21. jun
EKSTREME: Torbjørn Orskaug synes ungdomslinja i Storhamar har fungert bra så langt, men mener klubben har mer å gå på.
 
- Må være ekstreme
Torbjørn Orskaug synes Storhamars ungdomslinje har fungert bra så langt, men mener klubben har mer å gå på. - Hvis vi skal lykkes må alle våge å tenke etter om de er godt nok forberedt på det som venter, sier Dragons-manageren.

Publisert: 06.jan.2009 05:15
Oppdatert: -
HAMAR: Storhamar har valgt å kutte ned på antall utlendinger, og satser hovedsakelig på å bygge opp et nytt slagkraftig lag med egne unggutter.

- Det er en langsiktig satsing, men det betyr ikke at vi har god tid. Ting tar tid, men det må være en fornuftig progresjon, sier Torbjørn Orskaug.

Godt nok forberedt?
På alle områder gjelder det å være seriøs og legge ned kvalitativt godt arbeid hver eneste dag om en ønsker å bli best. Så også i ishockey.

- Vi har enda mer å gå på. Vi må være ekstreme, sier Orskaug.
Han tenker også på dem som ennå ikke har tatt steget opp på A-laget.
- Morgendagens menn må være seg sitt ansvar bevisst. De må våge å tenke etter om de er klare for å møte motstanden med alt hva det innebærer. Hvis vi skal lykkes, må de nedenfor A-laget ta på alvor hva som kreves, i forhold til tekniske og taktiske ferdigheter, fysiske og mentale egenskaper og tenke over om man er godt nok forberedt på seg selv i en større rolle.
- Skal ungdomslinja bli en suksess, må stadig flere ha den samme ambisjonen. Mange må tørre å tenke større tanker og handle deretter, sier Orskaug.

To begreper
Orskaug er opptatt av at klubben tar best mulig vare på hvert enkelt talent.

- Da må vi også tenke gjennom hva vi legger i begrepet talent, sier Orskaug, og refererer til to ulike begreper. Dette skriver også Orskaug om i sin blogg på Storhamars nettsider.
* Snevert talentbegrep: Å vurdere talentet ut ifra prestasjonsnivået på et tidlig alderstrinn, altså hvor god utøveren er «der og da».
* Utvidet talentbegrep: Evne til å utvikle et potensial opp imot toppen i gjeldende idrett. Ved dette begrepet inkluderes teknikk, fysiske egenskaper, interesse, motivasjon, treningsinnsats, mentale ferdigheter/læringsstrategier og muligheter i miljøet.

Ofte for snevert
Orskaug utdyper:

- Min erfaring er at det utvidede talentbegrepet er riktig definisjon av talent. Ved å følge det snevre begrepet, kan man fort ekskludere de reelle talentene, som kanskje er totalt sett best egnet til å lykkes til slutt, på toppnivå. Min påstand er at vi i for stor grad er for snevre i vår gjenkjennelse og utvelgelse av talenter. Vi ser på prestasjoner og ferdighetsnivå hos unge utøvere, lar oss blende av det og glemmer å inkludere momentene som er nevnt i det utvidede talentbegrepet.

Den største feilen
Da er vi tilbake til systematisk arbeid over tid.

- Treningsinnsats over tid er kanskje den delen av talentbegrepet vi i aller størst grad ser bort ifra, og det vil jeg påstå er den aller største feilen vi gjør, sier Orskaug, og refererer til et sitat av Olaf Tufte i Aftenposten 5. mai 2008.
- «Alle er emner hvis de bare gidder å trene. Talent er det mest oppskrytte ordet jeg vet om».
- Storhamar trenger spillere som er motivert til å forplikte seg til en langsiktig satsing. Eller som Tufte sier, spillere som rett og slett gidder å trene, konkluderer Torbjørn Orskaug.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke