21. aug
SJEFEN: Petter Salsten er leder for den norske hockeydelegasjonen til OL som sportssjef i Norges ishockeyforbund. Han synes det har vært spennende å se verdens beste på nært hold.
 
Håper talentene ble OL-inspirert
Petter Salsten håper talentene hjemme har sett at norske spillere kan hevde seg i OL. - Juniorkampen på torsdager må ikke bli det viktigste, men treningen som en investering for framtida.

Publisert: 25.feb.2010 05:00
Oppdatert: -
VANCOUVER: Nå reiser sportssjefen i Norges ishockeyforbund hjem for å formidle mer om hva som skal til.

- Det er bare å trene på med bra doser, men det har vi jo visst hele veien. Det er nok litt som i andre idretter, som vi får anledning til å prate litt mer med her under OL enn det som er vanlig, fastslår Petter Salsten og understreker noe viktig:
- Vi er færre spillere i Norge enn i mange av landene vi møter her, og da vi ikke trene mindre, og tro at vi skal bli like gode som de vi kjemper med. Da snakker vi ikke om seniorspillere, men de aldersbestemte spillerne fra 15 til 19 år, sier Petter Salsten.

100 kilo og har alt
Den tidligere spilleren, treneren og lederen i Storhamar har spilt tre OL-turneringer i sin aktive karriere som ishockeyspiller, fra 1988 til 1994, og har 92 offisielle landskamper.

- Det er lenge siden, gitt. Men backene har blitt dårligere, spøker Petter Salsten og ler.
- Det er spennende å se på nivået nå. Dette er topp, topp trente atleter, og de beste ishockeyspillerne veier 100 kilo men er likevel eksplosive, sterke og raske. Jo bedre de er, desto mer profesjonelle er spillerne. Når Crosby og Ovetsjkin tråkker til, da går det fort.

Trener-utfordring
Etter hvert eneste mesterskap evaluerer Norges ishockeyforbund godt, og ser på hva som kan gjøres bedre og annerledes.

Så skal det formidles til talentene i alle klubbene og på de aldersbestemte landslagene.
En av utfordringene Salsten har er at mange av trenerne på aldersbestemte lag ikke vet hva det handler om på toppnivå.
- Det må vi prøve å formidle best mulig etter slike OL-turneringer. Trenerne kan ikke legge lista på GETliga-nivå og være imponert over det som presteres der, hvis vi skal nærme oss verdens beste. Heller ikke den svenske eliteserien er god nok i forhold til det vi har sett i OL. Det er jo ikke vi i forbundet som bestemmer hvor mye det er nødvendig å trene, det er nivået internasjonalt.

Flere gode eksempler
Forbundet forsøker å legge til rette for riktig trening og mengde for sine talenter, men er klar over at noe av det viktigste, motivasjonen, må spillerne ha sjøl.

- Den gløden viljen til å se hvor god «jeg» kan bli, kan ikke vi bestemme. Det som er helt sikkert er at unge spillere må like å trene, de må like prosessen for å bli god som Torbjørn Orskaug sier, ikke bare spille kamper. Da er alt mulig.
Salsten trekker fram Mats Zuccarello Aasen, Patrick Thoresen og Marius Holtet som eksempler på spillere som har denne motivasjonen.
- Det er mulig å nå opp sjøl om man er vokst i blokkene på Hamar vest, hvis man er villig til å gjøre jobben. Det som er viktig er at det ikke finnes noen snarveier til NHL, enten man kommer fra Russland, Canada eller Hamar!
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke