20. aug
RØD TRÅD: Michael Smithurst er ansatt som assistenttrener på A-laget og som spillerutvikler i Storhamar Dragons. Tanken er at han skal lage en rød tråd for å få spillerne til å selv forstå hva det koster å bli god. Planen til d
 
Framtidens hovedtrener
Michael Smithurst (39) er ansatt som assistenttrener og spillerutvikler i Storhamar Dragons. Planen er at han på sikt skal kunne ta over som hovedtrener i klubben.

Publisert: 05.mai.2010 04:12
Oppdatert: -

HAMAR: - Vi prater om et lengre løp her, og har en langsiktig plan. Tanken er at Michael etter hvert kan være hovedtrener alene eller i et team, sier daglig leder i Storhamar Carl Oscar Bøe Andersen.
På spørsmål om hvorfor Smithurst ikke ble vurdert i rollen som hovedtrener nå, er begge enige i svaret om at han vil ha godt av å bygge seg opp noen flere erfaringer først.
- For å svare helt ærlig på det, mener jeg at Michael har godt av å vente litt. Han hadde en kjempekarriere som spiller, og er i ferd med å begynne på trenerkarrieren, og har hatt verv i Frisk Asker i tillegg til trener 2-utdannelsen sin. Det handler om å få mer kjøtt på beinet og bygge seg en erfaringsdatabase som gjør ham mer trygg, sier Coba.

Helten i mot VIF i 2004
Det er fornuftig, mener Smithurst.
- Det kan være greit å miste den naiviteten omkring hva man tror det å være trener er. Rett og slett bygge opp litt kynisme og sin egen filosofi, sier Smithurst, som vel for alltid vil bli husket for det avgjørende målet i forlengningen i den sjuende NM-finalen mot Vålerenga i 2004. Foran 7.500 tilskuere i OL-Amifen sendte han i vei en puck som snek seg i nettet.
- Uten tvil høydepunktet i min spillerkarriere. Jeg kan bare takke hockeygudene, for det var snakk om tilfeldigheter, sier Smithurst, før han gjennom neste uttalelse viser mye av det han ønsker å stå for også som trener.
- Jeg trodde aldri at jeg var den beste. Men jeg visste hva jeg var god på. Jeg liker å tro at jeg var ydmyk som spiller, og vil også være det i trenerrollen.

Må akseptere sin rolle
Michael kommer med følgende eksempel:
- Det handler mye om å akseptere sin rolle. Jeg tror ikke jeg spilte ett eneste power play i Storhamar. Men jeg spilte veldig mye i undertall. Det var på en måte mitt bidrag. Alt handler om å verdsette sin rolle som viktig, og samtidig sette pris på dem som har en annen rolle. Hockey er et rollespill, og det er trenerens jobb å komponere det best mulig.

Spillerne må skjønne det selv
I påvente av at klubben får på plass en ny hovedtrener, skal Smithurst ta seg av sommertreninga.
Foreløpig kjenner han ikke til så mange av spillerne utenom A-laget, men vil gjerne starte med blanke ark for å gjøre seg opp en egen mening.
- Det er fort gjort å sette spillere i bås. Det vil jeg ikke. Derfor vil jeg bruke sommeren på å lære å kjenne hvem som vil være med på dette, sier Smithurst, og er med det inne på mye av nøkkelen i sin filosofi.
- Vi skal gjøre alt vi kan for hjelpe spillerne. Muligheter gis, men ingen garantier. Vi skal skape en treningskultur, der spillerne selv må våge å være seriøse. Å bli god koster, men man får masse igjen for det.
Smithurst skal også ha jevnlig kontakt med trenerne på U17/U19, og bistå sportslige ledere i YA, med Tom Erik Olsen i spissen.
- Treningskulturen i Storhamar har vært bra lenge, men det har også vært litt både og. I vår ungdomslinje står individet i fokus, og de signalene Michael sender ut om at man må ville ta konsekvensene av det å bli god, er dødsviktige, sier Coba.
- En av fellene lagidrettene har gått i, er at alle skal gjøre det samme. Jeg innbiller meg at Michael har sin styrke på å utnytte spillerne på en helt annen måte, avslutter Storhamars daglige leder.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke