7. des
 
Kan ikke legge saken på is igjen
I dag skal kommunestyret nok en gang ta stilling til driften av Hamar OL-Amfi. Støtter de ordførerens forslag, sier de i realiteten nei til drift av alle store idrettsanlegg i årene som kommer.

Publisert: 06.mai.2009 05.03
Oppdatert: -
HAMAR: Flere politikere, med ordfører Einar Busterud i spissen, gjør det hele til en debatt om penger til ett idrettslag hver gang saken om Hamar OL-Amfi kommer opp.

Kommunale penger de ikke har råd til å bruke.
En debatt om kostnader og kommunal støtte pr. hode til alle de som gjerne vil stå og danse på skøyter, med og uten kølle.

Andre har forstått
Isdrift er kostbart. Mer kostbart enn det å drive med mange andre idretter og kulturaktiviteter.

Kunstig produsert kulde er dyrere enn flomlyset og traktorrunden på en kunstgressbane hver dag, etter at anlegget er bygget.
Det har blant annet Sarpsborg, Fredrikstad, Lillehammer, Oslo, Asker, Stavanger og Trondheim tatt konsekvensen av.
Men ikke Hamar.
De andre kommunene har definert at de vil være et sted med aktiviteter og tradisjoner på is, og at det er viktig.
For Hamars politikere er is bare brysomme kostnader, og de glemmer gang på gang at de ikke skal bevilge penger til idrettslaget Storhamar, men til driften av en ishall.

Ikke ta vare på gaven?
Ordføreren har flagget en filosofi om at alle skal få, og at alle skal få likt.

Over et trangt kulturbudsjett.
Sånn sett har skøytesporten i Hamar tapt i flere år, fordi det er dyrere å drive på is.
Bandysporten har kjempet for noe mer enn naturis fra en lunefull Kong Vinter, og hockeyildsjelene har ligget søvnløse og grublet på hvordan de skal skaffe penger til driften. Penger til å holde liv i en OL-gave som Hamar tok imot med glede, men som politikerne og Hamar kommune ikke er villig til å drive slik andre kommuner er.
I mange år har Hamar vært en profilert by gjennom skøytemesterskap, junior-VM i kunstløp og ishockeymeritter i norgestoppen.
Nå er signalene som sendes ut at Hamar like gjerne kan bli en rallyby, og kommunen pøser ut millioner på noe som ikke kommer barn og unge til glede, annet enn opplevelsene som tilskuere.
Stikk i strid med kommunens slagord: Barn og unge først.

Må ta tøffe valg
I dag må ordfører Einar Busterud og de andre politikerne i Hamars kommunestyre bestemme seg.

Er isaktiviteter noe Hamar skal være anerkjent for i årene som kommer, må det tas opp et prinsipielt spørsmål om hva kommunen vil med alle idrettsanlegg de har, og de som nå planlegges.
Dersom politikerne allerede nå sier at det ikke er kommunale penger til å drive dem, blir det feil å skryte av at anleggene blir fine.
Isidrettene tåler ikke nye utsettelser og nye diskusjoner om hvor pengene skal tas eller hvordan lagene selv må finansiere driften av kostbare anlegg.
Hvis politikerne sier nei til isaktiviteter og støtter flertallsforslaget fra formannskapet, gir de også et signal om at vi som innbyggere sannsynligvis heller bør drive med noe annet enn idrett som krever store driftskostnader i framtida.
Derfor er kveldens debatt og avgjørelse svært viktig for hele idretten.
Hvis politikerne støtter forslaget blir vi bare «Hamar».
Ikke «Idrettsbyen Hamar».
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke