13. des
Klar for fire nye år: Morten Aspeli har blitt tryggere i rollen som ordfører. Nå håper han på ny tillit.FOTO: Dag W. Grundseth
 
«Jeg tilstår at det var ganske tøft da det sto på med byggeprosjektene for noen år siden»
Morten Aspeli om sin tid som ordfører. Sitt valgløfte om full sykehjemsdekning. Og sitt frieri til BBL og Einar Busterud.

Publisert: 12.sep.2015 08.00
Oppdatert: 12.sep.2015 08.30

– Hva gjør du når du virkelig skal slappe av og koble ut fra jobben din?

– Da tar jeg på meg fritidsklær og tar meg en tur langs Mjøsa eller i Furuberget.

– Trener du mye?

– Ja, jeg har blitt mye flinkere på dette. Jeg måtte rett og slett ta tak i formen min og har blant annet begynt å gå på rulleski igjen. Dette har gjort mye med formen min som nå er veldig god. Det er utrolig viktig for meg og for at jeg skal gjøre en god jobb og ha det bra med meg selv. Det var en periode jeg ikke tok godt nok vare på meg selv, men jeg tok tak i dette.

– Du er vesentlig bedre til å prate foran folk nå enn for fire år siden. Hvordan har du blitt det?

– Det er hyggelig at du sier det, og det er også en tilbakemelding jeg får av mange. Jeg har jobbet med meg selv og ikke minst forberedt meg godt. Etter hvert som jeg har gjort det mer og mer, har det gått lettere. Jeg har senket skuldrene når det gjelder det å prestere.

– Du har ikke vært på kurs eller fått hjelp?

– Nei. Det handler nok mer om at jeg har fått mer selvtillit når jeg føler og får tilbakemelding på at det går bedre. Da blir det litt lettere neste gang. Jeg har kommet inn i en positiv spiral.

Om kulturhuset

– Mener du fortsatt det var dumt at vi bygget kulturhuset?

– Jeg har blitt veldig glad i kulturhuset og er glad for at vi har fått det. Det vi ville, var å vente på en garanti om statsstøtte før vi ville si ja til utbygging. Den fikk vi jo, men først etter at byggingen hadde startet. Det hadde blitt kulturhus med Arbeiderpartiet bak roret også, men det hadde kommet litt senere. Samtidig hadde vi da vært helt trygge på at finansieringen var i orden.

– For fire år siden sa du i et tilsvarende intervju med HA at du ikke husket sist du hadde vært på teater, og at du vedgikk at du hadde veldig mye å lære om kulturlivet. Hva har du lært?

– Jeg har lært en masse, og må si at det har vært en berikelse av livet mitt. Jeg har vært på enormt mange arrangementer disse årene og sett hvor mye det betyr for så mange. Jeg koser meg når jeg er på disse arrangementene.

– Som ordfører får du mye kritikk. Går dette innpå deg, eller bare preller det av?

– Jeg er en følsom person, men har nok blitt flinkere til å skille mellom det som bare er meningsuenigheter og når kritikerne faktisk har rett. Det som går mest innpå meg er når det siste er tilfelle: Når jeg blir kritisert for noe, og jeg faktisk innser at den som kritiserer har rett. Når det gjelder den andre biten – politisk retorikk og meningsuenigheter har jeg klart å ikke la det gå like mye innpå meg lenger. Det er nok lurt.

– Synes du for eksempel HA har vært for hard mot deg i disse fire årene?

– Jeg synes ikke det. Jeg skjønner at mediene har en viktig oppgave og må se på ting med et kritisk blikk. Jeg tilstår imidlertid at det var ganske tøft da det sto på med byggeprosjektene for noen år siden.

– For eksempel stupetårnet?

– Ja. Det som var ekstra leit, var at det skjedde så mye annet positivt akkurat da som ikke fikk oppmerksomhet.

– Har du opplevd noen ubehageligheter disse årene?

– Nei. Det har vært fire gode år uten ubehageligheter. Det har selvfølgelig vært utfordringer, men ingen episoder som jeg synes har vært direkte ubehagelige.

– Hvordan har du det inni deg når du leser i HA at Einar Busterud er så mye mer populær enn deg?

– Jeg vet jo veldig godt at han var veldig populær sist han var ordfører. Spesielt på slutten var han på høyden. Men for å være helt ærlig så tenker jeg ikke på dette. Jeg har fokus på meg selv og prøver å gjøre så godt jeg kan med det laget jeg har rundt meg.

Om mulig samarbeid med BBL

– Hvorfor kan ikke Ap og BBL, du og Busterud, samarbeide?

– Kanskje vi kan det?

– Ja, kan dere det?

– Altså, det er jo kjent hvor Einar står rent politisk. Jeg har vært godt kjent med de fleste i By- og bygdelista, og er ikke overrasket dersom de er nært meg i verdisyn.

– Ønsker du et politisk samarbeid med BBL?

– Jeg ser at vi er enig i veldig mange saker. Jeg mener at politikk bør handle om verdier og grunnsyn og ikke så mye enkeltsaker. I det lange løp er det hvilket samfunn vi ønsker oss som er det viktigste, og der mener jeg vi og BBL står mye nærmere hverandre enn BBL og Høyre. Skal de to samarbeide slik mange tipper de kommer til å prøve å få til, så må det svelges enorme kameler fra en av dem.

– Hadde du vært villig til å gi fra deg ordførerjobben for å beholde et flertall?

– Jeg mener at det riktig og naturlig at det største partiet i en koalisjon har ordføreren.

– Men det finnes jo tilfeller hvor det ikke har skjedd også?

– Ja, det er noen eksempler, men det er naturlig at det største partiet har ordføreren. Det finnes mange andre posisjoner det kan bli enighet om, og det er jo politikken og den politiske plattformen som må være det viktigste i et politisk samarbeid. Den politiske knivingen som har vært mellom BBL og Ap henger mye sammen med at Ap hadde vært lenge i posisjon da BBL ble etablert, og mindre om politiske forskjeller.

– Er du enig at politikerne i Hamar har vært mer opptatt av eliteidrett enn breddeidrett?

– Jeg er ikke enig i det, men eliteidretten får ofte mer oppmerksomhet, spesielt som følge av økonomiske problemer og nødhjelp fra kommunen.

– Du hevder at den nye håndballhallen er bygget for bredden, men er den egentlig det?

– Jeg mener absolutt det. 80 prosent av halltiden blir brukt til breddeidrett.

– Men ville det ikke vært et enda større breddeanlegg om man hadde valgt en løsning med to håndballflater i stedet for en, og burde ikke hallen ligget i tilknytning til en skole, for eksempel Børstad, slik at den ble bedre utnyttet på dagtid?

– Vi kunne valgt å bygge en større hall, men da hadde den kostet mer. Uansett måtte vi gå for en slik løsning da vi valgte Hamar vest. Når det gjelder Børstad måtte vi ha omregulert området dersom vi skulle ha bygget hall der. Det hadde tatt lang tid.

Om Økonomisk underskudd

– Hva er hovedårsaken til at Hamar i år går i underskudd for første gang?

– Det er en kombinasjon av kraftig gjeldsøkning og høyere rentekostnader kombinert med at vi bruker mye penger på flere tjenestetilbud, og som betyr at vi leverer veldig gode tjenester.

– Busterud hevder e-skatten har gått like mye opp som økningen i rentekostnadene og at Brox’ rapport sier at gjelden til Hamar ikke er mer enn snittet for sammenlignbare kommuner.

– Dette er ren retorikk fra Einar. Han er veldig glad i å bruke denne rapporten fra Brox. Det han ikke forteller, er at tallene Brox opererer med er fra 2013. Gjelden økte dramatisk i 2014. Før de store investeringene gikk Hamar kjempebra med store overskudd. Det ble satt av penger på fond. Og så kom de store utbyggingene. Jeg husker fortsatt hva daværende rådmann Svein Skaaras sa om den pakka: Han sa det veldig tydelig at dette var for mye på en gang. Han var veldig tydelig på at det var for mye.

– Men som ordfører, har du ikke ansvaret for at Hamar går i minus?

Jo, og det er derfor vi gjør og har gjort grep. Vi har allerede tatt ned budsjettet med 30 millioner kroner. Jeg har et ansvar sammen med resten av kommunestyret og sammen med dem som satt i posisjon i forrige periode.

– Einar Busterud mener at når Arbeiderpartiet har ordføreren, så fungerer ordførerkontoret mer som et venteværelse og at dere ikke tar beslutninger. Dere ventet i kulturhussaken, dere venter i jernbanesaken?

– Dette er ren retorikk fra Einar igjen. Når det gjaldt kulturhuset, så er det riktig at vi ville vente for å se om den statlige finansieringen kom på plass. Så får folk vurdere om det mer ansvarlig å bare bygge med en høy risiko for at prosjektet ble dyrere, som det også ble når det gjaldt kulturhuset. Vi mener at det i mange tilfeller er ansvarlig politikk å vente. Dette gjelder i høy grad i jernbanesaken, som er den viktigste enkeltsaken vi har hatt i Hamar i moderne historie. Er det virkelig en sak vi bør vente med å få mest mulig fakta på bordet, så er det jo denne saken.

Om løftet om full sykehjemsdekning

– Dere gikk til valg forrige gang med et valgløfte om full sykehjemsdekning i Hamar i løpet av denne perioden. Er det full sykehjemsdekning i Hamar akkurat nå?

– Dette var basert på den kartleggingen av behovet vi hadde gjort på det tidspunktet. Og så ser vi at i løpet av perioden og innføringen av samhandlingsreformen har gjort at behovet for sykehjemsplasser og heldøgns omsorgsplasser har økt.

– Og dette var umulig å forutse i 2011?

– Virkningen av en reform som ikke var iverksatt var vanskelig å forutse.

– Men dere gikk jo hardt ut og sa at det ikke skulle være ventetid lenger for dem som hadde lovpålagt rett til sykehjemsplass, men ventetid er det jo. Det er du enig i?

– Når vi åpner de 42 plassene på Finsal mot slutten av året, så ser vi nå at vi må fortsette å planlegge å bygge nye plasser fordi behovet er økende.

– Hvis du bare svarer på det spørsmålet jeg forsøker å stille: Er du enig at du ikke har klart å oppfylle løftet dere ga om at det ikke skulle være ventetid på sykehjemsplasser?

– Det jeg sier, er at slik utviklingen har vært gjennom de fire årene, så har vi sett at behovet har økt mer enn hva vi beregnet i 2011. Så vi har allerede bedt om å få utredet ytterligere utbygging på Finsal, og vi må fortsette å planlegge nye plasser.

– Det er ikke full dekning nå, slik det for eksempel er i Ringsaker og Løten?

– Nei, det er riktig.

– Hvor mange flyktninger fra Syria mener du Hamar bør ta imot de neste årene?

– Norge er et rikt land. Vi må bistå. Stortinget har gjort et vedtak, og regjeringen må sette det ut i livet. Kommunene må gjøre det i praksis. Myndighetene har nå sendt en anmodning om at vi øker fra 55 til 75 flyktninger. Det synes jeg vi skal gjøre. Hamarsamfunnet må stille seg positive til dette.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke