22. aug
TIL TJENESTE: Jostein og Johnny Smeby legger ned mange timer som materialforvaltere i Storhamar. Her er det Simen Hoel Johannessen som får hjelp. I bakgrunnen: Mats Larsen Mostue.
 
- De viktigste gutta
De markerer seg ikke med kølle og puck, og produserer ikke målpoeng, men de er gull verdt for Storhamar Dragons. Materialforvalterne Johnny (58) og sønnen Jostein Smeby (25) vasker, sliper, blander drikke og mye, mye annet. De bruker flere tusen timer hver eneste sesong. - Dette er de viktigste gutta vi har, sier trener Rune Gulliksen.

Publisert: 11.sep.2009 05:27
Oppdatert: -
HAMAR: Johnny er klar for sin 10. sesong med A-laget. Jostein går på sin 6. sesong.

De er far og sønn.
Et bra team.
Og de er to av gutta.

Mange timer
- Den første sesongen jeg var med, skrev jeg opp timer. Det ble mellom 1.500 og 1.600 timer i løpet av åtte måneder. Etter det har jeg ikke telt timer. Det spiller ingen rolle. Vi gjør dette fordi vi synes det er moro og det er et herlig miljø. Jeg blir ung igjen sammen med disse gutta, sier Johnny, som bruker avspasering og feriedager når han er på noen bortekamper.

58-åringen starter dagen før vi andre har vurdert å dra opp et eneste øyelokk.
- Jeg er i ishallen klokken kvart over fem hver morgen. Jeg er der til halv sju. Da drar jeg på jobb. Er ferdig der kvart på tre. Så er det middag, og rett i hallen igjen. Jeg er ferdig rundt klokken sju. Jeg er takknemlig for at jeg har en snill og tålmodig kone og en snill arbeidsgiver, sier 58-åringen, som kalles Puma, et navn som har hengt ved ham siden tida som keeper i Cartherud.
Puma junior, Jostein, står opp litt senere. Han er ikke i hallen før klokken sju…
- Jeg er i hallen fram til 12. Noen dager i uka er jeg på Flengsrud Sport, og så er det tilbake hit for å forberede ettermiddagsøkta. Jeg er ferdig rundt halv sju, sier 25-åringen.

- De viktigste
Guttene blir ikke rike av jobben, men setter utrolig pris på tilbakemeldinger fra spillere og andre.

Midt under intervjuet dukker trener Rune Gullikesen opp. Han er helt klar:
- Uten disse gutta stopper det opp. De er viktigst av alle. Spillerne setter også utrolig pris på den jobben materialforvalterne legger ned, sier Gulliksen.
Jostein tror Storhamar har fått inn en bra kultur på det meste. Også på utstyr, orden og hygiene.
- Marius Mathisrud fikk kultursjokk da han kom hit. Alt var i orden. Vi liker å ha det slik. Hygiene og renhold er viktige stikkord. Vi er et bra team rundt laget, inkludert lege og fysioterapeut. Alt må fungere, og alt legges best mulig til rette slik at spillerne kan prestere, sier Jostein.

Spesielle ønsker
Med 23 spillere i stallen blir det mange forskjellige ønsker.

- Det er en del spesielle ønsker, ja. Et bra eksempel: Henrik Höglund fikk alltid to svarte taperuller før morgentrening på kampdag. Han kjente på dem, og valgte en rull som han skulle bruke før kampen. Vi fikk ikke lov til å henge opp draktene på plassene til spillerne, før Höglund hadde gått fra garderoben etter morgentreninga. Slik var det bare, sier Jostein, som også har med seg Ingemar Østeraas på materiallaget.
Jonas Norgren skulle alltid ha 50-50 med vann og cola.
- Ellers ble det krampe. Det var viktig.
En annen god historie fra Jostein:
- Michael Tjällden hadde med egen kupevarmer til bil, og brukte den til å tørke skøytene sine. Den sto fast på plassen hans.

Forberedt på alt
Det blir mye klesvask. Det svettes vanvittig mye av 23 hockeyspillere i løpet av en uke. To vaskemaskiner og en tørketrommel durer på nesten døgnet rundt.

Men det er bare en liten del av det. Jostein blir ikke overrasket over utfordringene lenger.
- Det gjelder å være løsningsorientert og forberedt på alt.
Sliping av skøyter er en egen del av jobben, og det er utrolig stor forskjell på ønskene. Ikke bare når det gjelder type slip.
Men også på hvor ofte det skal gjøres.
- Lars Løkken Østli skal ha nyslipte skøyter hver dag, mens Johan Ramstedt nøyer seg med en gang i måneden. Det er egentlig bra at ikke alle er like nøye som Lars, gliser Jostein, og legger til:
- Det er en spiller på landslaget som får slipt skøytene foran hver periode. Det er ekstremt, sier yngste Smeby, som også er materialforvalter på landslaget.
Han gleder seg til OL, og håper også på VM-tur.
Men først blir det mange timer med Storhamar.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke