21. jul
Fra venstre Tor Inge Martinsen, ordfører Morten Aspeli , Tor Rullestad og rådmann Martin W. Kulild. Foto: Henning Holter Christensen
 
- Nok er nok
Rådmannens innstilling til spørsmålet om HamKam skal få frivillig gjeldsordning er klokkeklar: Nei!

Publisert: 13.nov.2012 13:29
Oppdatert: -

HamKam har søkt Hamar kommunestyre om å få en frvillig gjeldsordning for å hjelpe klubbens anstrengte økonomi. De ber Hamar kommune å gå med på at HamKam betaler 25 prosent av den totale gjelden klubben har til kommunen. Gjelden er nå på drøye 1,4 millioner kroner.

Nå har rådmannens innstilling til kommunestyret kommet og den er at Hamar kommunestyre skal avslå søknaden. Rådmannen begrunner sin innstilling med at HamKam driver forskjellsbehandling av sine kreditorer.

"HamKam har valgt å holde utenfor gjeldsordningen ansvarlige lån pålydende 1,3 mill gitt i forbindelse med ”Spleiselaget” inneværende år. HamKam har også lagt til grunn at kommunestyrets ettergivelse av gjeld for ikke betalt husleie for 2011 på 576 000 kroner er ettergitt og at de således ikke er en del av gjeldsforhandlingene. Dette er en forskjellsbehandling av kreditorer rådmannen ikke kan forsvare", skriver rådmannen i sin innstilling.

En frivillig gjeldsordning krever at samtlige kreditorer aksepterer forslaget. Rådmannen skriver i sin innstilling at dersom det ikke blir gjort, vil konsekvensen bli at HamKam vil miste sin lisens og rykke ned en divisjon. En annen mulig konsekvens er at klubben går konkurs.

Rådmannen har også skissert en alternativ innstilling dersom politikerne likevel skulle si ja til søknaden. 

"Dersom kommunen skal delta i en gjeldsordning er det etter rådmannens syn avgjørende at det foreligger realistiske planer for den videre driften. HamKam har i sin prognose vist til kostnadkutt på mer en 2 millioner i forhold til 2012, herunder lønnsreduksjoner og kutt i stillinger. Dette er positive tiltak. Rådmannen er likevel av den oppfatning at foreslåtte grep ikke er tilstrekkelig all den tid kostnadene til baneleie mv er betydelig underbudsjettert. Rådmannen er derfor at den oppfatning at anmodningen om en begrenset frivillig gjeldsordning må avslås", skriver rådmannen.

 Det er likevel politikerne som har det siste ordet, men, HamKams bønn om en frivillig gjeldsordning for å få økonomien på rett kjøl, faller ikke i god jord hos mange av Hamars politikere.

- Nok er nok, sier Morten Aspeli. Han får støtte av BBL og Venstre.

I morgen, onsdag, skal formannskapet i Hamar ta stilling til HamKams anmodning om få blant annet kommunen med på en frivillig gjeldssanering. Saken kommer som hastesak til politikerne etter at HamKam i går synliggjorde sine økonomiske problemer.

- Jeg går ikke inn for å være med på en frivillig gjeldssanering, sier ordfører Aspeli til h-a.no.
- Dette handler ikke om å være glad i HamKam eller ikke, men nå er tiden for å si stopp, legger han til.
Rådmann Martin Kulild har ennå ikke kommet med sin innstilling til formannskapet. I morgentimene i dag har han skrevet på innstillingen, nå legger han siste finpuss på den, og i løpet av ettermiddagen vil politikerne få hans innstilling til hva politikerne bør mene om dette i formannskapet i morgen.

Vil utsette saken

Tor Inge Martinsen (By og Bygdelista) sier i en kommentar at han er skeptisk til saken og ønsker behandlingen utsatt.
- Dette er blitt en hastesak, vi har ikke mottatt rådmannens innstilling ennå. Jeg er skeptisk, saken virker ikke utredet skikkelig. Det er jo sjelden at saker kommer opp med så stor tempo som her. Her er Hamars folkevalgte tydelig satt under voldsomt tidspress. Forutsetningen for å få til en frivillig gjeldsordning er at alle parter er enige. HamKam fikk ettergitt åtte millioner kroner for tre uker. Nå vil organisasjonen ha nye 1,3 millioner. Det vil vi ikke støtte, sier Martinsen.
I dag slipper altså Morten Aspeli katten ut av sekken i det han signaliserer tommelen ned for mer penger til HamKam.
- For meg handler dette om at vi nylig slettet åtte millioner kroner i gjeld og husleie. Det var siste gang vi gjorde dette. Nå er jeg tydelig på at nok er nok, sier Aspeli.
Ordføreren reagerer også på det han mener er en forskuttering av en ikke vedtatt idrettsmelding.
- Jeg leser i HamKams budsjett at leieutgiftene på Briskeby er redusert. Man kan ikke forskuttere at idrettsmeldingen blir vedtatt med penger til subsidiering av leie. Nå er jeg spent på om private aktører kommer på banen med midler, slik at HamKams gjeldssanering kan gjennomføres uten kommunale penger, sier Aspeli.

- Nær løsning

Styreleder Tor Rullestad i HamKam sier klubben er så nær en løsning.
- Det eneste jeg kan si er at vi selvsagt håper at formannskapets endelige vedtak i morgen går i HamKams favør. Jeg forstår at folk i Hamar er lei denne saken, men vi føler jo snart at vi er havn. 2. divisjonsspill betyr store, tapte inntekter.
- I 2009 bidro Hamar kommune til en akkordløsning for klubben, lovet dere ikke da å være gjeldfri senere?
- Det er de samme pengene vi snakker om nå, sier Rullestad.
Venstres Live Giset i formannskapet, synes også det er problematisk å bevilge mer penger til HamKam.
- Jeg må bare si at jeg synes sport tar utrolig mye ressurser i Hamar, sier Giset.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke