15. des
VIL STOPPE NÅ: Rådmann Svein M Skaaraas mener politikerne og Hamar kommune en gang må si stopp til å gi ansvarlige lån til toppidretten. Skaaraas vil stoppe nå.Foto: Christian Bergheim
 
Har lånt ut 12,5 millioner kroner
Rådmann Svein M. Skaaraas og kultursjef Terje Halvorsen mener det er forskjell på sakene når Dragons ber om et nytt ansvarlig lån, kontra lånet HamKam fikk i 2009.

Publisert: 09.nov.2011 04.12
Oppdatert: -
HAMAR: De siste to årene har toppidretten lånt 12,5 millioner kroner av Hamar kommune i såkalte ansvarlige lån.
Nå har Storhamar Dragons henstilt om et nytt lå på rundt fire millioner kroner for å overleve, men rådmann Svein M. Skaaras innstiller altså på nei (se egen sak).

Gikk til leie i 2009

I 2009 fikk HamKam et ansvarlig lån på sju millioner kroner, hvor av fire millioner kroner gikk rett tilbake til kommunens egne sportsselskaper i forfalt leie. Tre millioner kroner ble gitt til ny egenkapital for klubben.
Daværende ordfører Einar Busterud uttalte til HA at kommunen var mer tjent med at HamKam ikke gikk konkurs i 2009.
Når Storhamar Dragons nå har henstilt om et nytt lån, har de en forfalt regning til kommunens eget selskap Hamar Olympiske Anlegg på det som trolig er rundt to millioner kroner i leie.
Likevel mener kommunen det er flere vesentlige forskjeller:
- Det lånet som ble gitt til HamKam må ses i sammenheng med at det var en mer komplisert sak enn dette. Sportsselskapenes og Briskebys videre framtid var en del av den saken, sier kultursjef Terje Halvorsen.

Ikke alene

Nå innstiller rådmannen og kommunen på at Dragons ikke skal få økonomisk hjelp på fire millioner kroner.
I så fall blir resultatet at kommunen må dekke inn tapte leieinntekter på to millioner kroner i HOAs årsregnskap.
Skaaraas argumenterte også med at Briskebysaken var spesiell da han sa nei til Storhamar håndball i 2010. Da skrev rådmannen at Hamar kommune sto for tre friske millioner av HamKams totalbehov på 20 millioner. Det, sammen med at nye kommunestyrevedtak i sommer la nye føringer for kommunale tilskudd til idretten, gjorde at Storhamar fikk avslag.
Dette sa han om Storhamar Dragons i går:
- Vi reagerer litt på at Storhamar bare spør kommunen om hjelp, og ikke har lagt fram en detaljer plan for hvordan andre skal bidra til å redde klubben (se egen sak). Det er ikke en kommunal oppgave å finansiere toppidretten, og en eller annen gang må vi sette strek for ansvarlige lån. Det har vi forsøkt å gjøre blant annet gjennom idrettsmeldingen som ble vedtatt i sommer, sier Svein M. Skaaraas.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke