12. des
Takket for seg: Jan Tore Kjær ble takket av som Vålerenga-direktør for et par uker siden. Han har mange, både vonde og gode, minner fra møtene med Storhamar. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 
– Det skal jo være litt sirkus
Jan Tore Kjær har kommet med mange stikk i retning Storhamar, men han angrer ikke på noe.

Publisert: 07.jan.2016 04.00
Oppdatert: 07.jan.2016 08.30

I romjula takket Jan Tore Kjær av som Vålerenga-direktør, etter over 18 år i jobben. I løpet av hans tid som leder i klubben vant Vålerenga åtte NM-gull, mens Storhamar står igjen med fire.

På spørsmål om hva han ser på som den største oppturen mot Storhamar, under hans regjeringstid på Jordal, svarer han:

– Oppturene? Jeg husker bare nedturene, jeg, sier Kjær lattermildt til HA-sporten, før han blir mer alvorlig.

Største opplevelsen

– En kjempepositiv ting jeg husker, er da vi lå under 2–0 i kamper, da det var best av fem i finaleserien, vi tapte hjemme og på Hamar, før vi snudde og vant NM-gull. Det var en fantastisk greie, husker jeg.

Han minnes hvor nedbrutt og deppet han var etter den andre finalekampen, og alt så som mørkest ut for Oslo-klubben.

– Hva er den største nedturen din mot Storhamar?

– Det var det året vi tapte den 6. finalen på Jordal, og så vant Storhamar i sudden death i finale nummer sju på Hamar. Det er faktisk det tyngste finaletapet, svarer en ærlig eksdirektør.

Finaletapet satt i kroppen lenge, men han husker ikke eksakt hvordan han klarte å komme over finaletapet i 2004.

– Det var en vond vår. Jeg var vel ikke edru før midt på sommeren, så jeg husker det vel ikke. Det er ikke fortrengt, jeg bare husker det ikke, sier han og bryter ut i latter.

Utenkelig comeback

Kjær var en kontroversiell leder, som ofte skapte overskrifter med sine direkte og ærlige svar.

Da Espen Shampo Knutsen skulle gjøre comeback i Vålerenga-drakta i 2003, var det nærmest utenkelig for Kjær at det skulle skje i bortemøtet mot Storhamar i den påfølgende runden.

«Det ville tatt stingene ut av et Shampo-comeback hvis det skulle skjedd på Hamar. Det er jo så dødt i hallen at det ville vært som å gjøre comeback i ei likkiste», sa Kjær den gangen.

Kjær bare ler når han blir minnet på uttalelsene.

– I det historiske, å gi hverandre litt stikk og erte hverandre, det er jo for å skape overskrifter og for å trekke litt folk. Det er jo ikke uten grunn at kommer alt ifra 300 til 1000 bønder fra Hamar til Jordal. Det er jo på grunn av noe som er skapt over tid.

Viktig rivalisering

Kjær er ikke i tvil om at rivaliseringen mellom Storhamar og Vålerenga har vært særdeles viktig for norsk hockey.

– Rivaliseringen har vært veldig positiv. Folk kan si det har vært på godt og vondt, men det skal jo være litt sirkus. Hvis du ser historisk gjennom 90- og 2000-tallet, så har det vært masse sirkus og morsomme ting som har gjort at vi har fylt tribunene.

– De var mest omtalt i media, og hver gang lagene møttes, var det som cupfinalen i fotball, sier Kjær til HA-sporten.

De siste sesongen har Vålerenga slitt med å fylle tribunene på Jordal Amfi, mens Storhamar har hatt en annen utvikling.

Han erkjenner at han er litt imponert over engasjementet man har klart å skape på Hamar.

– Noen år går det bra, og noen år går det dårlig. Økonomi er veldig opp og ned, og se hvordan det er på Hamar nå, kontra for to år siden, hvor det var helt «god natt og ferdig».

- Så kan du se tilbake til Pål-Jan Stokke sin tid, hvor han kom på ishockeytinget og tilbød å låne bort penger til de andre klubbene, og han tilbød kvinnelandslaget å komme til Hamar for å bo og leve gratis, fordi Storhamar gikk så det grein.

Supporter-ros

Han mener, naturligvis, Klanen fremdeles er de beste supporterne, men han kommer samtidig med ros til Storhamar-fansen.

– De har alltid stått på, stilt opp uansett tap eller seier, de har vært lojale til klubben sin i all tid. Det som skjedde gjennom hele 2000-tallet, med unntak av en kort periode, og at de er tilbake nå, er ganske unikt, sier Jan Tore Kjær.

– Har du noen gang vært misunnelig på Storhamar?

– På arenaen fra OL i 1994. Det er det eneste. Hadde Hamar OL-Amfi vært bygget i Oslo, så hadde det vært bygget enda flere VIP-losjer for å generere penger. Det er jeg overrasket over at Storhamar aldri har gjort, men det kan være at næringslivet ikke vil ha det. Vet ikke om folk kommer med traktoren sin for å kjøpe losje?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke