18. aug
FANT TONEN: Kineserne har inntatt Malungen Gjestegård og har funnet tonen med næringsrådgiver Ellen Krageberg. Til venstre ses selve hjernen bak prosjektet, Yang Xueyi. Hustruen Liu Jun er også med fra Beijing denne gangen. Tolk og kompanjong Yong Gang Lu er også fascinert av den storslåtte naturen i Stange. ALLE FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Kinesere forelsket i Malungen
Han kan to ord norsk: Tusen takk. Kineseren med favorittdestinasjonen Stange, holder på å skrive historie.

Publisert: 05.nov.2015 06:20
Oppdatert: 05.nov.2015 06:31

Yang Xueyi (51) er mediesky og gir ikke ofte intervjuer. Når han først inviterer til Malungen, kjenner gjestfriheten ingen grenser. Vi får en eksotisk smak av Kina når den rike mannen med en rekke selskap hjemme i Kina, byr på Jujube, en næringsrik, asiatisk frukt, som nytes både tørket og fersk.

Spreke planer

Eieren av Malungen gjestegård er utålmodig etter å stikke spaden i jorda. Stedet kan bli berømt i Asia, gjestene skal nemlig innlosjeres i hytter i samme stil som det gamle jaktslottet Malungen. Yang kunne tenkt seg å ta imot turister i dag, men har fått med seg at norsk byggesaksbehandling kan være tungrodd. Han legger diplomatisk til at målet er å ha alle godkjenninger klare til våren 2016.

– Nå er det femte gangen jeg er i Stange. Jeg ser at gjestegården har potensial, selv om det sitter langt inne å tjene mange penger her. Jeg ønsker imidlertid å investere og være med på utviklingen. Det er først og fremst et marked blant kinesiske turister som vil til Norge. Jeg tror Malungen kan bli et bra værested, men det trengs oppussing. Dessuten trengs gode overnattingsfasiliteter med hotellstandard på fire stjerner. Gjestegården og den gamle bebyggelsen er særegen og den ønsker vi ikke å røre, men vedlikeholde. Vi har jo 44 mål tomt og vil derfor satser på høykomfort hytter i tømmerhusstil. Jeg tenker at vi bør ha overnattingskapasitet på cirka 300 gjester, Gjesterommene i hyttene bør være 25–30 kvadratmeter, sier Yang.

Kinesisk mattradisjon

Yangs gode venn, kompanjong og tolk, Yong Gang Lu, er kokk i Oslo.

Han ivrer etter å presentere kinesiske mattradisjoner på Hedmarken. Ifølge Yang ønsker gjestene spa. Det vil han realisere. Låven ønsker han å pusse opp og samle gjenstander til et kulturmuseum. Tredje etasje kan fungere som selskapslokale, for eksempel til julebord.

– Folk i Stange er imponert over dine ideer og kaller deg en gavepakke for kommunen?

– Det er hyggelig, men jeg ser så mye positivt i Stange. 28 år har jeg jobbet som businessmann. Kinesiske turister vil komme hit for å spille golf, fiske, gå på ski og jakte. I 2022 arrangerer Kina vinterolympiade. Selv liker jeg Budor skitrekk godt. Vinteraktiviteter som alpint og langrenn vil være veldig spesielt for kinesiske turister. Alt ligger til rette her. Så har vi Kvennstuguteatret også, sier han.

Vokste opp på gård

51 år gamle Yang er oppvokst på gård i Kina og hadde først ambisjoner om å kjøpe en bondegård i Norge.

Sammen med sin venn Yong Gang Lu, saumfarte Yang nærmere 132 salgsobjekter på Internett. Kravet måtte være innenfor en radius på 150 kilometer fra Oslo. Til Malungen er det 132 kilometer.

Flere stangesokninger uttrykker at Yangs tilstedeværelse er en stor gave til Stanges næringsliv. Mange begynner å få øynene opp for at Yang er en kraftig vitamininnsprøytning for næringslivet.

Denne uka hadde Yang møte med stangeordføreren. Kineseren sier han har lagt fram ønske å få en bussrute sørover mot Malungen. En ladestasjon for elbiler mener han vil passe perfekt.

Nå skal norske og kinesiske turister få et unikt tilbud. I utviklingen av Malungen ser Yang at det mangler et serveringssted langs hovedferdselsåren, der bilistene kan ha et sted å få hvile og mat.

 
ARBEIDSØKT: Yang xueyi liker å jobbe. Til høyre ses gjestegården faste oppassere Inger Maren Gjerlaug og Odvar Engen.
KOBLER AV: Yang xueyi og kona Liu Jun på Malungen.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke