20. jul
UT PÅ TUR: Anne Guri Jevne er glad i å trene, men hun må ikke gå Birken hvert år. Hun synes andre renn er minst like spennende.FOTO: Arve Hovelstuen Blystad
 
Birkebeinere forteller om hva de ikke liker med Birken
Noen birkebeinere synes det er blitt litt for mye stress og mas i og rundt Birken, og har funnet andre alternativer.

Publisert: 31.jan.2017 17:04
Oppdatert: 01.feb.2017 06:22

Anne Guri Jevne har gått Birken ti ganger.

– Jeg gikk Birken i fjor. Jeg vurderer å gå nå også. Vi får se. Jeg har funnet andre alternativer som jeg synes er minst like spennende. Det er stas å ha fullført Birken, men det er ikke et renn jeg må gå. Det er et stressende arrangement. Det er vegen fram til et skirenn som er artigst, sier Anne Guri Jevne, som er søsteren til tidligere landslagsløper Erling Jevne.

HER kan du lese HA-saken om at Birken har mistet 7.000 løpere.

Litt for mye show

– Jeg synes Birken er blitt veldig kommersiell, og det blir litt for mye show, synes jeg. Jeg synes det er like moro å gå renn som Furusjøen rundt.

Opplegget med seedingsrenn, for å få best mulig startposisjon, er også noe de langrennsinteresserte har meninger om. Det finnes flere seedingsrenn.

– Det blir mye snakk om å seede seg opp i forkant. Men jeg skjønner de som gjerne vil starte ganske tidlig. Det å gå uten spor er ikke noe moro. Det blir en helt annen tur.

Thomas Johansen fra Hamar har 25 merker i Birkebeinerrennet. Han gikk sin siste tur over fjellet med startnummer i 2001.

– Jeg er på Lillehammer og ser innkomsten hvert år. Det er mye stress og mas med transport, synes jeg. Birkebeinerrennet er blitt litt sirkusaktig. Det er mye show og litt for kommersielt for min smak, Birken er rett og slett blitt mindre folkelig, sier Thomas Johansen.

Mange med topp utstyr

Thomas Johansen reagerer også på det han kaller utstyrsjag blant birkebeinere.

– Jeg møter mange løpere i løypene i løpet av vinteren, og det er veldig mange som har tipp topp utstyr. I tillegg er det mye mas med pulver og andre glidprodukter.

Thomas Johansen har registrert at det er nedgang i de fleste turrenn.

– Det er sikkert flere årsaker. Kanskje folk er fornøyde med å holde seg i form, og at de ikke må gå skirenn lenger, sier Johansen, som også synes prisen for et startnummer i Birken er blitt for høy.

Pål Erik Langøigjelten fra Hamar har funnet nye utfordringer.

– For meg var Birken et naturlig treningsmål. Jeg var med på trippelen etter hvert, og nådde målene mine. Jeg har droppet Birken, og funnet ut at det finnes andre spennende arrangement. For min del er det blitt løping, og maraton i storbyer. For meg var det nytt innhold og ny motivasjon, sier Pål Erik Langøigjelten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke