17. jul
PAR I KONGER: Martin Johnsrud Sundby fikk gratulasjoner av Kong Harald etter seieren.
FOTO: NTB / Scanpix
 
Martin Johnsrud Sundby var helt sjef på femmila
Martin Johnsrud Sundby ledet Kollen-femmila fra start til mål. Han vant 18,8 sekunder foran Niklas Dyrhaug.

Publisert: 06.feb.2016 15:27
Oppdatert: 06.feb.2016 15:29

Sundby ledet den berømte 50-kilometeren i Holmenkollen nesten samtlige meter av manndomsprøven. 31-åringen hadde ikke lyst å la konkurrentene sette tempoet. Nordmannen har aldri tidligere vunnet et individuelt renn i Holmenkollen. Han har vært på pallen i femmila i de siste fem utgavene.

– Endelig, endelig klarte jeg å vinne dette løpet. Jeg er så glad. Dette er min hjemmebane, sa Sundby til FIS etter seieren.

Oslo-gutten hadde bestemt seg fra start og kjørte knallhardt fra første stavtak. Det skapte problemer for de fleste tidlig i løpet. Allerede etter elleve kilometer var det kun åtte løpere i tetgruppen – og den ble stadig mindre.

– Jeg håpte bare at de andre ikke likte farten. Jeg ville sjokkere dem og prøvde å gå fra start. Det var vanskelig å være i tet fra start, men det gikk, sa Sundby.

Ble en duo

Ved 15 kilometer hang kun Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Maksim Vylegzjanin på verdenscuplederen. Kvartetten holdt følge lenge, men etter 35 kilometer var det kun Dyrhaug som fulgte da Sundby på nytt skrudde opp tempoet.

– Det er nesten rørende. Det er helt sprøtt. Det tok fem år da. Jeg har noen nestenseirer og det har ikke gått helt min vei. Jeg har ikke vært noe hyggelig å bo med den siste uka. Det har vært mye nerver og jeg har fokusert på dette løpet, så jeg må nesten beklage til kona, sa Sundby til NRK.

Trønderen holdt Tour de Ski-vinnerens rygg i seks nye kilometer, men da sa Sundby takk for følget og rykket ifra Dyrhaug. Han passerte målstreken i ensom majestet i folkehavet på hjemmebane.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet. Det var så brutalt som jeg har hørt ei femmil kan bli. Martin satt ei fart som var ubehagelig for alle. På sisterunden var jeg ikke sterk nok, sa Dyrhaug.

Russisk tredjeplass

Tønseth og Vylegzjanin gjorde opp om tredjeplassen. Russeren viste seg å være sterkest og rykket fra nordmannen rundt en mil fra mål og ble nummer tre, mens Tønseth endte på fjerdeplass.

– Det var tungt. Jeg lå på grensen og lå bak han hele tiden. Det ga han en siste oppmuntring før det smalt, sa Tønseth.

Petter Northug var en av de store favorittene etter sprintseieren i Drammen på onsdag, men klarte ikke å henge på farten til Sundby.

30-åringen gikk likevel inn til en fin sjetteplass etter en sedvanlig sterk spurt. Han var imidlertid hele tre minutter bak den suverene vinneren.

Fjorårsvinner Sjur Røthe kom på tiendeplass, men Simen Hegstad Krüger var en nordmennene som imponerte mest med ellevteplass. (©NTB)


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke