20. aug
IKKE SÅNN: Hockeyekspert Tor Erik Nilsen mener det blir helt avgjørende at Storhamar unngår slike situasjoner, hvor Tommy Kristiansen får boltre seg foran Oskar Östlund og blokkere sikten for Storhamar-keeperen. Forsvarsspillerne til Storhamar må rydde unna foran eget mål dersom de skal ha en sjanse mot Oilers, mener Nilsen. Her scorer Josh Soares i overtall tidligere i vinter.Foto: Anders Bakkerud Larsen
 
Derfor er Stavanger store favoritter i semifinalene
HAs hockeyekspert Tor Erik Nilsen har trillet terning på Storhamar og Stavanger Oilers, og han holder Petter Thoresens mannskap som soleklare favoritter.

Publisert: 23.mar.2016 19:32
Oppdatert: 23.mar.2016 19:43

Tirsdag smalt nyheten om at Stavanger Oilers velger å møte Storhamar som semifinalemotstander, med oppstart neste mandag.

Forrige sesongs finalemotstandere starter semifinalene i DNB Arena, og Tor Erik Nilsen har en soleklar favoritt, men forteller at Storhamar kan overraske, men da må de spille nærmest prikkfritt i eget forsvar.

– Skal de vinne kampene der, så kan de ikke slippe inn 6–7 mål. De må spille bra defensivt, være samlet, bite seg fast i kampene, og ta de mulighetene de får, sier han.

Kan ikke bli baktunge

Han advarer mot at Storhamar legger seg for mye bakpå i kampene, for å satse på kontringer.

– Faren er hvis du blir for baktung og ikke klarer å løfte spillet og legge press, så kommer Stavanger til å spise dem opp. De er så store og sterke. Blir det mye spill i Storhamars sone, så vil de store og tunge forwardsene til Oilers vinne duellene foran mål og avgjøre kampene, spår Nilsen.

Han mener Storhamar må våge å sette høyere press enn hva de har gjort i enkelte kamper mot Oilers tidligere på sesongen.

Samtidig mener han det vil være helt avgjørende at flere spillere begynner å produsere poeng, og at man ikke er for avhengige av Jacob Berglund, Hampus Gustafsson og Mikael Zettergren, samtidig som Storhamar er avhengige av at keeperen som får stå, spiller på sitt aller ypperste.

Disiplin blir viktig

– Når du er underdog, så må du ha den beste keeperen av begge lagene. De må også ha bra disiplin, unngå utvisninger, for Stavanger er gode i overtall, og så må de være rå foran eget mål.

– Det synes jeg vi har sett mellom lagene før, at Stavanger har eid Storhamar i den fasen av spillet. Der må Storhamar prestere bedre, både med å holde unna foran eget mål og offensivt. De må være mer desperate og virkelig ofre seg for å komme inn, forklarer Nilsen.

Terningkast: Storhamar

Keepere: Terningkast 6

- Storhamar har utvilsomt gode målvakter. Det må dem ha for å ha en sjans i den serien. Som en underdog må du ha en målvakt som gir deg en sjans hele tiden. Storhamar har det i Östlund og Hestmann, fremfor alt førstnevnte. Storhamar er helt oppe i toppen på keepersiden.

Backer: Terningkast 4

- Litt avhengig av hvem som spiller. Har ålreite backer. Kan være litt baktunge i spillet, havne bakpå. Stavanger har tunge forwards, så duellstyrken rundt eget mål blir viktig. Når de er på sitt beste, er de godt forspent. Spillende og fysiske backer. Ikke vært så gode hele sesongen, men det er bra potensial.

Forwards: Terningkast 3

- Her ligger bekymringen. Så langt er det én rekke som har produsert, og den har vært veldig bra. Det kommer ikke til å være nok i semifinalen. Det holder ikke med én rekke som drar det opp, mens de andre spiller 0-0. Det blir tøffere for Berglund-rekka å produsere så mye mot Stavanger. Blir avhengig av at de andre rekkene produserer mer og ikke sliper til så mye. Tynt forspent på forwardsiden. Får de tilbake spillere fra skade, så ser det bedre ut.

Trenere: Terningkast 6

- Meget godt forspent. To kloke hockeyhoder med god erfaring og som har vært i denne situasjonen flere ganger før. DE har vært med og vunnet, så de er helt der oppe. Sasja er god til å legge opp en plan, og de kan passe dem å være litt underdog, som i CHL.

Terningkast: Stavanger Oilers

Keepere: Terningkast 6

- To keepere som har vunnet mye og har erfaringen som trengs. De har muligheten til å bygge, og begge er norske. De er helt der oppe,  og de har vunnet flere år på rad med de keeperne. De har selvtillit, erfaringen, bevist at dem holder, så de er også helt der oppe. Östlund er roligere enn disse to. Stavanger-keeprene er bra, men ikke på samme måten.

Backer: Terningkast 5

- Slipper ikke inn veldig mange mål. Trygg spillestil og gode backer. En fin miks i backrekka. Jeg føler dem dekker ganske mange områder. Gode puckflyttere, gode til å løse press, sette i gang angrep, samtidig som de er ganske fornuftige i valgene sine og ligger på rett side i forsvar. Gjør få store feil, bra erfaring.

Forwards: Terningkast 6

- De har et fryktelig skøytesterkt og tungt lag. Betydelig tyngre på forwardsiden enn Storhamar. Duellene foran mål, styreskudd, trafikk foran mål, returer, der er Stavanger sterke. Har en bra bredde i troppen sin. Stavanger er sin egen fiende. Kan overspille, men når de er direkte og bruker fart rett på mål, så er det vanskelig å forsvare seg mot dem.

Trenere: Terningkast 6

- Ingen tvil her. Merittene sier det meste. Thoresen har stått der og vunnet i mange år. Han har erfaringen, god til å coache laget sitt, legge opp strategi og benytte mannskapet under kamp i forhold til motstanderen. Enkelt å kaste toppterning. Han blir ikke mett på NM-gull, og han er skrudd sammen sånn at han vil vinne uansett, det har han vist mange ganger. Vinnertype.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke