buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
OFFENSIV: Mahad Abdi Abdillahi (t.v.) stortrives i Brumunddal. Han er veldig takknemlig for mulighetene han har fått i Brumunddal Fotball, og stortrives med gutta på A-laget. Her tester han skuddfoten. Peder J. Nysæter prøver å blokkere.ALLE FOTO: ARVE HOVELSTUEN BLYSTAD
 
Fra krig til trygghet og fotballidyll i Dala
Integrert: Mahad Abdi Abdillahi flyktet fra krig og elendighet i Somalia. 16-åringen er utrolig takknemlig for mulighetene han har fått – spesielt gjennom fotballen.

Publisert: 12.mai.2017 20:31
Oppdatert: 12.mai.2017 20:37

16-åringen forteller at han flyktet sammen med moren sin og fem søsken. Borgerkrigen i Somalia er mye omtalt, og familien måtte bort. De søkte trygghet.

– Vi var i Etiopia i et drøyt år. Det var tilfeldig at vi havnet i Brumunddal. Jeg er veldig glad for at vi bor her nå, sier Mahad Abdi Abdillahi.

16-åringen forteller at han alltid har vært glad i fotball. Han har tatt store steg sammen med de beste gutta i Dala. Det siste kommer vi tilbake til.

– Vi spilte fotball i Somalia også, men det var veldig dyrt å kjøpe en vanlig fotball. I tillegg var det utrolig vanskelig å få tak i en ball. Derfor lagde vi fotballer sjøl av plastposer. Det fungerte bra det, sier 16-åringen.

Kuldegrader og snø

Mahad Abdi Abdillahi husker godt de første dagene i Norge. Han kom fra 30 varmegrader i Afrika til et land som var dandert med snø og fylt av mange kuldegrader.

– Jeg husker at jeg syntes at det var veldig kaldt, og jeg hadde aldri sett snø før. Jeg syntes det var rart at ungene likte å leke i den kalde snøen.

Rekrutt-trener i Dala, Viggo Tollefsen, var med da HA-sporten møtte Mahad på Sveum, og det var ikke tilfeldig. Tollefsen og 16-åringen bor like ved hverandre, og Tollefsen har vært en utrolig viktig støttespiller for 16-åringen. Det var lett å se at de har et helt spesielt forhold. Det var en herlig tone mellom dem. Det var en fin miks mellom ærlighet, respekt og kjærlighet.

– Vi er nesten naboer, og jeg har stilt opp litt ekstra for Mahad. Jeg har kjørt ham til treninger, kamper og kretslagssamlinger, og jeg hjelper ham med glede. Mahad er en høflig og ydmyk gutt, som også er veldig takknemlig, sier Viggo Tollefsen.

Treneren husker godt første gangen han så Mahad Abdi Abdillahi. Det var på Sveum. Viggo Tollefsen hadde trening med laget sitt. Ved siden av banen sto en triksende gutt, og kikket nysgjerrig på det som foregikk ute på treningsfeltet.

Det er fem år siden.

Til inspirasjon for andre

– Det var litt tilfeldig at jeg så ham første gangen da vi hadde trening. Han snakket ikke noe norsk og engelsken var dårlig. Jeg spurte om han ville være med på treningen. Jeg så allerede da at han hadde ferdigheter. Det var starten på hans fotballkarriere og vårt vennskap. Han har stort sett spilt med gutter som er eldre, sier Viggo Tollefsen.

16-åringen forteller at han har fått mange gode kamerater gjennom fotballen, og at det å være i fotballmiljøet har hjulpet ham med å lære norsk raskere. Sveum er blitt et viktig sted for Mahad, fylt av vennskap og et inkluderende miljø.

– Jeg har mye å takke Brumunddal Fotball for.

Viggo Tollefsen er glad for at fotballen kan være en viktig bidragsyter når det gjelder integrering, og han mener at historien om Mahad kanskje kan være til inspirasjon for andre i samme situasjon.

– Mahad ble inkludert av de andre med en gang, og det var bra for språket hans at han ble med her. Klubben har vært bevisst på dette i mange år. Alle skal få sjansen, det skal være plass til alle.

Tollefsen synes det er utrolig moro at Mahad lykkes så bra med fotballen. Forrige helg spilte 16-åringen fra start mot Skeid. Tollefsen synes det er veldig bra at A-lagstrener Fred Leo Nysæter slipper til unggutta.

– Mahad vil vokse enda mer på å trene fast med A-laget. Han er lærevillig og ikke minst treningsvillig, sier Viggo Tollefsen

Øvelseskjøring med gutta

Det er ingen tvil om at fotballen betyr mye for 16-åringen.

– Fotballen betyr veldig mye for meg, og jeg har lyst til å bli veldig god. Men jeg vet at det krever mye trening, mye hardt arbeid. Det var utrolig moro å spille fra start mot Skeid. Jeg håper selvfølgelig at jeg får flere sjanser. Nå må jeg jobbe hardt og gjøre meg fortjent til det.

Mahad stortrives i A-lagsmiljøet i Brumunddal.

– De andre gutta er veldig snille, og så tuller vi en del i garderoben etter treninger. Miljøet er veldig bra.

Her er et eksempel som beskriver A-lagsgjengen på Sveum på en veldig fin måte:

– De tar meg med på øvelseskjøring med bil. Fredrik (Haave Andersen) syntes jeg var flink, men jeg må nok øve mer. Det er mye å passe på, sier Dala-gutten.

– Viggo gjør meg trygg

Det er ingen tvil om at han har funnet seg til rette, funnet tryggheten – mye gjennom fotballen. Og 16-åringen er veldig takknemlig for det Viggo Tollefsen har gjort og fortsatt gjør for ham.

– Viggo er veldig viktig for meg. Han har hjulpet meg med mye, og Viggo gjør meg trygg, sier Mahad Abdi Abdillahi, som går på Brumunddal videregående skole.

Han trives på skolen, og samfunnsfag og historie er favorittfagene.

– Jeg er fornøyd med alt nå. Norge er et veldig bra land – med gode utdanningsmuligheter og fine muligheter for jobb, sier Mahad Abdi Abdillahi.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat