buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
GOD: Jonathan Quarcoo har i en alder av 19 år allerede vist at det bor et stort potensial i ham, selv om han kun har holdt på med friidrett i tre år på aktivt nivå. Denne helgen deltar han på Norges stafettlag under friidretts-EM i Amsterdam. Her er han avbildet ved løpebanen på Olympiatoppen i Oslo tidligere denne uken.FOTO: Anders Bakkerud Larsen
 
– OL om fire år er det store målet for meg
Sprintgener: Jonathan Quarcoo er overbevist om at han er velsignet med vestafrikanske gener som gjør det mulig for ham å bli blant verdens raskeste.

0
Publisert: 08.jul.2016 11:51
Oppdatert: 11.jul.2016 07:43

Vi har avtale om å møte Jonathan Quarcoo på utsiden av Olympiatoppen i Oslo. På vei ut passerer Quarcoo Marit Bjørgen, som haster inn for å gjennomføre ei treningsøkt.

Orion-løperen, som regnes som Norges nest raskeste mann i år, forbereder seg til EM-start i et treningsmiljø som er fullstappet av idrettsprofiler, som har sanket inn gullmedaljer med flagget på brystet.

Kort, men rask karriere

Veien til Oympiatoppen har vært kort for Quarcoo. Det er kun tre år siden han startet med friidrett, etter å ha blitt overtalt av læreren sin på videregående om å prøve det ut.

– Det var læreren min på videregående som huket meg inn til å bli med på et skolekretsmesterskap i friidrett. Og så gikk det bra der, og da ville hun at jeg skulle fortsette. Jeg synes også selv det var gøy. Jeg spilte egentlig fotball, men hadde vært mye skadet, så jeg ble med i friidrett for å trene meg opp igjen, smiler Quarcoo.

19-åringen, som ble klokket i mål på 10,31, i for mye medvind tidligere i sommer, har en pappa fra Ghana og norsk mor. Jonathan forteller at bestefaren på morssiden var Norgesmester i tresteg, og at han har arvet mye av friidrettsgenene derfra. Men han tror han kan ha fått sprintegenskapene gjennom faren, og at de gode genene gir ham en fordel.

– Det burde de jo gjøre. Jeg tror jeg har fått gener fra begge sider av familien. Det har så klart noe å si, med tanke på hvor fort jeg kan løpe. Det er ikke så mange hindringer der, på en måte. Det er ikke mange europeere som har vært under 10-tallet på hundremeteren, sier Quarcoo.

Selv nærmer han seg den magiske grensen. Sakte, men sikkert. Han vil skyndte seg langsomt, som han så fint sier det.

Fotballgener

Faren til Jonathan, Ezekiel, som arbeider som lege, forteller at gener har mye å si når det gjelder idrett.

– Men samtidig er det ikke bare gener. Du kan ha gode gener, men hvis du ikke bruker «miljøet» på en fornuftig måte, så får du ikke utnyttet fordelene man får gjennom genene, forteller Ezekiel til HA-sporten. Selv spilte han fotball i ungdommen, og han mener det mest nærliggende ville vært at sønnen arvet fotballgenene.

– Jeg har to brødre. Jeg og yngste bror var veldig flinke i fotball, og vi spilte fotball ganske lenge. Eldste bror var også flink til å løpe, men ikke så flink som Jonathan. Har vi noen gode gener, så er det i fotball, forklarer faren.

I ungdommen spilte også Jonathan fotball. Han merket allerede her at han hadde et fortrinn hva gjelder hurtighet, i forhold til både med- og motspillere.

– Det var greia i fotballen, at jeg var veldig rask. Det var ikke mange som holdt følge, forteller Quarcoo smilende.

Må ha det medfødt

– Kan man trene seg til å bli rask, eller må man ha noe medfødt?

– Du må ha det. Selv om du er født med eksplosive muskler, så må du kunne teknikken og alt sånn. Det er mye som skal klaffe for at det skal gå fort, forklarer Quarcoo,

Frank Evertsen, mangeårig friidrettstrener, har tidligere uttalt til Sporten.com, at folk med Øst-Afrikanske gener har et fortrinn innen sprint.

– I sprint mener man at det er genetiske muskelfortrinn hos de vest-afrikanske løperne, men også der finnes det unntak. Ingen har den samme genetiske pakken. Usain Bolt er bare enda bedre utrustet enn de som stadig vekk må se ryggen hans først overmållinja, fortalte Evertsen til Sporten.com.

I 2013 uttalte den firedobbelte OL-mesteren, Michael Johnson, noe som vakte internasjonal oppsikt.

– Jeg tror det er et overlegent atletisk gen i oss, sa Johnson til Daily Mail, og mente at afrikanere som stammer fra de sterkeste slavene, var de som presterte best.

Muskelkropp

Jonathan Quarcoo har ikke like kraftig og stor muskulatur som de aller raskeste sprinterne i verden. Det er ikke noe han har prioritert i voldsom grad – foreløpig, i alle fall

– Jeg løfter allerede 160 i knebøy, uten å «makse».

– Hva tar de råeste i verden?

– Godt over 200, vil jeg tro.

- Du vil opp dit?

– Jeg må se hva som er gunstig for meg. Det er mange som bare kjører spenst, og mindre styrke.

Jonathans trener, sammen med Olympiatoppen, har lagt et langsiktig mål for 19-åringen. Selv hevder han å ikke vite hva den målsettingen er.

OL-planen klar

Men selv har han en klar plan:

– OL om fire år er det store målet for meg, forteller han.

Men om det er å bli verdens raskeste, det er han usikker på.

– Det er kanskje litt hårete.

– Historiens raskeste nordmann?

– Ja, det hadde også vært fint, forteller Quarcoo selvsikkert.

Per nå er han Norges nest raskeste, kun slått av Jaysuma Saidy Ndure, en utøver Jonathan forteller at han henter masse lærdom fra.

– Når jeg er med ham på stevner, så er han glad i å gi tips om hva vi skal gjøre. Men mest av alt så er han bare en artig skrue, ler Quarcoo, som i helgen er med i EM sammen med «Jays» i Amsterdam.

Ett av målene 19-åringen har satt seg, er å hevde seg i Europa. Per nå er han et lite stykke unna.

– Er du bare sjenert når du sier du bare vil hevde deg i Europa?

– Nei, hevder jeg meg i Europa, så hevder jeg meg i verden, også. Et naturlig delmål er Europa. Man kan bli best i verden, selv om man sier man skal bli best i Europa, slår han fast.

– Er du overrrasket over framgangen du har hatt på så kort tid?

– Både og. Da jeg startet, så gjorde jeg det bedre enn mange andre, men så ser jeg også at jeg har trent mye for dette. Jeg har trent mer enn mange treningskompiser, sier han.

19-åringen har allerede rukket å oppfylle ett av sine store mål denne sesongen, nemlig Diamond League-deltakelse mot Europa-toppen.– Diamond League, det var stort. Å løpe individuelt mot folk som alle kunne vært i EM-finale på hundremeter, det var gøy.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat