21. aug
KRTISKE: Knut Fangberget (t.v), Live Giset og Tor Inge Martinsen uttrykker sterkt kritikk mot ordfører Morten Aspeli.FOTO: Stian F. Steinsvik
 
Til frontalangrep mot Morten Aspeli
Opposisjonspolitikerne uttrykker sviktende tillit til sittende ordfører etter rapporten fra Fylkesmannen.

Publisert: 17.apr.2015 07:20
Oppdatert: 17.apr.2015 07:22

Fylkesmannen gjorde nylig en lovlighetskontroll av vedtaket som ble gjort av Hamar kommunestyre 3. desember i fjor da sluttavtalen til daværende rådmann Martin Kulild ble vedtatt.

Fylkesmannen konkluderte med at vedtaket ikke var ugyldig, men rettet samtidig kritikk mot måten Hamar kommune, og spesielt ordfører Morten Aspeli, hadde håndtert saken på.

Blant annet var Fylkesmannen helt klar på at Aspeli gjorde en feil da han ikke besvarte kommunepolitikernes spørsmål om saken i behandlingen i kommunestyresalen.

Dette var også det opposisjonen reagerte aller sterkest på denne kvelden.

– kritikken var berettiget Og opposisjonspolitikerne er ikke mindre rystet nå som vedtaket foreligger.

– Dette viser at vår kritikk var berettiget: At Morten Aspeli skulle informert om hvorfor sluttavtalen med Martin Kulild ble inngått. Dette er en alvorlig ripe i lakken for Aspeli, og gjør at han har forminsket tillit fra meg. Måten han har opptrådt på i denne saken viser at han kun er ordfører for flertallet og ikke for dem som er i opposisjon, sier Knut Fangberget som er ordførerkandidat for Høyre.

– Også i andre saker?

Gruppeleder i BBL, Tor Inge Martinsen, går enda lengre i sin kritikk.

– Dette viser at Aspeli holdt informasjon tilbake og at han strengt tatt ikke hadde anledning til dette. Det får meg til å lure på om han også holder tilbake informasjon i andre saker som vi behandler. Hvilken garanti har vi for at dette ikke skjer, sier han.

– Stygt politisk spill

Live Giset i Venstre mener saken bryter med en åpenhetskultur, og støtter tanken om at Aspeli ikke er en samlende ordfører ved å utelate opposisjonen.

Morten Aspeli mener kritikken er urimelig og omtaler det hele som et «stygt politisk spill».

– Jeg er bevisst på at jeg er ordfører for alle i Hamar og handler deretter. Jeg kan ha tolket taushetsplikten min for strengt i dette tilfellet, men det viktigste er jo at selve vedtaket er gyldig. Å antyde at jeg holder igjen informasjon utover det, er bare et stygt forsøk på politisk spill, sier Aspeli.

FEIL VEDTAK?

Det innrømmer Magne Djup som har saksbehandlet saken for Fylkesmannen.

Det hele bunner ut i at Fylkesmannen aldri vurderte Hamar kommunes interne delegeringsreglement da de fattet sitt vedtak.

I det heter det blant annet at «saker som gjelder Rådmannen som person avgjøres av formannskapet».

I rådmannssaken var det kommunestyret som avgjorde saken.

Det var kontrollkomiteen i Hamar kommune som stilte spørsmål til Fylkesmannen og gjorde dem oppmerksom på dette etter at vedtaket var fattet.

Dette betyr ikke at vedtaket er feil, men det kan bety at Fylkesmannen må gjøre en ny saksbehandling og en ny lovlighetskontroll.

Dette er noe Fylkesmannen nå vil vurdere nærmere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke