buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Ny tribune: Midtbanespiller Simon André Tomren, klubbadministrator Olav André Austbø og hovedtrener Per Erik Gidlund gleder seg til tribuna i bakgrunnen, som skal romme 500 tilskuere og ha glass på nesten alle kanter, står ferdig om kort tid. Sponsorene VARD og Rolls-Royce har gjort det mulig for vesle Brattvåg IL å bygge stort anlegg og kjempe om opprykk til 1. divisjon.FOTO: Mikkel Torpen Hokstad
 
Miniputten som kan rykke opp
De har et skipsverft, de har en vinsjefabrikk, de har rundt 2.500 innbyggere, og de har et fotballag. Lille Brattvåg kan snyte HamKam og co. for opprykket.

Publisert: 30.apr.2016 08:11
Oppdatert: 30.apr.2016 08:21

I havgapet på Sunnmøre, en 45 minutter lang kjøretur unna nærmeste by, Ålesund, ligger Brattvåg. Med det mektige Atlanterhavet og høye, snødekte fjelltopper som sine nærmeste naboer bor om lag 2.500 mennesker. Mange av dem tjener til livets opphold på VARD-skipsverftet eller maskin- og vinsjefabrikken fra Rolls-Royce, som ligger side om side på kaia.

Det står ikke akkurat skrevet i stjernene at den avsidesliggende, lille bygda, som ble etablert som et rent industristed i 1911, skal ha et slagkraftig fotballag.

Men det har den.

– Klubben har blitt veldig viktig for bygda. Det er mange her i Brattvåg som er stolte av fotballaget sitt, forteller Olav André Austbø, som på Østlandet ville ha blitt kalt daglig leder, men som i Brattvåg bærer tittelen klubbadministrator.

Har satset i tre år

For tre år siden bestemte nemlig da snaue 70 år gamle Brattvåg IL seg for å satse på toppfotball. AaFK og Molde skulle utfordres. Finansiert med penger fra brattvågingene og næringslivspersonene Leif Arne Langøy og Arne Hernes, som heller vil bli omtalt som ildsjeler enn rike onkler, og de pengesterke sponsorene VARD og Rolls-Royce bygde Brattvåg IL opp et fotballag. Ledere ble ansatt, en hall og en kunstgressbane ble bygget, og både spillere og en hovedtrener ble hentet inn fra utlandet.

– Jeg kom hit for tre år siden, og da var ambisjonen å nå 2. divisjon før 2016. Det lyktes vi med, forteller klubbens trener, svenske Per Erik Gidlund, som med flere landsmenn på banen førte Brattvåg opp til nivå tre i fjor høst.

Etter opprykket har festen bare fortsatt. Brattvåg jager to poeng bak Elverum i toppen av tabellen etter kalasseiere over både Byåsen og Rosenborg 2. Onsdag ble 1.-divisjonslaget Hødd slått ut av cupen av et Brattvåg-lag som sparte spillere til dagens seriekamp mot Brumunddal.

– Vi er en sammensveiset gjeng med mange vinnerskaller, og vi har fått den åpninga vi ønsket oss, sier midtbanemotor Simon André Tomren, som ble hentet inn fra Kristiansund før fjorårssesongen.

– Jeg har aldri vært mer fornøyd med et valg jeg har tatt, enn jeg er med valget om å komme hit, stråler han.

Fra skepsis til hyllest

Da anlegg ble bygget, svensker ble hentet inn og penger ble brukt på fotball, var skepsisen stor i bygda.

– For tre år siden var det mange som var kritiske til Brattvåg IL. Når noe nytt skjer, er det alltid noen som lurer på om det er det riktige, mener trener Gidlund, som gjorde seg selv til brattvåging mens motargumentene florerte.

Nå har laget blitt en bærebjelke i det vesle samfunnet. Klubbens lønnede spillere jobber ukentlig som trenere på klubbens fritidstilbud til unge, som sørger for at nesten alle barne- og ungdomsskoleelevene i bygda spiller fotball. Der knyttes tette bånd mellom A-lagsspillere, framtidige A-lagsspillere og foreldre.

– Klubben ville satse og holdt sin linje steinhardt. Nå har mange i bygda endret holdning. Vi bygger ikke bare et lag; vi bygger et samfunn, sier Gidlund, som er trener for en ekte opprykkskandidat.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat