20. jul
KLAR: Svein-Erik Edvartsen gleder seg som en unge til å dømme under sommerens fotball-EM i Frankrike.
 
- En drøm som går i oppfyllelse
Svein-Erik Edvartsen får snart oppfylt sin store drøm som fotballdommer.

Publisert: 31.mai.2016 13:36
Oppdatert: 31.mai.2016 13:39

Når fotball-EM sparkes i gang fredag 10. juni, er det uten et norsk landslag, men med en solid norsk dommerkvintett som pipeblåsere.

Svein-Erik Edvartsen, som til daglig jobber som seksjonssjef i NFF, er en av fem norske dommere som skal dømme i mesterskapet, og Hamar-gutten gleder seg enormt.

- Det er en drøm som går i oppfyllelse. Å få være med å dømme EM er utrolig stort. Jeg drømte om dette da jeg startet å dømme som 15-åring, forteller Edvartsen til HA-sporten.

EM blir den største opplevelsen

Han forteller at hans foreløpig største opplevelse som dommer var da han i 2011 dømte cupfinalen mellom Brann og Ålesund, og de gangene han har vært ekstradommer (dommerne som står bak mållinjen) under Champions League-kamper.

- EM blir utvilsomt det største, sier Tippeliga-dommeren.

Foran sommerens mesterskap er det innført flere regelendringer som dommerne har måtte terpe på.

- Den største nyheten er vel at det ikke er rødt kort på alle forseelser når vi snakker om å frata motparten en åpenbar scoringsmulighet, forklarer Edvartsen, og sikter for eksempel til taklinger som bakerste mann.

Formtopp mot EM

Han gleder seg stort til å dømme flere av verdens beste spillere, og han føler seg klar på å måtte ta avgjørelser i løpet av en brøkdel av et sekund.

- Vi har forberedt oss til mesterskapet helt siden desember, da vi ble tatt ut. Vi har dømt kamper både i inn- og utland sammen, og vi har hatt flere fagsamlinger, sier Edvartsen, som også har måtte spisse den fysiske formen foran mesterskapet i Frankrike.

- I tillegg melder vi inn treninger via pulsklokke til UEFA daglig, forteller han.

Dommerne har fortløpende blitt vurdert og evaluert av både UEFA og NFF de siste månene.

- De siste seks månedene har vi kun terpet på detaljer, som for eksempel når alle må være stille på headsettet og hvem som fokuserer på hva i headsettet, forteller Edvartsen.

Viktig rolle

Han forteller at han har en meget viktig rolle som ekstradommer under mesterskapet.

- Min rolle som ekstradommer blir å ta avgjørelser i feltet på mitt område. Det er bare kritiske avgjørelser som jeg skal ta, som for eksempel om det var straffe, filming eller ingenting. 

- For å treffe på slike avgjørelser, må du naturligvis være veldig konsentrert og fokusert gjennom hele kampen. Mener jeg det er straffe, gir jeg beskjed via headsettet og da blåser Moen, sier Edvartsen, som har med seg Svein Oddvar Moen som hoveddommer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke