21. jul
NYE TILTAK: Det vil bli umulig for bare en lege å godkjenne bruk av legemiddel kjøpt i utlandet nå som følge av salven Fredrik Bendiksen kjøpte til Therese Johaug.
Foto: Scanpix
 
Slik skal skiforbundet unngå en ny legetabbe
Nye rutiner rundt medisinkjøp i utlandet samt ansettelsen av en sjeflege skal forhindre at nye Johaug-saker dukker opp i framtiden.

NTB
Publisert: 19.okt.2016 20:04
Oppdatert: 19.okt.2016 20:05

Tirsdag kveld ble langrennskomiteen i Norges Skiforbund forelagt et knippe strakstiltak rundt landslagenes medisinske apparat. Bak presentasjonen sto landslagssjef Vidar Løfshus.

Onsdag gjorde så Skiforbundet tiltakene kjent for allmennheten.

Et av grepene som tas er å innføre nye rutiner rundt kjøp av medisiner i utlandet.

– Dersom det unntaksvis må kjøpes medisiner i utlandet, skal dette kontrasigneres/godkjennes av lege i Norge, heter det i forbundets tiltaksliste.

Overså

Therese Johaug avga 16. september positiv dopingprøve på det forbudte stoffet clostebol. Stoffet fikk hun angivelig i seg gjennom en salve mot solbrente lepper. Salven ble kjøpt på et apotek i italienske Livigno av landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Bendiksen skal ha oversett dopingmerkingen på pakningen, og gått god for at Johaug kunne ta i bruk produktet.

I etterkant har det blant annet vært påpekt at de svenske langrennsløperne ikke får et eneste medikament uten at to leger godkjenner dette. Dette vil Skiforbundet nå ta lærdom av.

Et av de øvrige punktene i Skiforbundets pakke med strakstiltak handler om at dagens helsesjef erstattes med en sjeflege som skal lede hele landslagets helseteam. Petter Olberg (41) er allerede ansatt i jobben.

Øvrige tiltak

Videre i tiltakspakken heter det:

*Alle løpere på landslag fra elite til junior med tilhørende støtteapparat skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver».

*Kartlegging og dokumentering av kosttilskudd og faste medisiner for alle utøvere gjøres kontinuerlig.

*Det skal alltid være lege til stede på alle konkurranser og større samlinger i langrenns regi. Der dette ikke praktisk lar seg gjøre, oppnevnes vakthavende lege i Norge.

*Iverksette en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen og NSF sentralt.

Langrennskomiteen stilte seg bak samtlige forslag.

– Vi har diskutert og vurdert strakstiltakene nøye i samarbeid med helseteamet i langrenn og Olympiatoppen, sier landslagssjef Vidar Løfshus. 

Ny sjeflege

Petter Olberg (41) blir også  ny sjeflege for langrenn i Norges Skiforbund.

Det er også et av strakstiltakene som er innført i samarbeid med helseteamet i langrenn og Olympiatoppen.

– Det viktige nå er at vi er svært nøye når det gjelder alle våre medisinske rutiner og retningslinjer i tett dialog med både utøvere og støtteapparat. Vi har innført kontrasignering for kjøp av legemidler i utlandet. Dette betyr at en lege stasjonert i Norge skal godkjenne bruk av kjøpt medisin, i tillegg til at lege på stedet skal godkjenne medisinen, sier sjeflege Petter Olberg.

Olberg er spesialist i allmennmedisin ved Din Doktor AS i Trondheim og konstituert overlege ved St. Olavs hospital avd. ØNH. (NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke