6. des
SPENT: Her er Marius Holtet på isen under trneing i VM i Sveits i fjor. Nå er han klar for OL med Norge. Hamar-gutten er spent og tror ikke det han har vært med tidligere kan sammenlignes med dagene som venter.
 
- Uvirkelig at jeg skal til OL
Dagen før Marius Holtet dro til Canada sammen med resten av hockeylandslaget, hadde det ikke helt gått opp for ham hva han skulle være med på.

Publisert: 10.feb.2010 05.00
Oppdatert: -

HAMAR: Om bare noen dager står mange av idrettens største superstjerner på motsatt side av isen, og ikke noe annet enn norsk hakkemat forventes

- Det er litt sånn at jeg iblant stopper opp og tenker at, å fa.., jeg skal til OL. Det kjennes egentlig litt uvirkelig, sier Marius Holtet.
Han er en av ishockeylandslagets faste menn, og har deltatt i flere VM på rad med Norge. Det er også store greier, men Holtet tror det han nå skal være med på blir noe helt annet.
- Jeg tror ikke det engang går an å sammenligne VM og OL. Dette kommer til å bli utrolig kult. Helt hysterisk, med mange folk og alle de beste idrettsutøverne på plass.
I VM har han møtt Canada flere ganger. Men der er ikke alle de beste fra NHL med, fordi de er opptatt med sluttspill. Og Norges beste resultat mot laget fra sportens hjemland var det heroiske 1-2-tapet for to år siden.

Ukjent blant stjernene
Nå er alle de ypperste av de store med, og hele hockeyverden forventer at lille Norge til og med må slite for å unngå å tape med et tosifret antall mål.

For å forklare forskjellen i interesse, kan man nevne at da Petter Northug jr. for noen dager siden gikk rundt og spurte folk om de visste hvem han var, svarte de fleste at det gjorde de ikke.
En person trodde at trønderen muligens gikk på ski.
For ishockey er for folk i Canada den desidert viktigste OL-grenen, og alt annet enn OL-gull vil være fiasko.
Likevel er nok ikke kunnskapen særlig mye bedre om de norske spillerne. Ole-Kristian Tollefsen spiller i NHL, Patrick Thoresen har gjort det og er stor i Russland. Og kanskje husker noen keeper Pål Grotnes, mannen som jobber deltid som snekker og stoppet Canada nærmest alene i det nevnte tapet i VM.
Bortsett fra det, er nok også de norske hockeygutta ganske ukjente.

Tryggere på seg selv
- Vi kan ikke tenke på hvem vi møter. Vi kan ikke ha respekt. Heller gjøre dem sinte og frustrerte. Jo lenger ut i kampen vi kan holde det jevnt, jo mer stressa vil de bli, med hele hallen stappfull av gærne og forventningsfulle canadiere, sier Holtet.

Han har noen år bak seg på den andre siden av dammen, og er på den måten vant til de transatlantiske små banene.
Etter en god sesong i svenske Färjestad, med mer spilletid og også tillit der han har en av sine styrker, i undertall, er selvtilliten til 25-åringen nå mye bedre enn den for eksempel var i Sveits-VM i fjor.
- Jeg føler meg mye tryggere på meg selv nå. Jeg spiller det jeg skal spille i Färjestad og tror jeg kan utnytte det i OL.

Advarsel til Crosby
Holtet er også viktig for Norge når det gjelder å skape ny energi. Han går ikke av veien for å smelle motstanderne i vantet for å heve temperaturen litt.

Han har ingen planer om å endre på det i OL. Superstjernene skal få kjenne Hamar-gutten.
- Jeg kommer til å trøkke til når sjansen byr seg. Det er det samme for meg om de heter Crosby eller Andersen. De er bare kjøtt og blod de også, sier Holtet.
Som tror det er mulig å bite fra seg mot Canada.
- Ja, herregud. Hadde vi ikke trodd det, hadde vi ikke vært her.
Norge er i gruppe med Canada, USA og Sveits, og kampene går i den rekkefølgen.
- Sveits har vi vært på høyde med tidligere og dem bør vi kunne matche. Slår vi dem, får vi et på papiret lettere lag i plasseringskampen, selv om ingen motstand i OL kan ses på som lett.

Merker høyere krav
Holtet sier at han merker at kravene til det norske laget etter hvert er blitt høyere, både fra eget forbund og omgivelser.

- Det liker jeg. Jeg synes norsk hockey har seg opp veldig. Vi har stabilisert oss som en A-nasjon, og har mange spillere i gode, utenlandske ligaer. Nå bør vi ikke være redde for å sette oss høyere mål, sier Holtet.
Til nå er kvartfinalen i VM i Canada Norges bestenotering, men 25-åringen tror det er realistisk å håpe på å toppe det.
- Jeg tror absolutt det er mulig for oss å nå en kvartfinale i OL, sier Marius Holtet.
Allerede i dag spiller Norge den siste oppkjøringskampen før åpningskampen 16. februar. Et universitetslag fra British Columbia er motstander.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke