det han har sagt om en ukultur i partiet for at du skal trekke deg som styreleder-kandidat?

- Det er noen av oss som reagerte på den uttalelsen, sa han.

- Er en slik beklagelse et krav fra deg?

- Ja, det er fortsatt et krav. Og Thomas er i prinsippet enig også i dette, sa Haugstveit.

Aspeli vil ikke gi unnskyldnign

Morten Aspeli kommer ikke til å gi noen unnskyldning.

- Det får han ikke, sier Aspeli.

- Hvorfor ikke?

- Jeg mener at Seniorsgruppas aktivitet med leserinnlegg om valg av trase for dobbelsporet jernbane var illojalt mot vedtak i medlemsmøte i Hamar Arbeiderparti. Det at medlemmene i valgkampen selvsagt kan si sin mening om saken, er ikke det samme som at ei gruppe i partiet kunne fronte en sak mot medl3msmøte sitt vedtak. For meg var dette illojalt mot flertallets vedtak og det er for meg en kultur vi ikke kan ha i partiet. Dette står jeg ved. Jeg ser heller ikke hva en slik beklagelse har med valget av styret i partiet. Ikke sitter jeg i styret, og ikke blir jeg foreslått til noe valg, skriver Aspeli i en tekstmelding til HA.

Her kommer oppdateringene

Her er vår direkte oppdatering av årsmøtet. De siste oppdateringene kommer nederst, så bare scroll ned for den siste oppdateringen.

Kl: 18.00: Det er fortsatt folk som står i kø for å komme inn og årsmøtet er derfor litt forsinket. Det kommer til å bli langt flere folk enn normalt på dette årsmøtet.

Kl 18.05: Leder Thomas Langeland Jørgensen åpner årsmøtet. - Det har ikke vært så mange folk de siste 15 årene i alle fall, men vi har jo fått god forhåndsomtale, sier han fra talerstolen.

Kl. 18.07: Det er duket for 20 minutters kulturelt innslag med sang og musikk. Forsamlingen reiser seg i allsang.

Kl 18.15: HA får opplyst om at årsmøtet fort kan dra veldig ut i tid. Det har kommet inn veldig mange forslag og det alle venter på, selve valget, vil kanskje ikke starte før etter klokken 20.00. Følg med her så får dere siste nytt.

Kl. 18.18: Det går ryker blant enkelte om at "noen" har pratet på bakrommet i et forsøk på å unngå en åpen kampvotering på kveldens årsmøte. HA har ingen indikasjoner på at det likevel ikke går mot en åpen kampvotering.

Kl 18.21: HA får opplyst at det er møtt opp 71 personer med stemmerett. Det høres kanskje lite ut ettersom Hamar Ap har 430 medlemmer som kunne ha stemt, men normalt sett er det "bare" cirka 30 personer på slike møter.

Trettebergstuen: - Nesten er ikke nok

Kl 18.30: Anette Trettebergstuen har gått på talerstolen. Hun snakker om valget i Hamar og valgnederlaget. - Vi gikk til valget for å vinne og for at Morten (Aspeli) skulle fortsette. Det klarte vi nesten, men nesten er ikke nok til å vinne valg, sier hun.

Trettebergstuen sier også at de har gjort evaluering og funnet ut at ikke alt fungerte som det skulle.

Kl 18.31: - Vi har ingen tid å miste. Til neste år er det stortingsvalg. Vi skal vinne det valget hvis vi skal klare å ta tilbake makten. Skal vi vinne er det viktigste at vi er samla. At vi tar med oss den krafta. At vi er et team som vi var for ett år siden. Vi må alle bidra. Ingen kan lene seg tilbake og si at noen må ta tak. Vi må gjøre det sammen. Det blir gøy. Byen vår trenger et sterkt Ap-styret, sier hun. 

Kl 18.32: - Høyre tapte så det sang. De var den virkelige taperen. Hva var det Hamar fikk da, med BBL? Den eneste saken de fikk var å skifte ut Arbeiderpartiet. Utover det er det vanskelig å se hva de vil. For meg ser det ut som rådmannen har blitt byens ordfører og sånn vil vi ikke ha det. Hamar trenger tydelig politisk ledelse og de trenger Arbeiderpartiet, sier hun.

Kl 18.40: Trettebergstuen snakker nå om de store linjene for Hamar og Innlandet. Om det grønne skiftet. Hun snakker også om Sting og stupetårnet.

Kl. 1841: - Hva skal vi med jernbanen? Jeg mener vi må snakke mer om dette. Hvorfor er infrastruktur viktig. Jernbanen er viktig for at vi binder sammen byer i vekst. Det er viktig for klima og godstransport. Infrastruktur alene vil ikke skape vekst. Vi må også se mer på mulighetene for at folk skal ta toget til Hamar og ikke fra Hamar, sier hun.

Kl 1850: Trettebergstuen snakker varmt om det kreative miljøet i Hamar. Om spillindustrien og TV//film. - Vi skal være i verdenstoppen når det gjelder spill og TV, sier hun.

Kl 1856: - Vi skal riste av oss skuffelsen over å være i opposisjon. Vi skal komme tilbake, sier hun.

Kl 19.03: Trettebergstuen med en lang tirade om regjeringens flyktningspolitikk:

- Dette hadde blitt håndtert helt annerledes dersom Ap styrte. La oss gå tilbake et år i tid. Da videoene av IS som halshugde folk dukket opp. Det blir så ille at mange velger å flukte over havet. I gummibåt. I sommer så eskalerer det. Svært mange av de menneskene som desperat setter seg i gummibåter kommer ikke fram. Bildet av gutten på stranda er brent i minnet vårt. Små barn som skyller i land er en virkelighet vi ikke kan lukke øynene for. Vi brukte sommeren for å disktuere om vi skulle sende ned en båt for å hjelpe. Så kommer oktober og regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett. Selv ikke en regjering med Frp kan nekte for at dette krever mye for oss. Regjeringen var på etterskudd. Først i oktober. Etter at unger hadde skylt i land, så legger regjeringen fram et budsjett med kutt i bistand og et uforståelig lavt anslag for asylankomster. Samtidig eskalerer det på Storskog. Folk kommer syklende over grensa. Våre lokale ordførere ropte varsku. Uker går før regjeringen reagerer. Selv det å legge ut informasjon på Facebook om hvem som har krav på beskyttelse tok flere uker før det ble lagt ut. Det regjeringen brukte tiden på var å peke på opposisjonen. Vi fikk beskjed om at det var Ap sin skyld, sier hun.

Kl 19.07: Hun langer ut om Frps retorikk, som Sylvi Listhaugs uttalelse om at flyktninger kom på gullstol inn i landet:

- De gjør dette for å skape splid, og det skuffer meg at Høyre godtar dette ,men de vet at regjeringen er avhengig av Frp.

Kl 19.15: - Vi skal skrive det neste kapittelet om fortellingen om Norge, og der skal Hamar og Innlandet få en sentral plass. Vi skal gripe muligheten, og ta tilbake makten i 2019, sier hun.

Kl 19.16: Trettebergstuen er ferdig med sitt foredrag og får takkeord og blomster fra leder Thomas Langeland Jørgensen.

Kl 19.19: Det blir nå 20 minutters pause i årsmøtet.

Kl 19.55: Nå legger årsberetningen fram. Dette er for spesielt interesserte.

Kl20.20: Det legges fram innkomne forslag, men mange medlemmer bruker tiden på å følge med på HAs dekning om det som skjer i kulissene.

Kl 20.50: Nå starter straks det siste punktet: Valg av blant annet leder av Hamar Arbeiderparti.

Kl 20.52: Leder av valgkomiteen, Simen Brænden Mortensen legger nå fram sin innstilling.

Kl 20.53: Mortensen sier de har fått innspill om at dagens ledelse ikke kunne fortsette. De foreslår Yngve Haugstveit som ny leder. Mortensen sier de ikke har fått noen innspill om at dagens ledelse skal fortsette, men at flere har påpekt at de ikke ønsker dagens ledelse. Han trekker blant annet fram for dårlig fagpolitisk samarbeid, at de ikke fikk med seg unge og at de tapte valget i Vang. Han forteller også at de forespurte to andre kandidater som de fikk nei fra, før de fikk ja, og endte opp med Yngve Haugstveit som leder.

Kl 20.55: Yngve Haugstveit går på talerstolen og trekker sitt kandidatur: - Jeg opplevde at vi hadde samme syn og dermed er det unødvendig å havne i en situasjon hvor den ene halvparten ønsker den andre parten og den andre ønsker den andre. En slik splittelse er ikke ønskelig og jeg oppfordrer derfor folk om å stemme på Thomas i alle posisjoner hvor jeg er innstilt, sa han.

Kl 21.04: Det er store reaksjoner på det som nå skjer. Nora Mageli mener det er en skandale at det hele valget blir avgjort på bakrommet. 

Kl 21.12: - Det som har skjedd nå innebærer at vi må støtte Thomas. Hva slags prinsipp er det at lederen må gå dersom man ikke vinner. Thomas har gjort en fantastisk jobb. Vi skal være stolt over det. Være glad at han våger å fortsette i denne situsjonen, sier Inge Bråten.

Kl 21.20: Har  vært med i mange harde tak. Vi er et åpent og demokratisk parti. Det viser denne debatten. Vi tapte dessverre valget. Det skulle vi ikke gjort. Vi tapte det på at vi ikke tok fram banekravet vårt. Vise at vi krever en lang tunell. Det ble ikke gjort. Alle her må ta et ansvar. Thomas har mest ansvar for at vi tapte valget. Det kan vi ikke komme oss forbi. Det er ingen ukultur. Jeg foreslår  at valget utsettes og at det kalles inn til ekstraordinær årsmøte, sier Rolf Berntsen fra talerstolen.

Kl 21.26: Det skal stemmes på forslaget fra Berntsen om å utsette valget. 12 personer stemmer for dette forslaget. Utsettelsesforslaget falt.

Kl 2128. Den ene har trukket seg. Da sitter vi igjen med et forslag. Jeg skjønner ikke hva vi skal diskutere. Jeg har også vært i tvil om hvem som skal lede Arbeiderpartiet i framtiden. Da det kom fram i avisa at det var fremmet et kandidat som skulle drive partiet framover. Hadde det dukket opp en yngre kandidat så kunne jeg kanskje vurdert det. Men slik det er nå, skjønner jeg ikke hva vi skal diskutere. Jeg støtter i alle fall Thomas, sier Magne Mathisen.

Kl 21.30: Vi vil vise støtte til Thomas. Han har alltid vist interesse. Vi kommer til å støtte Thomas som fortsatt leder, sier Jim som representerer AUF.

21.32: Yngve Haugstveit går på talerstolen og svarer på hvilke punkter han har i det omtalte manifestet sitt. Dette har han delt ut til årsmøtet nå.

Kl. 21.33: Jan Larsen går på talerstolen: Anette sa at vi vil komme tilbake. Vi må vinne 2019 og 2019. Takk Anette for det. Så er det faktisk slik at for å se framover må vi skule bakover og vi har tapt et valg. Så er det slik at det ikke betyr at vi nødvendigvis må skifte leder. men man må gjøre noe annerledes. Manifestet er en ny plattform slik jeg forstår det, sier han.

21.36: Morten Aspeli går på talerstolen:  Vi er selvsagt ikke fornøyd med at vi tapte valget. Det er mer enn lederen som har ansvaret. Hele Hamar Arbeiderparti har sitt ansvar for hvordan vi gjennomførte valgkampen på. Det har tidligere aldri vært noen linje om at et valgnederlag betyr utskifting av leder. Jeg vet hvor arbeidsom Thomas er. Jeg er ikke i tvil om at han bør fortsette, sier han.

21.38. Jeg ble også overrasket da jeg leste om valgkomiteens innstilling. Jeg vil berømme Thomas for den jobben han har gjort. Han er et av våre sterkeste kort i kommunestyresalen. Han matcher de mest erfarne politikere som Busterud og Fangberget. Hvis han hadde blitt vraket og kjøre partiets politikk. Det hadde ikke vært bra for motivasjonen. Han gjør en kjempejobb, sier Helge Ryen.

Kl. 2142: Thomas Langeland Jørgensen: - Takk for alle tilbakemeldinger fra folk på talerstolen. Takk også til Yngve for sin raushet. Demokratiet er det viktigste vi har. Jeg svarte ja til valgkomiteen om at jeg ønsket gjenvalg, til tross for under en viss tvil. Etter den samtalen med valgkomiten i november hører jeg ingenting fra dem før jeg får en telefon fredag om at Yngve Haugstveit er innstilt. Så leser jeg i avisen at min egen nestleder ikke ønsker at jeg skal fortsette som leder. Dette har han aldri sagt noe til meg. Den siste biten er at folk går til avisen anonymt. Da får de går til meg direkte og si det ansikt til ansikt. Grunnen til at jeg ønsker gjenvalg er at vi har satt i gang mange spennende ting. Vi skal gjenvinne Hamar i 2019. Jeg tror ikke inngangen til det er splittelse i Hamar Arbeiderparti. Vi skal være en klar og tydelig opposisjon. Vi skal ha åpne og gode diskusjoner i Hamar Arbeiderpartiet. Vi skal unngå lokale fraksjoner og omkamper om vedtak som er gjort. Vi skal ha motivasjon og engasjement. Vi skal verve mange nye medlemmer og ta godt vare på dem. Jeg er villig til å fortsette dersom årsmøtet vil det. Jeg vil samtidig si det veldig tydelig: At jeg ikke ønsker å ha med meg en nestleder i styret som jeg ikke kan stole på, sier han. Han sikter her til Leiv Myrvang.

Kl 21. 50: Thomas Langeland Jørgensen valg som leder. Han blir klappet inn uten at noen stemmer i mot ham.

Kl 2159. Det er kampvotering på 2. nestlederplass. Valgkomiteen har innstilt gjenvalg på Leiv Myrvang, men Yngve Haugstveit er foreslått. Langeland Jørgensen var klar på at han ikke kan leve med at Myrvang fortsetter. Det telles stemmer. Yngve Haugstveit blir ny nestleder. Han får 58 stemmer.

Kl 22.03: Årsmøtet er over.

Trykk F5 for å oppdatere siden.

 
Anette Trettebergstuen på talerstolen.
FOTO: Stian F. Steinsvik
Thomas Langeland Jørgensen.
FOTO: Stian F. Steinsvik
Det er møtt opp 71 personer med stemmerett på årsmøtet i Hamar Ap.
FOTO: Stian F. Steinsvik
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke