16. jul
OL-PALLEN: Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Krista Parmakoski.
FOTO: NTB scanpix
 
Marit Bjørgen sjanseløs mot supersterk Kalla
Marit Bjørgen tok sølvet i skiathlon i OL. Hun klarte ikke å nekte den svenske favoritten Charlotte Kalla seieren i mesterskapets første medaljeøvelse.

Publisert: 10.feb.2018 09:14
Oppdatert: 10.feb.2018 14:24

Kalla gjorde det avgjørende støtet tidlig på sisterunden. Hun rykket fra rivalene i bakken og så seg aldri tilbake. Bjørgen kjempet hardt, men måtte gi tapt og ble slått med 7,8 sekunder.

Sølvet er Bjørgens ellevte OL-medalje. Trønderen har fortsatt muligheten til å tangere Ole Einar Bjørndalen som tidenes vinterolympier. Bjørgen har seks gull mot skiskytterveteranens åtte. Sistnevnte har totalt 13 OL-medaljer.

Kalla-ryggen glapp

Trønderveteranen var ikke i den beste posisjonen da Kalla stakk.

– Det ble et spesielt løp. Det var tungt i starten, og jeg var på hæla, men det fikk ikke noen stor betydning. Jeg var med på å styre siste del av klassiskdelen. På forhånd visste jeg at Charlotte kom til å stikke i den bakken, men jeg fikk ikke helt ryggen på henne, sa Bjørgen til Eurosport.

– Jeg hadde et håp om at hun tok i for mye, men jeg er veldig fornøyd med sølvet, la hun til.

Kalla var utpekt som storfavoritt før rennet. Svensken har i likhet med Bjørgen finpusset formen til OL ved å trene i høyden. Begge to sto over Tour de Ski og har kun gått én verdenscupkonkurranse så langt i 2018.

På klassiskdelen gikk Kalla offensivt ut. Hun la seg i tetposisjon og holdt trykket oppe, mens Bjørgen lå litt bakpå under førsterunden. Tidlig på den neste runden hadde derimot Bjørgen tettet luken.

Det var tydelig at de norske løperne hadde gode ski. Mellom fem og seks kilometer gled Bjørgen i hockeystilling fra og fikk mange meter til Kalla. Like etter var hun hentet inn igjen, men det viste at gliden var bra.

ikke sprint

Bjørgen var først inne på stadion til skibytte etter 7,5 kilometer, men det var Heidi Weng som var raskest med å gå over til skøyteski.

Dette var uansett Kallas store dag. Ingen klarte å henge med da svensken rykket tidlig på sisterunden. Det var hennes første individuelle OL-gull siden hun vant 10-kilometeren i fri teknikk under 2010-lekene i Vancouver. Totalt har hun nå tre olympiske gull å vise til.

Bjørgen sa det ikke først, men antydet i sitt intervju med Eurosport at hun står over sprinten.

– Jeg er veldig fornøyd med åpningen. Det er en 10 kilometer til torsdag, og den gleder jeg meg veldig til.

Litt etterpå ble det bekreftet at Bjørgen står over sprinten.

Lørdagens bronsemedalje gikk til finske Krista Pärmäkoski. Hun ble slått med 10,1 sekunder.

Weng: Ikke grave seg ned

Heidi Weng sa dette etter rennet:

– Det er litt kjedelig å føle at du har en av de dårligste dagene i sesongen, men det er slik som skjer, sa Heidi Weng etter en langrennsdag der bare Bjørgen innfridde av de norske.

– Jeg syntes det var litt stress å gå i feltet og hadde litt høye skuldrer. Jeg hadde ikke superdagen, men gikk heller ikke dårlig. Jeg kan ikke grave meg ned etter første skirenn.

Weng åpnet for at skiene kanskje ikke var perfekte, men hun kunne glede seg over noe annet.

– For en gangs skyld har jeg sovet bra når jeg har vært hjemmefra. Så jeg har følt meg på hugget, sier Weng.

Weng var i mål på niendeplass, mens Ingvild Flugstad Østberg ble nummer elleve. OL-debutant Ragnhild Haga endte på 15.-plass.

Skuffet OL-debutant

Bjørgen leverte, men bak veteranen skuffet de øvrige norske litt. Weng var i mål på niendeplass, mens Østberg ble nummer elleve. OL-debutant Ragnhild Haga endte hele nede på 15.-plass.

– Jeg hadde håpet på et bedre løp. Kjedelig med sesongens dårligste renn her. Jeg gjorde mitt beste, og jeg må ta det som det er. Vi gleder oss over Marit. Hun reddet dagen for oss, sa Haga til Eurosport.

Langrennsjentene skal ut i OL-løypene igjen tirsdag. Da står sprint i klassisk stil på programmet. Der stiller Maiken Caspersen Falla til start som tittelforsvarer. (NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke