9. des
BEST POENGSNITT: Chris Twiddy (t.v.) har hatt to korte vikariater som HamKam-trener, mens Kevin Knappen (i midten) er den av HamKam-trenerne de siste årene som har det beste poengsnittet med Briskeby-klubben. Keepertrener Rolf Høgmo (t.h.) har vært en god diskusjonspartner for både Twiddy, Bergersen og Høgmo i år.Foto: Jacob Sundblom Nygaard
 
Derfor er det så vanskelig å trene Kamma
Forventningspress: Det er ikke lett å være HamKam-trener. Seks har prøvd å takle presset siden 2009. Nå forteller de hvorfor det har gått galt på Briskeby, og hvordan det kan snu.

Publisert: 24.sep.2016 10.46
Oppdatert: 24.sep.2016 11.34

Lite, om noen ting, har gått som planlagt i HamKam siden nedrykket fra Tippeligaen i 2008. Klubbens siste trenere sitter med følelsen av at de trente en fotballklubb som store deler av byen hadde gått lei, etter utallige økonomiske redningsaksjoner og sportslige nedturer.

Men de har også idéer om hvordan Kamma igjen kan bli den toppklubben den en gang var.

- Aldri godt nok

Vegard Skogheim, Svein Inge Haagenrud, Peter Sørensen og Kent Bergersen har alle trent grønnbuksene i utfordrende stunder. Under Skogheims ledelse fra juni 2009 til april 2014 presterte HamKam et nedrykk, et opprykk, samt sjette-, åttende- og femteplass i 1. divisjon. Men etter tre serierunder i 2014 trakk den ellers så sprudlende treneren seg. Han var sluttkjørt.

- Svein Inge Haagenrud og jeg følte vi gjorde en god jobb med et ungt lag, men det var aldri godt nok. Vi fikk flere spillere opp i Tippeligaen, vi vant kamper, men vi spilte ikke bra nok, sier Skogheim.

- HamKam har aldri vunnet noe, ingen trenere har vært noe særlig bedre enn andre resultatmessig, og klubben har gått opp og ned økonomisk. Ut ifra forutsetningene har forventningene til klubben vært vanvittige, fra media, publikum og sponsorer. Det blir bare lapskaus, tillegger Ull/Kisa-treneren.

Haagenrud var i lang tid «Skogens» assistent, men fikk også hovedansvaret i to korte perioder i 2014. Og i de 13 årene han var i klubben, både som spiller og trener, mener han mye kunne vært gjort annerledes.

- Forventningene har alltid blitt satt for høyt i forhold til ressursene. I løpet av mine 13 sesonger innfridde vi forventningene to ganger. Det var da vi rykket opp i 2007 og 2010. I alle andre sesonger har vi startet med «minus», for vi satte oss selv i forsvarsposisjon, sier Haagenrud.

- Det var negativitet på det sportslige. Hadde noen klart det samme med HamKam i dag, hadde prestasjonen blitt hyllet, sier Skogheim.

Lettelsen av å innfri

Og mens klubbens prestasjoner og økonomi dalte, sviktet publikum sakte, men sikkert.

- Økonomien har skadet klubben. Likegyldigheten har økt i byen, folk bryr seg ikke. Det er ille, sier Skogheim.

Til tross for at Briskebyklubben har vært skakkjørt, merket ikke trenerne noe til at omgivelsene firte på de allerede høye sportslige kravene.

- Min tid var kort og turbulent. De økonomiske problemene var større enn folk ville innse. Vi spilte med et halvt juniorlag, og når man ser det som supporter blir man bekymret, sier Peter Sørensen, som fikk åtte kamper som sjef i 2014.

- Folk hadde en idé om at det som fungerte en gang i tiden fortsatt ville gi suksess, men forutsetningene var langt ifra de samme, sier dansken.

Da Kent Bergersen tok over skuta i 2015, hadde han én spiller på kontrakt: Magnus Sylling Olsen. Men han ville ikke være i klubben. Likevel var opprykk eneste mulighet for «Kenta».

- Det var en utfordrende jobb, og det visste jeg. Det var ikke mer enn to år siden klubben var så og si konkurs. Vi burde stukket fingeren i jorda og innrømmet at vi var en 2. divisjonsklubb.

- Hvordan opplevde du fotballbyen Hamar?

- HamKam og Hamar skiller seg ut fra alle klubber jeg har vært i når det kommer til negativitet. Ingen tror på noen ting. Det dreper mulighetene og entusiasmen. Da vi vant kamper, var det mer lettelse enn glede i garderoben. Spillerne pusta letta ut. «Vi klarte det denne gangen», sånn tenkte unggutta våre, forteller Bergersen.

Nåværende trener Kevin Knappen har kun hatt jobben i fire måneder, men kjenner seg likevel igjen i de tidligere trenernes skildringer.

- Selvbildet en del har om HamKam, er helt skeivt. Man må se hva klubben er og hva den har vært gjennom. Det er nok den største utfordringen min. Vi spiller ikke bare mot Byåsen og Hønefoss, men også mot historien, sier Knappen.

Dette er rådene fra trenerne

- HamKam blir aldri en klubb som kommer til å vinne titler, det må folk glemme. Men klubben kan være med å konkurrere med de store iblant. Skal HamKam stabilisere seg i toppen av 1. divisjon, er løsningen at de som sitter i styret må ha store nok baller til å ikke la seg påvirke av hva som skjer rundt. Klubben må finne sin nisje og bygge for framtida. Slappe av litt, ikke bare tenke tre poeng hver søndag, sier Skogheim, som får medhold fra sin tidligere assistent:

- HamKam må være sterke og tydelige nok til å si at nå må vi bygge klubb. Så må de spørre seg hvem HamKam er til for? Og svaret må være: For folket. Skjer ikke det, så vil det fortsette sånn som nå, sier Haagenrud.

Bergersen håper de som er i klubben vil få tid, og at interessen vekkes igjen.

- Det tenkes for kortsiktig. Først må de bygge klubb, så kan de bygge lag. De må jobbe med de samme folkene over tid, få kontinuitet. Interessen ligger latent i byen, men laget trenger støtte mer enn to ganger i året, sier Bergersen.

- Det er mye håp i Hamar, men det må brukes til noe positivt, sier Sørensen.

 
TRAKK SEG: Vegard Skogheim (t.h.) trakk seg som HamKam-trener i april 2014. Svein Inge Haagenrud (t.v.) tok over.Foto: Arve Hovelstuen BLystad
KORT PERIODE: Peter Sørensens tid som HamKam-trener varte bare i noen uker sommeren 2014.Foto: Fredrik Hubred Hagen
SISTE KAMP: Det var etter tapet mot Elverum i vår at Kent Bergersen fikk sparken. Her sammen med Saihou Jagne.Foto: Arve Hovelstuen Blystad
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke