20. jul
JUBEL: Det ble dramatisk da Martin Johnsrud Sundby ble meid ned av snøscooteren. I mål var han bare fornøyd. Han var suveren i Birken.
FOTO: Arve Hovelstuen Blystad
 
Martin Johnsrud Sundby påkjørt av scooter i Birken - fikk ny stav av Petter Hagen fra Åsmarka
Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby ble kjørt ned av en snøscooter 13 kilometer før målgang i Birken. Staven røk. Da ble Petter Hagen fra Åsmarka redningen. Sundby vant eliteklassen.

Publisert: 18.mar.2017 10:05
Oppdatert: 18.mar.2017 11:39

Sundby droppet verdenscupavslutningen i Canada for å være med familien på hytta i Sjusjøen, men fikk dispensasjon for å bruke et par timer på å gå Birkebeinerrennet lørdag.

32-åringen måtte se langløpsseieren i Birken gå fløyten da han ble slått av Petter Eliassen i 2015, men to år senere ser Sundby ut til å få sin revansje.

Den norske landslagsløperen satte høy fart fra start i finværet over fjellet fra Rena, men hadde selskap av tidligere lagkamerat Simen Østensen til det var tre mil igjen.

Eliassen prøvde å komme opp til duoen, men de to utfordrerne klarte ikke følge da Sundby rykket alene opp Midtfjellet.

Med 21 kilometer gikk Sundby i bakken etter å ha blitt påkjørt bakfra av en snøscooter som filmet til TV-sendingen, og veteranen sendte i vei en kraftsalve mot sjåføren.

– Det kom litt bardust på meg. Tidvis var det is på kanten, og vi prøvde å stå der. Så da jeg skulle skjære ut, så ikke scooteren det for seg. Den kom i stor fart og meide meg ned. Det var kjipt, for det var på et avgjørende tidspunkt, beskrev Sundby.

– Først tenkte jeg at alt gikk til helvete, men så var det bare trinsa som hadde røket. Bein og armer var i behold og jeg var ikke skadd. Jeg fikk karret meg videre, la han til. 

Sundby kom seg opp igjen og fortsatte hardkjøret, til tross for stavproblemene.

– Jeg brakk staven, og gikk én kilometer uten stav. Jeg fikk fantastisk service av Petter Hagen som ga meg ny stav som funket helt inn, sa han.

Petter Hagen er treneren til Simen Sveen.

Østensen og Eliassen teamet opp og tok opp jakten på Sundby etter uhellet, men de to langløperne klarte ikke tette luka ned til Sjusjøen.

Sundby har tidligere uttalt at en seier i et langløp står høyt på ønskelista. Lørdag fikk han ønsket oppfylt etter å ha gått i mål i ensom majestet etter å ha brukt 2.20.53,6 over 54 kilometer i klassisk stil fra Rena til Lillehammer.

Eliassen tok andreplassen, mens Østensen ble nummer tre.

Sundby klarte akkurat ikke sette ny løyperekord. Eliassen beholder rekorden på 2.19.28,3 fra 2015. På kvinnesiden har Therese Johaug rekorden fra samme år. Den lyder på 2.41.46,6.

Justyna Kowalczyk rykket tidlig fra sine konkurrenter på kvinnesiden lørdag, og den polske jenta hadde stålkontroll på seieren i 2017-utgaven. 34-åringen kom i mål på 2.46.42,2.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke