12. des
FINALE-GUTTA: Anders Kolbuholen, Erik de la Rose, Andreas Øksnes, Daniel Jørgensen, Linus Johansson, Martin Gran, Aleksander Smirnov, Vetle Lindstad, Lars Løkken Østli, Christian Larrivée, Patrik Bäärnhielm, Mathias Saxrud, Pål Johnsen, Andrew Engelage, Luke Moffatt, Kaj Erik Nordtømme, Ole Petter Øvergaard, Joakim Jensen, Lars Erik Hesbråten, Jørgen Langdalen, Jacob Berglund, Magnus Eikrem Haugen, Simen Sveen, Jimmy Andersson, Eirik Skadsdammen.FOTO: Fredrik Hubred Hagen
 
Fryktet konkurs to ganger
Det startet i det dypeste mørket, og endte med gullkamp. Daglig leder Njål Berge forteller at det har vært en tøff og eventyrlig reise.

Publisert: 20.apr.2015 13.03
Oppdatert: 20.apr.2015 13.08

La oss starte med begynnelsen. Da investorgjengen Fattige fettere gikk inn i en svært fattig hockeyklubb.

– Det var ved påsketider, og ut fra det som ble lagt fram skulle det være tre millioner kroner i minus. I slutten av juni viste det seg at det var seks millioner. Da kastet alle kortene, sier Njål Berge.

Plukket dem opp igjen

De plukket opp igjen hele kortstokken dagen etter.

– Da bestemte vi oss for å prøve, og jeg ble daglig leder.

Han forteller om en reise med mye usikkerhet.

– Det var veldig usikkert før seriestart, og det var mørkt etter 1-9-tapet i seriekampen i Stavanger.

Men så gikk det oppover for Storhamar. Dagene ble lysere.

– Et slags klimaks var romjulskampen med 7.109 tilskuere mot Vålerenga. Det at vi kom til finalene, og selve finalekampene, var et eventyr.

– Hvis noen hadde sagt til deg i fjor sommer at det ville bli finalespill. Hva ville du sagt da?

– Jeg trodde aldri at det ville skje. Jeg var ikke sikker på at vi levde fram til sluttspillet en gang. Først var det de tunge tidene i sommer, og så fryktet jeg igjen at vi ville være tomme for penger 1. januar. Det var andre gangen jeg fryktet konkurs.

Angret flere ganger

Berge innrømmer at han ikke visste 100 prosent hva han gikk til.

– Jeg angret flere ganger på at jeg tok på meg jobben. Det har vært veldig tøft mentalt. Vi skulle håndtere økonomi, frustrasjon og forventninger. Men etter hvert utviklet det seg til et eventyr, sier den daglige leder.

Berge skryter av den jobben mange har gjort på dugnad, og han er utrolig imponert over trener Smirnov, spillergruppa og støtteapparatet.

– Alle i og rundt laget har gjort en kjempejobb. Vi presset Stavanger til en sjuende og avgjørende finalekamp. Det har ikke skjedd siden 2004, da Storhamar stakk av med gullet.

Njål Berge kommenterer oppmøte på torget i Hamar natt til søndag på denne måten:

– Oppmøtet og stemningen der viste at vi har gjort mye riktig. Vi har gjort noe for Hamar og Hedmarken, sier Njål Berge.

Tre på kontrakt

I fjor sommer var det tre spillere på kontrakt: Mads Hansen, Christian Larrivée og Lars Løkken Østli.

Lederen i eliteutvalget, Sjur Rakstad-Larsen, ble forespeilet et lønnsbudsjett for spillerne på mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

– Jeg husker at jeg sa: Det går ikke. Da er det bedre med konkurs. Men så kom det et lys, vi fikk et nytt budsjett, og skrev intensjonsavtaler med utrolig lojale spillere. På grunn av situasjonen måtte vi vente til 1. juli med å hente spillere. Det var utfordrende. Jeg må innrømme at det føles godt at vi traff så bra med utlendingene. Sesongen ble en stor opptur, sier Sjur Rakstad-Larsen.

- Et eventyr

Aleksander Smirnov trodde det ville ta to-tre år å bygge opp et slagkraftig lag. Det tok en sesong.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at vi har fått til så mye på så kort tid. Den snuoperasjonen som er blitt gjort i klubben er fantastisk. Det har vært et eventyr, sier Storhamar-treneren.

Han vil takke alle som har bidratt, og russeren er veldig godt fornøyd med at hele 14 spillere er klare for neste sesong.

– Det betyr at vi kan starte opp sommertreninga tidligere. Rundt 20. august starter Champions Hockey League. Det betyr at vi må på is om lag en måned før det.

Før sesongen tenkte Smirnov at en 4. eller 5. plass i serien ville være bra, og målet for sluttspillet kunne være en semifinaleplass.

– Jeg var litt usikker. Men etter hvert som spillerne kom inn ble jeg mer og mer optimistisk. Det endte med at vi kjempet om gull, sier Aleksander Smirnov.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
BLE ET EVENTYR: Njål Berge (i midten) innrømmer at det var mange tøffe tak fram til de sju finalekampene.FOTO: Fredrik Hubred Hagen
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke