26. aug
ORDENSMANN: Jostein Smeby har gjort alt utstyr klart når spillere og trenere kommer på trening. Her er han i samtale med assistenttrener Jonas Norgren.Foto: Jens Erik Jensrud
 
I garderoben er det Puma jr. som er sjefen
Ha­mar OL-Amfi: - Her er det jeg som er sje­fen, sier Jo­stein «Puma jr.» Sme­by der han hen­ger opp spil­ler­nes skøy­ter og tre­nings­tøy. Han er nøye. Her skal det ikke være noe slurv.

Publisert: 13.sep.2013 04:13
Oppdatert: -
Hamar
Jostein Smeby (29) kalles bare Puma jr., og det gjør han rett og slett fordi han er sønn av Johnny «Puma» Smeby, som fikk økenavnet da han var fotballkeeper for Cartherud på 1970-80-tallet. Og da junior var keeper på guttelaget til Storhamar med Terje Kojedal som trener, fikk han beskjed om å stå i mål og fikk tilnavnet Puma jr..
Nok om det.
Det var også gjennom faren Puma jr. fikk smaken på jobben som materialforvalter for hockeygutta. Puma senior hadde lenge hatt jobben i Dragons, men en dag i 2001 da han skulle gå over den speilblanke gårdsplassen med draktvasken, gikk han over ende og fikk en solid smell i ryggen.
Junior var ikke sen om å steppe inn som vikar, og etter hvert droppet han egen juniorkarriere med kølle og puck, og begynte som assistent for faren.
Siden er rollene byttet, men det er Puma senior som tar de tidligste morgenøktene. Når hockeybussen stanser på Hamar ved 04-tiden etter en Trondheim-tur, er senior på plass i hallen en drøy time senere og vasker før han går på jobb i kommunen.
- Hvordan er det å jobbe med sin far?
- Det fungerer utrolig bra. Han er som en god kollega. Vi stoler 100 prosent på hverandre, og samarbeidet går av seg selv. Vi er gode kamerater, sier Jostein. Han kaller senior for far hjemme, men i hockeysammenheng er det Puma eller Johnny. Også fleipen mellom de to sitter løst.
Hockeyleder Erik Kristiansen kaller Puma jr. en potet. En fyr som kan brukes til absolutt alt. Ja, han fikk da også godkjent fagprøven i salg og service etter å ha gått læretid i Dragons.
Så selv om han er ansatt i 50 prosent stilling på kontoret, er han ikke nøye på akkurat det. På jobb for Storhamar spiller det liksom ingen rolle hvor mye klokka blir.
- Fatter'n telte timer ett år, men fant ut at det kunne han ikke fortsette med, forteller Puma jr. HA-sporten skrev om akkurat det for flere år tilbake, og da hadde Puma senior bokført mellom 1.500 og 1.600 timer i løpet av åtte måneder. Men som sagt: For Puma-guttene er ikke antall timer viktig når det gjelder Dragons.
Jostein er ikke redd for å slå fast at det er han som er sjefen i garderoben. Han sørger til en hver tid for at spillerne kommer til trening der rent arbeidstøy ligger linet opp i et fast mønster. Over hver plass henger det nyslipte skøyter.
Sliping er en greie i seg selv. De fleste skal ha skøytene slipt forskjellig i forhold til skarpheten, og akkurat det går Jostein rundt og husker.
- Også skal utstyret ligge likt på hver plass. Det skal se proft ut, sier Puma jr. som er like nøye etter trening. Tøy og utstyr skal vaskes, og garderoben skal være ren til enhver tid.
- Renslighet er et must når det er så mange spillere i garderoben. Utstyret vaskes hver dag, mens leggskinn, albuebeskyttere, vester og hansker vaskes hver 14. dag. Det tror jeg også er en av årsakene til at vi har hatt lite sjukdom blant spillerne, mener Puma jr. Han ble så anerkjent for Dragons-jobben at han ble hentet inn på landslaget og var med i OL og VM.
Spillerne fikk ikke rost ham nok, og ryktene om den pertentlige ordensmannen fra Hamar nådde Sverige og MODO Hockey, hvor han ble ansatt som materialforvalter på heltid.
Det ble med ett år før han reiste hjem til sitt kjære Storhamar.
Puma jr. er også opptatt av å være skikkelig trent selv for å fungere godt i jobben, og ei daglig økt på tredemølle eller sykkel er viktig for ham.
I sommer ledet han også flere av øktene da spillerne dro ut for å løpe.
- Det var nok litt pussig for noen av nykommerne å se at det var materialforvalteren som lå først og holdt tempoet oppe, smiler Jostein.
Han medgir at han tenker hockey det meste av døgnet, og har bra oversikt over det som skjer. Også internasjonalt.
- Ser du for deg et liv uten hockey?
- Har prøvd litt forskjellige jobber ved siden av, men jeg blir gående og tenke hockey. Det blir mange lange dager i denne bransjen, men jeg kunne ikke tenke meg å bytte jobb!
- Blir det igjen noe tid til kjæresten?
- På kvelden. Hun er veldig tålmodig, sier Jostein Smeby og smiler.
Det hører også med til historien at han har bosatt seg 300 meter fra ishallen, og veien til hallen er nok ofte kortere enn veien hjem.
- Setter materialforvaltere seg mål?
- Det hadde vært moro å komme til utlandet igjen, for året i MODO ga mersmak. Men jeg synes også det er fint at spillerne i Storhamar har satt seg tøffere mål. Jeg merker at det er en mer offensiv innstilling i klubben. Det setter større krav til oss alle- også vi som er materialforvaltere, sier Jostein Smeby.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke